"NE MOŽE SE PROTIV MAJKE PRIRODE" Bolt sam protiv varalica

Foto: Guliver Image/Getty Images

"NE MOŽE SE PROTIV MAJKE PRIRODE", urlao je čuveni srpski komentator Duško Korać kada je prije dvije godine Usain Bolt u finalu Svjetskog prvenstva na 100 metara pobijedio Justina Gatlina.
 
Boltova pobjeda oduševila je Koraća koji je Gatlina nazivao varalicom budući da je zbog dopinga američki atletičar kažnjen na osam godina suspenzije. Kasnije mu je kazna smanjena na četiri godine pa se uspio vratiti atletici. Trebao je biti doživotno izbačen iz sporta jer mu je to bio drugi pad na dopinškom testu, ali je surađivao s anti-dopinškom agencijom pa mu je kazna ublažena.
 
"Ovo je pobjeda sporta nad farmacijom, ovo je pobjeda sporta nad prevarantima, ovo je pobjeda sporta nad onima koji se drogiraju. Čestitaj Justine, imaš kome čestitati. Spasio si svjetski sport Usaine, ne samo atletiku. Svi koji vole sport i ljude sada su sretni", samo je dio Koraćevog monologa.
 

 
U međuvremenu je Korać preminuo pa nije dočekao Gatlinovu pobjedu prije tri dana na Svjetskom prvenstvu u Londonu. Bolt, kojemu je to bila posljednja utrka u karijeri na 100 metara, završio je tek treći. 
 
Mnogi su razočarani jer je Bolta u oproštajnoj utrci pobijedio čovjek koji je dva puta pao na dopinškom testu, pa su gledatelji u Londonu izviždali Amerikanca.
 
A koliko je Bolt, svjetski rekorder na 100 i 200 metara, bio moćan pokazuje i ljestvica najboljih rezultata u povijesti. Od 50 najboljih vremena na 100 metara, čak 12 je istrčao Usain Bolt, koji drži i tri najbolja vremena.
 
Ostalih 38 drže, rekao bi Korać, varalice, odnosno atletičari koji su tijekom karijere koristili nedozvoljena sredstva. Redom - Tyson Gay, Yohan Blake, Asafa Powell, Justin Gatlin, Nesta Carter, Maurice Greene i Steve Mullings.
 
"Osjećam se dobro. Osjećam se posebno dobro jer znam da sam sve rezultate tijekom karijere ostvario bez ikakve sumnje i uvijek sam bio čist", rekao je Bolt nakon posljednje stotke u karijeri.
 

Pročitajte više