KRIZA U REALU

Neobjašnjivo je što se događa Real Madridu

Foto: EPA

REAL MADRID sinoć je svladao Sevillu 2:0 i kupio malo zraka. Osim tri boda koja su manje ili više slučajno završili na njihovom kontu, Real nema razloga za zadovoljstvo.

Rezultati by SofaScore


Sevilla jednostavna i neprobojna

Otkad je Pablo Machin zasjeo na klupu Seville, ona se vratila nekoliko godina unazad, u vrijeme kada ih je vodio Unai Emery. Ni tada, kao ni danas, ne igraju spektakularan nogomet, ali su vjerojatno najorganiziranija ekipa u ligi. Duboka 3-5-2 zona koja bi se brzo pretvarala u 5-3-2 oduzela je bezidejnom Realu veliki forte koji su suparnici godinama uporno podcjenjivali - ofenzivni input krila. Suradnja Sevillinih bekova stopera i veznih igrača i njihovo harmonično kretanje u obrani dovelo je do toga da Real i s boka mora napadati postavljeni blok. Ipak, gosti su bili izrazito konzervativni i ponudili su jako malo prema naprijed. Ciljano su napadali neiskusnog Reguilona na desnoj strani svog napada na kojoj je Navas konstantno bio u pozicijskoj prednosti, ali nisu htjeli često izlaziti s većim brojem igrača naprijed da bi stavili Real pod pritisak. Sevilla je odigrala očekivano, te je pomalo nesretno i nezasluženo izgubila bod. Ali aktualnog prvaka Europe ponovno je bilo teško gledati.

Dosadno, predvidljivo i sporo

Real Madrid još od Mourinhove ere nije igrao taktički bogat i definiran nogomet, ali nikada nije bio dosadan. Ove sezone igraju najlošiji nogomet od svih europskih velikana i njihova degradacija u samo nekoliko mjeseci je neobjašnjiva. Modrić je igrao previsoko na terenu i nije mogao kontrolirati prvi pas i ritam. Kada uz to dodamo odsustvo Kroosa, jasno je da lopte nisu na vrijeme stizale tamo gdje su trebale. A kada na to dodamo prednju trojku koja je međusobno izrazito nekoordinirana, i kada svaki igrač traži loptu gdje god hoće, rezultat je negledljiva kakofonija. Vinicius i može stvoriti višak driblingom, ali za to jednostavno nema adekvatnog prostora (što zahvaljujući svojem lošem osjećaju za prostor kada su uvjeti skučeni, što zbog katastrofalnog rasporeda cijele ekipe u fazi napada), dok je Lucas Vazquez jedan od najprosječnijih igrača koji je obukao dres Kraljevskog kluba otkad ih potpisnik ovih redova prati. Real niti jednom na susretu nije probio suparnika i stigao makar pred završnicu akcije na organiziran i logičan način. I to nije slučajno.

 



Zašto ne igra Isco?

Real Madrid danas je igrao bez Marcela, Balea, Kroosa, Asensija, a cijelu sezonu igra bez neprežaljenog Ronalda, što znači da nema igrača koji može stvoriti višak i prednost u završnici napada. Niti ima igrača kojem se suparnik mora prilagoditi do mjere da to otvori prostor suigrača. Real, a nisam mislio da je to moguće za takav klub u modernom nogometu, jednostavno zna izaći na teren bez ijednog igrača koji bi riješio utakmicu (Casemiro je danas bio taj koji je prelomio utakmicu, ali to je anomalija). U takvim uvjetima ne postoji dobro objašnjenje zašto ne igra Isco, njihov najopasniji i najsvestraniji igrač u završnih 30 metara igrališta. U ono malo prilika što ih dobije, Isco ne pokazuje ni sjenu svojih najboljih prostora, ali takvi igrači su užasno osjetljivi na ritam utakmica. I jednom kada im to uskratite, više im treba da dođu na pravu frekvenciju od onih koji za ekipu rade "rudimentarnije" poslove. Ali daleko od toga da je neigranje Isca najveći Realov problem, on je tek logična nuspojava nelogičnog Realovog lutanja. Realov problem puno je ozbiljniji, a morali su ga riješiti još jučer. Prvi put u dugo vremena Realovi navijači su ravnodušni. Znaju da njihov klub nije favorit ni protiv Huesce pa ih kiks ne može ni iznenaditi, ni rastužiti. Real Madrid danas nije Real Madrid. 



Kamo ide Kraljevski klub?

Kada je otišao Zinedine Zidane koji je polučio nevjerojatne europske uspjehe,bilo je jasno da će se nešto u Realu promijeniti, nabolje ili nagore. To je postalo još jasnije kada je otišao Ronaldo. Zidane se savršeno uklapao u svlačionicu nakrcanu superzvijezdama i egoistima, a inteligentni Francuz je i bez razvijenih taktičkih ideja znao kako iz najtalentiranije momčadi izvući najbolje. Jednom kada je otišao Zidane, ljubimac svlačionice, bilo je jasno da će idući trener nagrabusiti jer je protekli bio preuspješan. Novi trener je morao izgraditi sistem koji dugo ne postoji. Odlaskom Ronalda Real je izgubio čovjeka koji je bio centar napada u posljednjih 10 godina i nesretni Julen Lopetegui morao je osmisliti kako mogu profitirati igrači koji su bili u Ronaldovoj sjeni. Morao je u Realu, koji već godinama pobjeđuje isključivo na inspiraciju i talent, osmisliti sistem kojim bi igrači bili zadovoljni. Realovi čelnici morali su predvidjeti koliko je to težak posao u bilo kojim uvjetima, a posebno u ovom slučaju kada novi trener (s mnogo manje kredibiliteta u svlačionici) mora objasniti ekipi koja je osvojila 4 od 5 posljednjih Liga prvaka da se stvari moraju drastično promijeniti. Julen Lopetegui nije izgledao kao čovjek koji će to uspjeti u dogledno vrijeme, ali Real Madrid morao je odabrati razvojnog trenera čiji će početni neuspjeh pretrpjeti. Ili su, po svojoj staroj formuli, mogli uložiti silne milijune eura i nakrcati svlačionicu dovoljnom dozom talenta koji ponovno može biti dovoljan za velike pobjede.  

Solari nije trener kojem igrači više vjeruju, niti će se njegovim dolaskom stvari promijeniti. Jer Realova svlačionica treba promijeniti paradigmu koja je dominantna već desetljeće. Ronaldo je otišao, Bale češće ne igra nego igra, a većina ostalih aduta je u većoj ili manjoj silaznoj putanji svoje karijere. Postoje i drugi klubovi koji igraju slabo i neuvjerljivo, ali svaki od njih nudi barem nekakvu perspektivu kada gledamo nekoliko godina unaprijed. Pogledajte jednu utakmicu Reala i probajte zaključiti tko će za dvije godine biti nositelj njihove igre, kako mogu igrati, te koje su logične zamjene za seniore koji neće još dugo moći funkcionirati na vrhunskoj razini. I kada shvatite da nemate odgovore, shvatit ćete dubinu Realovih problema. Ronaldo era kulminirala je Zidaneovim mandatom i bilo je krasno dok je trajalo. Ali bal je gotov, plesači se razilaze. Real je kao nikad spreman za sasvim novu stranicu svoje povijesti. I što prije odaberu trenera kojem će vjerovati u toj tranziciji, i što prije definiraju kadar koji to može izvesti, makar budu potrebni okrutni i ekstremni rezovi, to će prije ponovno postati - Real Madrid. 

Real Madrid - Sevilla Rezultati uživo

Pročitajte više