NBA

NBA legenda sinoć je možda odigrala zadnju utakmicu u životu

Foto: Getty Images / Guliver Images

LEGENDARNI Vince Carter sinoć je možda završio karijeru. Naime, NBA je do daljnjega otkazao ostatak sezone zbog koronavirusa.

Sezona je prekinuta nakon što je Rudy Gobert, centar Utah Jazza, bio pozitivan na testu za koronavirus. Gobert je inače suigrač najboljeg hrvatskog košarkaša Bojana Bogdanovića, u karanteni je i osjeća se dobro.

Carter igra za Atlanta Hawkse i njima je do kraja sezone ostalo za odigrati još 15 utakmica. S obzirom na to da se ne zna hoće li se ostatak sezone uopće održati, moguće je da smo Cartera sinoć posljednji put gledali na NBA parketu. Vince je još na početku sezone potvrdio kako će mu ovo biti posljednja godina u bogatoj NBA karijeri.

Utakmica Hawksa i New York Knicksa bila je jedna od posljednjih koja se odigrala prije objave o zaustavljanju natjecanja. Hawksi su izgubili nakon produžetaka 136:131, a Carter je na terenu proveo 13 minuta i ubacio pet poena. Zadnju tricu pogodio je nakon što je ušao 20 sekundi prije kraja utakmice.

Carter je na kraju utakmice pozdravio navijače.

"Prvo nisam htio to napraviti, u glavi mi je bilo da imamo još utakmica za igranje, no onda me trener pogledao pa sam se ipak predomislio. Ako je ovo doista bila moja zadnja utakmica, barem sam zabio posljednji koš. Čudna, ali u isto vrijeme lijepa uspomena", rekao je Carter pa nastavio:

"Čudno je reći da sam možda večeras završio karijeru. Inače odeš u mirovinu na kraju sezone i tehnički još imam 15 utakmica, ako će se igrati. Ako to neće biti slučaj, miran sam, jedino su čudne okolnosti. Košarka je bila dobra prema meni, uživao sam u svakom trenutku, dobrom i lošem, ako je ovo kraj, sve je u redu, barem sam zabio zadnji šut", napomenuo je Carter kroz smijeh.

Ako je ovo 43-godišnjem Carteru doista bila zadnja NBA utakmica, u mirovinu će otići kao 19. najbolji strijelac u povijesti NBA lige s 25.723 poena. U ligu je ušao 1998. kao 5. pick Golden State Warriorsa, no odmah je zamijenjen u Toronto Raptorse za 4. pick tog istog drafta, Antawna Jamisona.

Tamo je proveo i najbolje dane karijere prije nego što je 2004. otišao u New Jersey Netse. U Netsima je bio do 2009., a potom su uslijedila kraća razdoblja u Orlando Magicu, Phoenix Sunsima, Dallas Mavericksima, Memphis Grizzliesima, Sacramento Kingsima i, na kraju, Atlanta Hawksima.

Osam puta je nastupio na All-Star utakmici, nikada nije osvojio NBA naslov, no ima zlatnu medalju s Olimpijskih igara u Sidneyju 2000. Ostat će upamćen kao najbolji zakucavač u povijesti košarke.

Carter se oprostio od navijača i na Twitteru, a podršku mu je pružio i košarkaš L.A. Clippersa, Lou Williams.

Pročitajte više