DINAMO

Evo zašto toliko košta: Leipzig plaća Dinamu 70.000 eura za svaki Gvardiolov nastup

Foto: Pixsell

JOŠKO GVARDIOL prodan je Leipzigu i samo je pitanje vremena kad će oba kluba objaviti taj transfer nakon što 18-godišnjak u Zagrebu odradi liječnički pregled.

Nadareni Dinamov stoper potpisat će ugovor na pet godina, Nijemci će za njegov transfer inicijalno platiti 16 milijuna eura, ali Dinamo je u ovom poslu višestruko profitirao. Leipzig će Gvardiola ostaviti u Maksimiru na posudbi, a osim što će pomoći Dinamo u europskim i HNL avanturama, Gvardiol će svojem bivšem klubu osigurati dodatnu golemu zaradu.

Kako doznajemo iz izvora bliskih ovom transferu, Leipzig zadržava pravo da Gvardiola u Bundesligu povuče ove zime ili sljedećeg ljeta. Za svaku utakmicu u HNL-u u kojoj Gvardiol odigra najmanje 45 minuta Leipzig će Dinamu isplatiti 70.000 eura, a za svaku europsku utakmicu 100.000 eura. Do kraja HNL-a ostalo je 31 kolo i lako je pretpostaviti da će Gvardiol, ako se ne ozlijedi, vjerojatno odigrati sve, što bi Dinamu donijelo 2,17 milijuna eura.

Isplatit će premije čak i ako Gvardiol ode na zimu

Odigra li Gvardiol sve utakmice u skupini Europa lige u koju će se Dinamo sigurno plasirati, hrvatski prvak zaradit će još 600.000 eura. U prijevodu, Dinamo je prodao igrača, ostao mu je u momčadi i za to bi mogao zaraditi gotovo 2,8 milijuna eura. Ako Leipzig odluči povući Gvardiola ove zime, svejedno će Dinamu isplatiti naknadu za igranje u HNL-u na proljeće, iako igrač uopće neće igrati.

Grafika: Sofascore za IndexSport

No, to nije sve. Za svaki ulazak Leipziga u Ligu prvaka za vrijeme trajanja Gvardiolova ugovora Dinamo će dobiti po 300.000 eura, a pripast će mu i 20 posto od sljedećeg transfera. Ako Gvardiol zaista odigra sve navedene utakmice za Dinamo, ostane u Leipzigu pet sezona i momčad se svake godine plasira u Ligu prvaka, Dinamu će taj transfer donijeti ukupno 20,3 milijuna eura. S postotkom od budućeg i vjerojatnog transfera Gvardiol će premašiti 23 milijuna eura, koliko je Juventus platio Marka Pjacu.

Brojni Dinamovi navijači i neutralni promatrači čudili su se što su Leeds i Leipzig tako zagrizli za klinca koji je odigrao tek 15 utakmica i nema previše iskustva. Gvardiol bi prema svim prognozama uskoro trebao biti hrvatski reprezentativac i ozbiljan stoper, čime će privući puno bogatije i veće klubove. U Indexovom studiju o transferu mladog Gvardiola govorio je i bivši stoper Dinama Dario Šimić te pojasnio da na tržištu trenutno nedostaje lijevih stopera, pa su cijene za taj profil igrača veće. 

Leipzig je sad iskoristio šansu da dobije Gvardiola, iako on još nije potpuno dokazan igrač jer ne žele riskirati da si za godinu ili dvije više ne mogu priuštiti njegov transfer. 

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE. 

Pročitajte više