NBA razjasnila kaotičnu završnicu u Miamiju: "Dvije greške u posljednje dvije minute"

Foto: EPA-EFE

NBA liga dan nakon šeste utakmice finala Istoka NBA lige, u kojoj su Boston Celticsi u kontroverznoj ludoj završnici pobijedili Heat u Miamiju 104:103 i izborili majstoricu, objavila je uobičajeni detaljni sudački izvještaj o zbivanjima u posljednje dvije minute. S posebnom se pozornošću iščekivao osvrt na posljednje tri sekunde.

Pri vodstvu Bostona 102:100 Al Horford je napravio prekršaj na Jimmyju Butleru, sat je zaustavljen na 2.1 sekundi do kraja, a zvijezdi Miamija dodijeljena su dva slobodna bacanja. No trener Celticsa Joe Mazzulla izazvao je tu odluku, a nakon pregleda snimke utvrđeno je da je prekršaj bio na šutu za tri poena, pa je Butler dobio još jedno bacanje, ali sat je vraćen na 3.0 sekundi.

White zabio za pobjedu u zadnjoj desetinki

Butler je pogodio sva bacanja i donio Miamiju prednost dovoljnu za plasman u veliko finale protiv Denver Nuggetsa, ali u preostale tri sekunde Marcus Smart šutnuo je tricu, a nakon što se lopta odbila od obruča priskočio je Derrick White i u zadnjoj desetinki zabio za pobjedu Bostona.

S jedne strane Heat se bunio zbog vraćenih devet desetinki na satu, koje su bile ključne da White stigne zabiti iz odbijanca, dok su Celticsi osporavali da je uopće trebalo biti prekršaja na Butleru, tvrdeći da je prethodno pogriješio u vođenju.

Dvije greške sudaca, ali niti jedna kod prekršaja na Butleru

Sudački izvještaj pokazao je da su od 32 moguće odluke u zadnje dvije minute suci pogriješili u dvije, oba puta na štetu Celticsa, dok je u situaciji s prekršajem na Butleru sve bilo ispravno, uključujući i vraćanje sata devet desetinki unatrag.

Jedine pogreške bile su nedosuđeni prijestup Caleba Martina prilikom slobodnog bacanja koje je Jaylen Brown promašio minutu i jednu sekundu prije kraja, zbog kojeg je bacanje trebalo biti ponovljeno, te nedosuđeni prekršaj Gabea Vincenta na Jaysonu Tatumu 33.5 sekundi prije kraja, što je rezultiralo blokadom Bama Adebaya i posjedom za Miami.

Što se tiče prekršaja na Butleru, sudac Josh Tiven ga je dosudio 2.1 sekundu prije kraja i označio dva slobodna bacanja. U takvoj situaciji NBA liga automatski pregledava snimke da bi se utvrdilo hoće li biti dva ili tri bacanja, ali kako je Mazzulla izazvao odluku, omogućio je ponovni pregled cijele akcije, a on je pokazao da je prvi kontakt Horfordove ruke s Butlerovom nastao 3.0 sekundi prije kraja.

U pravu nisu ni oni koji tvrde da je Butler pogriješio u vođenju lopte jer ju je ispustio nakon driblinga pa opet primio s obje ruke. Pravila kažu da nakon toga ne smije nastaviti s driblingom, ali kako mu je prvi sljedeći potez bio pokušaj šuta, sve je bilo legalno.

Utakmica za povijest je večeras

Boston je postao tek četvrta momčad u NBA povijesti koja je nadoknadila zaostatak 3:0 u seriji NBA doigravanja, a večeras, odnosno u 2:30 po hrvatskom vremenu, pred svojim će navijačima pokušati postati prva koja ga je potpuno preokrenula. Pobjednik okršaja na sve ili ništa u finalu će igrati s Denverom, koje kreće u noći s četvrtka na petak.

Pročitajte više