Koronavirus u sportu

Nekadašnji europski prvak pred bankrotom?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODLUKA francuskih vlasti o prekidu nacionalnog nogometnog prvenstva zbog epidemije koronavirusa donijela je ogromne financijske gubitke klubovima. Prema pisanju francuskih listova klubovi Ligue 1 zabilježili su čak 500 milijuna eura gubitaka.

Najteža je situacija u redovima nekadašnjeg europskog prvaka Marseillea te Bordeauxa, St. Etiennea i Lillea koji se nalaze na rubu bankrota. Internetska stranica Mediapart navodi kako su samo tri prvoligaša ostvarila nekakvu dobit, dok je preostalih 17 u "crvenom". Među gubitnicima najteže je pogođen OM, koji je iskazao manjak od 206,3 milijuna eura.

Najveći gubitak novca klubovi imaju od TV prava jer je Canal+ odbio isplatiti sav iznos zato što se dobar dio sezone nije ni odigrao nakon što je prvenstvo prekinuto. Klubovi su ostali i bez prihoda od ulaznica, prodaje suvenira... Francuska vlada je obećala pomoć od 200 milijuna eura, međutim strahuje se kako to neće biti dovoljno da se pokriju troškovi.

Liga: Poboljšat ćemo situaciju u klubovima

Ligue de Football Professionnel (LFP) odmah je reagirala priopćenjem negiravši tvrdnje iznesene u istraživanju Mediaparta.

"Liga je uzela zajam koji joj je zajamčila država kako bi klubovima Ligue 1 i Ligue 2 platili protuvrijednost televizijskih prava koja su nakladnici odbili platiti nakon preuranjenog završetka sezone 2019./2020. Cilj mu je poduprijeti aktivnost profesionalnog nogometa i poslove vezane uz njega, kao i financijsku situaciju klubova i njihove novčane tijekove potrebne nakon konačnog prekida prvenstva nakon vladinih mjera", poručili su iz LFP-a.

Prošloga tjedna Amiens je podigao tužbu Upravnom sudu zahtijevajući da se poništi odluka o prekidu natjecanja u Ligue 1 uz tvrdnju kako je odluka vodstva lige "nepravedna i neosnovana".

"Smatramo da je ta odluka suprotna pravednosti u sportu. Riječ je o sankcijskoj odluci Lige. Ova je odluka nepoštena i protiv ove odluke primorani smo na borbu, pred sudom", kazao je predsjednik kluba Bernard Joannin.

Sudsku borbu najavio je i dugogodišnji predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas kazavši kako će tražiti "desetke milijuna eura odštete jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone".

"Samo su Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Gibraltar i Francuska odlučile zaustaviti prvenstva, premda je nekim zemljama situacija s koronavirusom bila i teža. Međutim, oni pronalaze rješenja", rekao je predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas za L'Equipe.

"Francuska je svjetski nogometni prvak, ali ova epizoda nas podsjeća da ona nije nogometna zemlja. Nogomet u Francuskoj je mnogo manje važan nego kod naša četiri velika susjeda, Engleza, Španjolaca, Talijana i Nijemaca", smatra direktor agencije News Tank Football Dominique Courdier.

Pročitajte više