Nema više romantike kao '94, kada je zabijao Asanović

Foto: hajduk.hr

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu, koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. U našoj stalnoj rubrici "Na gostovanju" susret trećeg pretkola Europa lige između Hajduka i Steaue analizirao je Justin Paul Gafiuc, novinar i kolumnist rumunjskog lista "Gazeta Sporturilor".

Navijači Hajduka, za početak ću vam otkriti da je Steua puno lošija nego prošle sezone, ponajviše zato što je otišao njihov najbolji igrač Budescu, koji je prodan u saudijski Al Shabab. Međutim i dalje je to jako neugodna momčad. Ako moram izdvojiti jednog nogometaša kojeg se momčad iz Splita najviše mora bojati, onda je to nedavna pridošlica iz Botosanija Olimpiu Morutan - najnovija senzacija rumunjskog nogometa.

Iako mu je tek 19 godina, djeluje vrlo zrelo, a uz to je izvanserijski tehničar, i to do te razine da ga mnogi uspoređuju s legendarnim Georgeom Hagijem. Drugi najvažniji igrač ove ekipe je, vjerovali ili ne, 38-godišnji veteran Filipe Teixeira. Stari ratnik još se ne da, a unatoč poznim godinama, na terenu i dalje čini razliku. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni mladog ofenzivca Denisa Mana, koji je nevjerojatno napredovao prošle godine i kojeg već sad na radaru imaju najbolji klubovi Španjolske i Francuske.

S druge strane, najveći problem Steaue je pozicija klasičnog robusnog centarfora koju okupira Francuz Harlem Gnohere. On je oportunistički igrač, klasični snažni golgeter koji se zna postaviti na pravo mjesto i zabiti, međutim igrač kojem nasušno nedostaje mobilnosti i koji svojom statičnošću često stvara probleme suigračima. Trener Nicolae Dica već neko vrijeme traži kvalitetnu alternativu, nekog brzanca s kreacijom, sposobnog za kombinatoriku, no do sada ga još nije uspio pronaći.

Steaua ima tajno oružje 

Steaua bi na Poljudu trebala zaigrati u 4-2-3-1 formaciji: na golu Balgradean, u posljednjoj liniji Benzar, Planici, Momcilovici i Morais. U sredini terena Pintili, Qaka, Mani, Tanase i Coman, a naprijed stasiti Ghonere. Tajno oružje Dice mogao bi biti Coman, kojem Becali tepa da je njegov Mbappe, samo s njim nikad ne znaš u kakvom će raspoloženju istrčati.

Sigurno se pitate kako je rezultirao problem s promjenom imena Steaue. U ovom trenutku navijači su podijeljeni između FCSB-a i prave Steaue, koja trenutno igra u četvrtoj ligi i financira je rumunjsko ministarstvo obrane. Inače trener te Steaue je nekad slavni reprezentativac Marius Lacatus. Rat za ime i brend traje već cijeli niz godina, a trenutno se vodi više sudskih sporova, od kojih predsjednik FCSB-a Gigi Becali gubi veliku većinu, uključujući i onaj za Palamares.

Hajduk je uz Zvezdu i Steauu najslavniji s ovih prostora, ali ne znam puno igrača Hajduka 

Što se tiče Hajduka, nema sumnje da je on jedan od najslavnijih klubova iz ovog dijela Europe uz Steauu i Crvenu zvezdu. Iskreno, u ovom trenutku ne znam puno igrača koji nastupaju u dresu Bijelih, tek dvojicu. Gyursca i Juranovića za koje mislim da su vrlo kvalitetni igrači. No unatoč tome što je kadar Splićana meni nepoznanica, ne dvojim da će to biti vrlo zahtjevni dvoboji za rumunjski klub. Posebice zbog čudesne atmosfere na Poljudu i jedne od najvatrenijih navijačkih skupina u Europi.

Znate, i dalje se vrlo dobro sjećam onih susreta iz 1994. godine između Hajduka i Steaue. Ako se ne varam, u Bukureštu je zabio Aljoša Asanović čiji je sin kasnije, zanimljivo, igrao u rumunjskoj ligi, dok je u Splitu to bila večer čuvene zmije Adriana Iliea, koji je bio dvostruki strijelac. No bilo je to neko drugo i posve romantično vrijeme s kojim se u ovom trenutku ne mogu povlačiti baš nikakve paralele.

Na kraju, vjerujem da su šanse za prolazak između Hajduka i Steaue podjednake.

Pritom moram dodati da bi ispadanje Steaue u Bukureštu prouzročilo pravi potres. U klubu su svi svjesni da su susreti protiv Rudara bili poput prijateljskih, jer u 180 minuta Slovenci gotovo da nisu zapucali na gol. Protiv Splićana to će ipak izgledati puno drugačije, a najvažnije za Rumunje jest hoće li 'trener' Becali biti inspiriran kad bude odabirao početnih jedanaest i držao motivacijski govor. Dica je tu samo marioneta.


Rumunjski koolega Gafuc koji piše za Indexovu rubriku "Na gostovanju" 

Pročitajte više