New York Times slavi Kosteliće: Postolje poslije operacije koljena obiteljska je tradicija

OGROMAN tekst posvećen fenomenu najuspješnije skijaške obitelji objavio je ugledni NYT s posebnim osvrtom na nevjerojatnu moć regeneracije koju su nakon teških ozljeda i operacija pokazali Janica i Ivica.

Neposredni povod za priču još je uvijek aktualna Ivičina slalomska pobjeda u Wengenu: "Mjesec dana nakon operacije desnog koljena, Kostelić se osjećao dovoljno zdravim da pobijedi u obje slalomske utrke, ali uspon na postolje poslije operacije koljena obiteljska je tradicija Kostelićevih".

NYT podsjeća da je njegova mlađa sestra Janica također imala isti običaj prije nego li se umirovila 2006. s rekordne četiri zlatne olimpijske medalje. "Mislim da je izdržljivost jedna od najvećih vrlina", filozofski zaključuje Ivica.

"Janica je imala 11 manjih i većih operacija koljena, a Ivica je zasad na osam, od toga sedam samo na desnom koljenu. Tri od tih velikih operacija došle su prije nego što je postao jedan od najboljih skijaša u Svjetskom kupu", podsjeća list.

Citira Nietzchea, uzor mu je Lincoln

"Svi su govorili 'Zaboravite na njega', ali ja sam znao da moram nastaviti, kao Abraham Lincoln", iskoristio je Ivica američku povijesnu referencu za američkog novinara.

"Ivica voli povijest i filozofiju, citira Friedricha Nietzchea i jednako dobro iznosi svoje mišljenja na hrvatskom, njemačkom ili engleskom, a nakon što je ostvario prvu ovogodišnju pobjedu u Svjetskom kupu napao je organizatore natjecanja da superkombinacija, koja danas dominira SK-om, daje ogromnu prednost spustašima u odnosu na slalomaše.

"Super-kombinacija je pljuvanje u lice slalomašima"

Klasična kombinacija sastoji se od spusta i dvije slalomske utrke, ali super-kombinacija, koju je u petak u Wengenu osvojio Bode Miller, skraćeni je spust i samo jedna slalomska utrke. Kostelić govori kako je miks dvominutnog spusta i 45 sekundi slaloma nepošten.

"Recimo da se Usain Bolt i ja natječemo u sprintu i da on trči 100, a ja 60 metara. Vjerojatno bi ga pobijedio, ali znači li to da sam bolji sprinter od njega? Ovo je pljuvanje u lice slalomašima", ogorčeno je Ivica zatražio povratak starog načina super-kombinacije.

"Nije važno u kojoj disciplini ću osvojiti olimpijsku medalju, može i u curlingu"

Sljedećeg mjeseca Kostelića očekuju OI u Vancouveru, a njegov cilj je medalja koju bi pridodao srebru osvojenom 2006. u kombinaciji iza Ligetyja, iako nije izbirljiv kada su u pitanju želje gdje bi je osvojio: "Nije bitno, može i u curligu".

New York Times za kraj otkriva čitateljima kako su na početku karijera Kostelići spavali u autima pored skijališta jer nisu imali novca za hotele i da su prolazili 1400 "vrata" dnevno, što je 300 posto više nego što prolaze ostali vrhunski skijaši.

"Njihova tijela očito su platila cijenu, ali dok su odlazili s konferencije za tisak u Wengenu, oboje su se smijali, a ne šepali".

Pročitajte više