Ne mogu vjerovati da Jakirović cijelu ovu sezonu ne vidi što mu igrači rade

Dinamo je u 5. kolu skupine C Konferencijske lige pobijedio Astanu u gostima 2:0. Momčad Sergeja Jakirovića slavila je golovima Gabrijela Vidovića u 48. i Takure Kaneka u 79. minuti te je stigla na korak do prolaska skupine. Za to će joj trebati pobjeda u zadnjem kolu protiv Balkanija. Pobjedu Dinama protiv Astane komentirao je Ilija Lončarević. 

Ne mogu vjerovati da Jakirović cijelu ovu sezonu ne vidi kako njegovi igrači u svaki susret ne ulaze s jasnim planom i idejom igre, nego s mišlju da će se nadigravati i da će na račun toga što su individualno bolji zabiti koji gol više.

Upravo zbog tog nonšalantnog pristupa događaju se nevjerojatne, početničke greške u dodavanjima, a onda višestruko slabiji protivnik dolazi u situaciju da istrči nekoliko kontri, stvara višak i radi ogromne probleme. Ne mogu shvatiti zbog čega je to tako, ali ovo kako je Dinamo odigrao prvo poluvrijeme, bilo je, blago rečeno, neozbiljno.

Nije da igrači ne žele, da se ne trude, da im je svejedno, no vidljivo je da ne postoji dovoljna doza koncentracije. Jakirović to mora pod hitno dovesti u red, jer će Dinamo u HNL-u s takvim pristupom imati puno problema. Prava i ozbiljna momčad ne može u fazi organizacije igre, u deset metara u protivničkom polju, imati toliko netočnih i sasvim krivih dodavanja.

Zbog tih poklona, momčad Astane, koja je u dva susreta s Dinamom pokazala da je neravnopravan rival, često je dolazila u situacije iz kojih je mogla nešto napraviti. Sreća je u nogometu potreban faktor, ali nikako ne smije biti ključni, a čini mi se da Dinamo puno toga prepušta upravo sreći. Kao da razmišljaju: ''Ako i pogriješimo, nema veze, neće nam se osvetiti.''

Malo mi je glupo stalno tako nešto naglašavati, ali glupo je i da igrači Dinama ne vide što rade 

Dinamo, koji je jači, ide se nadigravati, a Astana, puno slabija momčad, igra profesionalni nogomet u okvirima onoga što s obzirom na kvalitetu može. To je osnovna razlika u filozofiji. Dinamo do isključenja nije niti jednom uhvatio Astanu da kompletna momčad nije bila iza lopte.

S druge strane, Astana je to napravila barem deset puta s jednakim brojem igrača ili s viškom. Malo mi je glupo stalno tako nešto naglašavati, ali jednako tako mi je i glupo da igrači Dinama ne vide da tako ne može ići u ozbiljnim utakmicama. Krivi automatizmi koji se stvaraju u Dinamovoj igri ostaju i to se na kraju osveti. 

Drugo poluvrijeme bilo je znatno bolje, momčad Dinama bila je znatno koncentriranija, Jakirović je pogodio s izmjenama, ušli su golovi i pobjeda je na kraju zaslužena. Za očekivati je i nadati se da će Jakirović nešto naučiti iz ove utakmice. 

Kaneko nije promašaj, ali nije ni pojačanje za Dinamo

Japanac Kaneko pokazao je da nije promašaj, ali nije ni pojačanje. Jednostavno, nema individualnu moć da bismo ga mogli smatrati pojačanjem za Dinamo. Osim ako do kraja sezone ne odigra tako da razuvjeri sve nas koji slično mislimo i pokaže da je pojačanje i pravi igrač za Dinamo. Aduta ima.

Ozbiljan je igrač, neka su mu taktička rješenja puno profesionalnija nego kod većine suigrača, ali to ne znači da bi u HNL-u ili u Europi trebao raditi prevagu. Čini mi se da ipak nije takvog kalibra.

Petković nije odigrao najbolje, ali očito je još nezaliječen, nije dovoljno spreman i ne bih ga krivio za bilo što loše što je u Kazahstanu napravio. Nadam se samo da nije obnovio ozljedu jer je očito neophodan momčadi, u svakom smislu te riječi. I u igračkom, a možda još više u psihološkom smislu jer Dinamo nije isti s Brunom ili bez njega. 

Pročitajte više