NBA kaznila suca zbog osobnog animoziteta prema igraču

Foto: Profimedia

NBA LIGA kaznila je suca Bena Taylora nakon javnog istupa košarkaša Toronto Raptorsa Freda VanVleeta, koji ga je prozvao zbog pogrešaka i optužio ga da ima nešto osobno protiv njega. VanVleetov govor nakrcan psovkama postao je viralan, a Marcus Smart iz Boston Celticsa komentirao je da je kolega iz Toronta govorio i u njegovo ime.

"Nije me briga što će me kazniti. Mislim da je Ben Taylor bio jebeno užasan večeras. Na većini utakmica, na dvije od tri, imaš jednog ili dvojicu sudaca koji jednostavno sjebu utakmicu. Večeras smo izašli, natjecali se i borili, a onda u trećoj četvrtini dobijem sranje od tehničke i to promijeni cijelu dinamiku utakmice, cijeli tijek. 

Većina sudaca se trudi, većina mi ih se sviđa, prilično su pošteni i dobro komuniciraju. A onda imaš ove druge koji samo žele biti seronje i razjebati utakmicu. Nitko ne želi gledati njihova sranja, žele gledati igrače.

Možete provjeriti, većinu tehničkih ove sezone dobio sam na utakmicama na kojima je sudio Ben Taylor. U nekom trenutku počneš osjećati da je to osobno, a to nikad nije dobro. Nismo zbog toga izgubili, igrali su bolje od nas, ali je zbog toga teže to prihvatiti", rekao je VanVleet nakon poraza Toronta od LA Clippersa prije dva tjedna.

VanVleet dobio "samo" 30.000 dolara kazne, sucu democija

Zaista, od osam tehničkih koje je VanVleet dobio ove sezone, pet je stiglo na utakmicama koje je sudio Taylor, a četiri od njega osobno. VanVleet je očekivano kažnjen zbog svoje izjave, no iako se očekivalo da će kazna biti maksimalna, iznosila je "samo" 30.000 dolara, što je navelo na zaključak da NBA smatra kako u optužbama ima istine.

NBA nije javno obznanila da je Taylor kažnjen, ali novinar Tom Haberstoh za kanadski Sportsnet otkrio je da je na posljednjih pet utakmica u kojima je sudjelovao samo jedanput bio glavni sudac, a u ostalima pomoćni, što je neuobičajen uzorak jer je tijekom sezone u čak 41 od 52 utakmice bio glavni sudac.

Suci su u NBA ligi ove sezone kontroverzniji nego obično, već su se javno ispričavali zbog nedosuđenog prekršaja Jaysona Tatuma na LeBronu Jamesu koji je LA Lakerse koštao poraza od Bostona, a sinoć je vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban rekao da su na njihovoj utakmici napravili možda i najveću pogrešku u NBA povijesti.

Nije ovo ni prvi primjer optužbe igrača da sudac ima nešto osobno protiv njega. Chris Paul je izgubio 14 uzastopnih utakmica u doigravanju u kojima je sudio Scott Foster. Igrom slučaja, Foster je sudio i sinoć u porazu Paulovih Phoenix Sunsa od LA Lakersa 122:111.

Pročitajte više