NBA: O´Neal spasio Lakerse

PRVOGA dana ovogodišnjeg doigravanja NBA lige sva četiri domaćina pobjedama su opravdala status favorita, a jedini koji su strahovali za pobjedu po posljednjih sekundi bili su Los Angeles Lakersi.

Sastav zvijezda iz Los Angelesa jedva je svladao Houston Rocketse sa 72-71 i to zahvaljujući spretnom i sretnom košu Shaquillea ONeala 17 sekundi prije kraja. Pri rezultatu 71-70 za goste Kobe Bryant je pred sam kraj napada doveden u situaciju da mora uputiti šut za tricu iz nepovoljne pozicije. Bryantov pokušaj nije niti dotakao obruč, no lopte se domogao ONeal, te pogodio koš i izborio isključujući šest prekršaj Yao Minga. ONeal je promašio dodatno bacanje, ali u posljednjem napadu Rocketsi su se ipak odlučili da do pobjede pokušaju doći šutem za tricu. No, pokušaj Jima Jacksona nije pronašao cilj.

Lakersi su do pobjede stigli usprkos vrlo lošem šutu iz igre od samo 33 posto (25-76), a najzaslužiji za nju bio je Shaquille ONeal sa 20 koševa i 17 skokova, Bryant je ubacio 16. Rocketse je predvodio Steve Francis sa 18 poena, ali i 7 izgubljenih lopti, Jim Jackson postigao je 11 koševa uz 12 skokova, a Yao Ming 10 uz 11 skokova.

New Jersey Netsi još jednom su se pokazali kao nerješiva zagonetka za New York Knickse svladavši ih u prvom međusobnom dvoboju s visokih 107-83. Netsi su pretrčali Knickse ostvarivši prednost u pogocima iz protunapada od čak 28-4, a ključnu ulogu ponovno je imao sjajni graditelj igre Jason Kidd sa 13 asistencija uz 14 koševa. Najbolji strijelci Netsa inače su bili Richard Jefferson sa 21 i Kerry Kittles sa 20 koševa, dok je Kenyon Martin dodao 16 poena i 12 skokova. Najefikasniji Knicksi bili su Penny Hardaway sa 18 i Nazr Mohammed sa 16 pogodaka, dok je Stephon Marbury pretrpio još jedan težak osobni poraz u dvoboju s Kiddom ostavši na 13 pogodaka i samo dvije asistencije. Zoran Planinić u sastavu Netsa dobio je priliku tri minute, ali u to vrijeme samo je izgubio jednu loptu.

San Antonio Spursi u obranu naslova krenuli su sigurnom 98-74 pobjedom protiv debitanata u doigravanju, memphis Grizzliesa. Razlika u iskustvu itekako se osjetila tijekom čitavog dvoboja u kojemu je dominirao Tim Duncan sa 26 koševa i 9 skokova, Emanuel Ginobili za pobjednike je dodao 15, dok su najučinkovitiji kod Grizzliesa bili Bonzi Wells sa 16, James Posey sa 15 i Pau Gasol sa 14 ubačaja.

Indiana Pacersi odlučni su uzvratiti Boston Celticsima za ispadanje u prvom krugu prošlogodišnjeg doigravanja, a prvi korak napravili su pobjedom 104-88. Konačni rezultat još i dobro zvuči za goste, inače najtrofejniju NBA momčad, jer je početkom drugog poluvremena bilo i 29 razlike (75-46). Jermaine ONeal (11 skokova) i Ron Artest postigli su po 24 koša za Pacerse, dok su Paul Pierce sa 20 i bivši igrač Cibone Ckucky Atkins sa 19 pogodaka bili najbolji u redovima Celticsa.

ISTOČNA KONFERENCIJA:

Indiana - Boston 104-88

(Indiana vodi 1-0)

New Jersey - New York 107-83

Zoran Planinić - 3 minute, bez koša, 1 izgubljena lopta

(New Jersey vodi 1-0)

ZAPADNA KONFERENCIJA:

San Antonio - Memphis 98-74

(San Antonio vodi 1-0)

LA Lakers - Houston 72-71

Pročitajte više