HRVATSKA REPREZENTACIJA

Nema Rakitića? Nema problema

Foto: EPA

PRED HRVATSKOM reprezentacijom je posljednji ogled u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo iduće godine. Na Rujevicu stiže Slovačka, a glavna vijest pred ključni dvoboj je ona da Ivan Rakitić neće igrati zbog ozljede. Zlatko Dalić ne mora nimalo očajavati - u dostupnom kadru ima trenutačno bolja rješenja.

Hoćemo li dobiti konačan odgovor na ključno pitanje?

Hrvatska ima problema i na stoperskim pozicijama, na kojima zbog suspenzija Dalić neće moći računati na Lovrena i Vidu. Priliku bi na račun forme sasvim sigurno trebali dobiti Dino Perić i Matej Mitrović, iako potonjeg također muči ozljeda koja bi mogla na stopersku poziciju instalirati Tina Jedvaja ili Ćaleta-Cara. Ipak, čini se kako su stoperske pozicije rezervirane za zdravog Lovrena i Vidu i kako će konkurencija trebati čekati idući ciklus ili drastičan pad u igri kako bi uzela mjesto u prvoj postavi. Situacija s Rakitićem i njegovom konkurencijom sasvim je drugačija.

Vlašić i Kovačić standardni su igrači u vrhunskim klubovima i obojica igraju najbolji nogomet u životu. S druge strane, Rakitić je u fazi rastajanja od Barcelone, ali "parnica" traje jako dugo i jedan od najboljih hrvatskih veznjaka svih vremena ove sezone odigrao je tek 255 minuta nogometa. Hrvatska reprezentacija od Svjetskog prvenstva u Rusiji, na kojem je Rakitić bio barem jednako dobar kao igrač turnira Modrić, odigrala je 14 susreta. Na točno pola njih, sedam, Rakitića uopće nije bilo u momčadi, što znači da je ova ekipa barem djelomično zagazila u eru u kojoj se traži novi nositelj igre. 

Baš zbog toga će utakmica na Rujevici biti vrlo zanimljiva iz perspektive predstojećeg Europskog prvenstva. Kovačić ili Vlašić mogli bi dobrom partijom definitivno izbaciti Rakitića iz prve momčadi. Dalić ima sasvim dovoljno argumenata za uvrstiti u postavu i jednog i drugog, ali koji od njih dvojice više leži ovoj ekipi?

Kovačić je konačno pitbull, a ne lane. Koje bi moglo biti bez prostora

Mateo Kovačić konačno igra u skladu s onim očekivanjima s kojima je prije pet godina ispraćen u Inter. Otad je promijenio još dva vrhunska kluba, ali tek u Lampardovom Chelseaju izgleda kao igrač koji je kao golobradi mladić očarao ne samo HNL, nego čitav nogometni svijet.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Mateo Kovačić sjajno bi Hrvatskoj legao u tranzicijskoj utakmici visokog intenziteta i tempa, s brzim izmjenama posjeda. Baš u takvim susretima dolazi do izražaja Kovačićeva najveća vrlina, a to je mogućnost stvaranja viška u situacijama "jedan na jedan" u kojima već u prvom koraku ostavlja svojeg čuvara. U kontekstu utakmice sa Slovačkom postoje barem dva problema zbog kojih je tu kvalitetu teško iskoristiti.

Prvi je čisto geometrijske naravi. Kovačić je centralni veznjak, koji baš poput Modrića i Brozovića voli obitavati dosta nisko na terenu i preuzimati loptu od svoje obrane. Hrvatska bi s njim u sastavu trebala prijeći na 4-3-3 formaciju, ali se izlaže opasnosti da joj sva tri veznjaka traže loptu u sličnim zonama i da joj fali spojka prema naprijed.

Drugi problem, a taj bi mogao biti i jače izražen, ono je što se stilski očekuje od suparnika. Slovačku je Hrvatska u prvom susretu potpuno razbila i njen pristup u drugom susretu sasvim sigurno će biti bitno konzervativniji, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da su i Mađarska, Wales i Azerbajdžan u dubokom bloku uspjeli uspavati hrvatsku reprezentaciju. Za igrača poput Kovačića i konkretan doprinos u napadu, prostor je izuzetno važan, a Slovaci će mu ga vrlo vjerojatno htjeti oduzeti povlačenjem u postavljenu obranu. 

U utakmicama u kojima Hrvatska treba strpljivo graditi zonu i napadati suparnika igrač koji lomi suparničke linije driblingom manje je bitan od playmakera, a ta uloga je već odavno dodijeljena Modriću. Hrvatskoj treba igrač drugačijeg profila.

Nikola Vlašić mogao bi, kao u prvoj utakmici, biti jedan od igrača odluke.

Hrvatskoj treba spojka, a u tome nitko nije bolji od Vlašića

S Vlašićem u momčadi, Hrvatska bi zaigrala u 4-2-3-1 formaciji. To je "prirodniji" raspored u kojem bi se Brozoviću i Modriću pridružio igrač koji je navikama i vještinama ofenzivni veznjak, što tom dvojcu u reprezentaciji najbolje leži, jer im ne smeta u zonama u kojima oni najviše vole djelovati. 

Vlašić je odigrao tek tri "prave" utakmice u reprezentaciji, ali u njih dvije bio je jedan od najboljih igrača na terenu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

To dovoljno govori o tome koliko je igrač njegova profila falio ovoj reprezentaciji koja ima sjajne kreatore duboko u terenu (Modrić, Rakitić) i vrlo dobar prednji red, ali joj je često kronično nedostajao igrač koji na poziciji "desetke" može smisleno povezati redove u završnici. Spojka je nešto što ovoj vrsti nasušno treba, a ove sezone malo igrača to radi bolje od Vlašića.

Hrvatska će protiv Slovačke trebati igrača koji je aktivniji u igri bez lopte, onog koji kretnjom između linija dolazi u poziciju za prebaciti loptu u iduću fazu ili otvoriti prostor za suigrače. Sposobnost da se stvori prostor tamo gdje će suparnik poduzeti sve da ga oduzme najveći je kapital na ovom susretu, a tu Vlašić kotira mnogo bolje od Kovačića. Iz istih razloga prednost ima i pred Pašalićem i pred Rogom.

Baš su Petković i Vlašić sjajnim kombinacijama i razbijanjem suparničkih linija utkali temelj hrvatske pobjede u prvoj utakmici koja je sasvim sigurno najbolja utakmica Hrvatske nakon Svjetskog prvenstva. Sličnu formulu Zlatko Dalić trebao bi primijeniti i u posljednjoj, ključnoj kvalifikacijskoj utakmici. A u slučaju da se ta formula opet pokaže dobitnom, Dalić će imati tešku odluku o tome tko će mu biti udarne snage na Euru.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više