Graham Potter preuzima velikana u kojem igraju tri Hrvata?

Foto: EPA

IZA amsterdamskog Ajaxa je sezona ispod svih očekivanja. Klub koji je navikao na konstantno osvajanje ili barem borbu za titulu prvaka Nizozemske trenutno se nalazi na petom mjestu tablice s 35 bodova zaostatka za vodećim PSV-om. Trenutno je na klupi John van ’t Schip, ali on je samo privremeno rješenje. 

Hrvatski trio Borna Sosa, Josip Šutalo i Jakov Medić iduće sezone trebao bi dobiti novog trenera, a Guardian piše da bi to mogao biti Graham Potter, bivši trener Chelseaja i nekadašnji hit-trener Premier lige. Chelsea je preuzeo krajem 2022. kada je na toj poziciji zamijenio njemačkog trenera Thomasa Tuchela, kojem je presudio poraz od Dinama u Ligi prvaka.

Međutim, samo šest mjeseci kasnije i on je dobio otkaz i postao još jedna žrtve nepredvidive politike novog vlasnika kluba Todda Boehlyja. Potter je za otpremninu dobio 21.5 milijuna funti kompenzacije, što je svjetski rekord za trenere koji su ostali bez posla. Njegov dogovor s Ajaxom je navodno sve bliže, ali se s Nizozemcima još mora dogovoriti oko plaće. 

Izveo čudo u Švedskoj i od Brightona napravio hit

Graham Potter je 47-godišnjak. Kao igrač bio je lijevi bek, engleski mladi reprezentativac, a nastupao je u Premier ligi za Southampton. Njegovu trenersku karijeru do sada su obilježili atraktivan stil nogometa, posjed i konstantan uspon. 

Kao 35-godišnjak preuzeo je švedskog četvrtoligaša Östersund. U roku od pet godina doveo ih je do najvišeg ranga, a 2017. osvojio je švedski Kup. To mu je osiguralo nastup u pretkolima Europa lige, gdje je senzacionalno izbacio Galatasaray, Folu Esch i PAOK. Potom je završio kao drugi u grupi s istim brojem bodova kao Athletic Bilbao, a u nokaut-fazi je slavio protiv Arsenala i potom ispao u uzvratu.

Senzacionalni uspjeh osigurao mu je povratak u Englesku, gdje ga je zaposlio drugoligaš Swansea, a nakon samo jedne sezone stigao je poziv Brightona. S Brightonom je razvio atraktivan napadački stil igre, pobijedio brojne velikane i klub doveo do 9. mjesta Premier lige, tada najboljeg plasmana u povijesti.

Pročitajte više