NESTAO NAKON TRANSFERA ŽIVOTA "Da sam otišao u Dinamo, možda više ne bih branio"

Foto: Getty Images / Guliver Image

MATEJ DELAČ, nakon devet posudbi iz Chelseaja, trenutačno trenira s U23 ekipom engleskog kluba. Hrvatski vratar, koji je 2010. godine iz zaprešićkog Intera potpisao za aktualnog prvaka Engleske, od siječnja neće više biti igrač kluba sa Stamford Bridgea te će kao slobodan igrač odlučiti gdje će nastaviti karijeru.  

Od dolaska u London nikako nije uspio dobiti radnu dozvolu, pa je na posudbe branio za Vitese, České Budejovice, Vitoriju Guimaraes, matični Inter, Vojvodinu, Sarajevo, Arles-Avignon, ponovno Sarajevo te prošle sezone za Mouscron.

"Da, ubrzo će doći vrijeme kada ću se morati rastati s Chelseajem. Mnogi me pitaju kajem li se što sam rano otišao u Chelsea, što nisam možda u neki manji klub, ali ja, iskren da budem, ne žalim niti malo. Karijera uvijek može biti bolja, no s ovih 25 godina sam prošao puno toga, upoznao brojne trenere i igrače, skupio dosta iskustva", poručio je Delač za SportSport.ba.
 
 
Vratar, koji je rođen u Donjem Vakufu, nikada nije dobio priliku u Chelseaju na nekoj službenoj utakmici zbog radne dozvole...
 
"Problem uopće nije bio u mojoj kvaliteti. Chelsea je vjerovao u mene, pokazalo je to i produženje ugovora, ali problem je jednostavno bila radna dozvola. To me je kočilo", pojasnio je Matej.
 
Prije sedam godina Delač, koji je prošao sve mlađe selekcije reprezentacije Hrvatske, mogao je otići iz Intera u Dinamo ili Hajduk, ali se ne kaje što je potpisao za Bluese. 
 
"Lako je sada biti pametan. Da sam, recimo, iz Intera otišao u Dinamo, možda više uopće ne bih ni branio. Tko zna što bi se događalo. Kada se pojavio Chelsea, mene je oduševilo to što su oni imali dobar plan za moju budućnost, to je bilo najbitnije, ali neke stvari se ne mogu planirati i nisu se poklopile."
 
 
Nakon svega je zahvalan Chelseaju, koji ga je, kako kaže, odgojio i naučio ljudskim i nogometnim vrijednostima. 
 
"To je bio drugi svijet. Izgledalo mi je kao da sam došao u neki film, neopisiv osjećaj tada, ali sada kad se vratim unazad, shvatim da je to normalna stvar koju treba proći svaki mladi igrač. A pamtit ću, prije svega, veličinu Chelseaja kao kluba. U godinama mladosti bio sam pod ugovorom s takvim velikanom, praktički su me odgojili i naučili ljudskim i nogometnim vrijednostima. Klubu je važno da igrač ostane čvrsto na zemlji, da bude pravi profesionalac... Tu je svakako i debi u Ljubljani u prijateljskoj utakmici protiv Olimpije.  Bilo je lijepo biti tada u prvom sastavu s velikim zvijezdama poput Fabregasa, Coste...", otkriva Delač. 
 

 
Carlo Ancelotti, André Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Rafael Benitez, Jose Mourinho, Guus Hiddink treneri su koje je upoznao i s njima radio, a trenutačno Chelsea vodi Antonio Conte, kojeg vratar jako cijeni...
 
"O Conteu imam samo riječi hvale. Veliki je radnik, profesionalac... Čak i kada Chelseaju ne ide dobro, ja znam da je to samo trenutna faza i da će se Conte izvući iz toga. On mi je i savjetovao da odem u klub gdje ću braniti i pustio me prošle sezone u Mouscron", zaključio je Delač. 
 

Pročitajte više