Wimbledon

Nevjerojatan podatak iz finala objašnjava sve o Đokoviću i Federeru

Foto: Guliver Image/Getty Images

ROGER FEDERER izgubio je u finalu Wimbledona od Novaka Đokovića u meču u kojem je većim dijelom bio bolji igrač od srpskog tenisača.

Švicarac, rekorder po broju Grand Slam trofeja, imao je više osvojenih poena od Đokovića, više osvojenih gemova, 16 aseva više, tri dvostruke pogreške manje, bolji postotak prvog servisa, bolji postotak osvojenih prvih servisa, više winnera, više break-lopti i više breakova. I izgubio.

Kako je onda Đoković dobio meč? Razlog je psiha, ono što je često presudilo u njihovim okršajima i jedan od najvećih razloga zašto srpski tenisač u međusobnim dvobojima vodi 26:22.

Kada je najpotrebnije Federer je najbolji - u pogreškama

Đoković je sva tri tie-breaka odigrao besprijekorno, Federer je u sva tri zakazao. U prvom je napravio četiri neprisiljene pogreške, a u drugom isto toliko. Kada je meč otišao u tie-break odlučujućeg seta, Federer je odlučio promijeniti taktiku i manje forsirati, ali uzalud. S nove tri neprisiljene pogreške izgubio je meč. 

A Đoković? Nevjerojatno, ali u tri tie-breaka i 33 odigrana poena nije napravio nijednu pogrešku. Nije u odlučujućim trenucima igrao potpuno defenzivno (sjetite se bekend paralele kod 5:3 u tie-breaku petog seta), od 21 osvojenog poena skoro polovicu (10) osvojio je winnerima i iznuđenim pogreškama suparnika. 

Čim izgubi prvi set od Novaka, Federer gubi i meč

Psiha je tako još jednom napravila razliku između dvojice velikana. U petom setu je Đoković spasio dvije vezane meč-lopte i dvije break-lopte, što je podsjetilo na polufinale US Opena kada je Federera izbacio nakon dvije spašene meč-lopte. I godinu prije toga na US Openu je na isti način prošao dalje. 

Koliko se Federer prepadne kada s druge strane stoji Đoković, uz neprisiljene pogreške i lošu igru u odlučujućim trenucima, najbolje pokazuje podatak da je samo jednom u 19 okršaja okrenuo meč nakon što je izgubio prvi set. I nikad na Grand Slamu. 

Pročitajte više