Nezaboravna atmosfera za poraz Dinama i oproštaj od Lige prvaka

NITI ove sezone Hrvatska neće imati svog predstavnika u najelitnijem nogometnom natjecanju. Dinamo je i u uzvratnom susretu poražen od Werdera, te se oprostio od Lige prvaka. Werder je rutinski iskoristio svoje prilike i čvrstom, sigurnom obranom zaustavljao napade Dinama, koji je većinu utakmice dominirao, te na kraju, nakon 2:1 u Bremenu, i iz Zagreba odnio pobjedu 3:2.

> Modrić: Sigurno ostajem do zime

> Ivanković: Ne želim komentirati suđenje, čekamo novi spektakl i Ligu UEFA

> Vranješ: Luka bi bio bolji od Diega da je u boljoj momčadi

> Schaaf: Popravili smo igru i prošli dalje

> Allofs: Uspjeh nam je bitan, i financijski i sportski

> Modrić za HTV: Šansu smo prokockali u Bremenu

> "Werder u zagrebačkom vještičjem loncu ostao cool"

Navijači Modrih tijekom cijelog poslijepodneva pripremali su se na ulicama Zagreba za utakmicu oboružani obaveznim navijačkim rekvizitima, a na Maksimiru ih se okupilo oko 40.000 tisuća.

U prvom poluvremenu Plavi su, kao i u Bremenu, pokazali da mogu igrati ravnopravno s Nijemcima. Čak i uz nekoliko upitnih odluka suca, pogotovo onu u 13. minuti, kada je nakon naguravanja u šesnaestercu kakvo se često viđa, a zaista rijetko sudi, dosudio jedanaesterac za Werder, Dinamo je bio dominantna momčad.

Dva puta su Plavi gubili, i oba puta uspijevali brzo izjednačiti. Nakon hladnog tuša i Diegova gola s bijele točke u 13. minuti u redove Dinama uvukla se nervoza, ali brzo su se sabrali i već u 21. minuti dobrim udarcem s ruba šesnaesterca za 1:1 je zabio Vukojević. Dinamovci su sljedećih 15-ak minuta dominirali, rijetko dozvolivši gostima da pređu polovicu igrališta.

No, Werder je još jednom pokazao o kakvoj se momčadi radi. Nakon zaustavljene Dinamove akcije, brzu je kontru pokrenuo Diego, Dinamova se obrana loše snašla, Almeidin je udarac sjajno skinuo Koch, ali odbijenu loptu u mrežu je lako ubacio Sanogo u 38. minuti. Nakon samo tri minute hrvatski je prvak opet izjednačio pogotkom Luke Modrića iz jedanaesterca koji je izborio Balaban.

Još nekoliko sjajnih prilika imali su Dinamovci, Balaban je jednom zatresao i vratnicu, ali opet nisu Plavi uspjeli pretvoriti svoju nadmoć na terenu u rezultatsku prednost. Iako igraju bolje, u drugom dijelu imaju težak posao, jer nakon dva primljena gola na domaćem terenu, sada trebaju pobjedu s dva gola razlike za plasman u Ligu prvaka.

U drugo poluvrijeme opet su bolje krenuli Plavi, ali obrana Nijemaca igrala je čvrsto, često zaustavljala napade prekršajima i nije dozvoljavala da se razviju veće šanse. Pola sata prije susreta Ivanković je vidio da više nema što čekati i defanzivnog veznjaka Pokrivača zamijenio Vugrincem, ali i to je bilo premalo.

Koncentracija je polako počela popuštati, a Werder je to znao iskoristiti. Posljednje snove o nogometu Lige prvaka na Maksimiru pokopao je u 70. minuti Diego. U šesnaestercu ga je srušio Etto, sudac Hauge još jednom pokazuje na bijelu točku, ovaj put nije bilo dvojbe i ponajbolji Werderov igrač zabija svoj drugi jedanaesterac na utakmici za vodstvo Nijemaca 3:2.

Nakon primljenog trećeg gola odustali su i navijači, a s tribina se sada umjesto "Hoćemo pobjedu" čulo "Mamiću cigane". Do kraja su Plavi igrali sve slabije, nije to bilo ni blizu igri iz prvog dijela te se još jednom pokazalo da se radi o momčadi koja ne može svih 90 minuta igrati na istoj, visokoj razini.

Plavima na kraju ostaje čekati ždrijeb prvog kola Kupa UEFA, jer Ligi prvaka, pokazali su večeras, nisu dorasli. Iako je u ukupno 180 odigranih minuta Dinamo uglavnom bio bolja momčad, Nijemci su rutinski koristili svoje šanse i prečeste pogreške Dinamove obrane i spriječili iznenađenje kojem smo se toliko nadali.

Dinamo: Koch, Etto (od 77. Guella), Drpić, Schildenfeld, Carlos, Vukojević, Pokrivač (od 62. Vugrinec), Sammir (od 75. Mikić), Mandžukić, Modrić, Balaban

Werder: Wiese, Schultz, Naldo, Mertesacker, Pasanen, Jensen, Baumann, Vranješ, Diego, Almeida (od 68. Harnik), Sanogo

Tijek susreta:

Prvo poluvrijeme

Već u drugoj minuti gosti su oštro krenuli u napad, Diego je odlično ubacio u 16-erac, ali bila je to malo prebrza lopta za Sanoga koji ju jedva stiže i ponovo ubacuje ali Koch je na mjestu.

U idućem napadu prvi je korner za Modre, ali od svega ništa i Werder kreće u kontru. Diega grubo zaustavlja Vukojević, Nijemci traže žuti karton, ali Vukojević prolazi bez ikakve opomene.

U 5. minuti Modrić je pokušao izvesti kontru, nakon što je potegnuo sam, dodaje loptu Balabanu, ali Jensen izbacuje u out.  Nakon izvođenja outa Pokrivač odlično centrira, Nijemci izbacuju, za loptu se ipak izborio Sammir, ali sudac je dosudio zaleđe u kojem je bio Mandžukić.

U 8. minuti gosti prijete, Diego je počeo akciju, a sve je završilo prvim kornerom za goste, ali loptu lovi Koch i šalje Modre u napad.

U 9. minuti Modrić je izvrsno ukrao loptu gostima, dodaje Carlosu kojega oštro faulira Carlosa, no sudac ne sudi ništa.

Gol za Werder. Jedanaesterac za Werder. U 12. minuti susreta sudac je pokazao na bijelu točku. Diego dugo drži loptu na desnoj strani, napadaju ga trojica Dinamovaca, a Carlos radi prekršaj. Nabacivanje iz slobodnjaka s desne strane izbacuje Carlos, ali sudac pokazuje na bijelu točku! Norveški je sudac vidio prekršaj negdje u šesnaestercu, navodno je Carlos nekoga povukao za dres. Žuti karton dobio je Koch zbog prigovaranja sucu. Diego zabija za prednost Werder s bijele točke.

Dinamovi navijači limenkama, bocama i drugim rekvizitima gađaju Werderovu klupu.

Modrićevo dodavanje za Mandžukića zaustavljaju Nijemci u 18. minuti, Luka uzima loptu i još jednom pokušava dugom loptom proigrati Mandžukića, ali opet presreću Nijemci.

U 19. minuti Balaban je utrčao u kazneni prostor gostiju, umjesto da doda ranije, pratila su ga dvojica Dinamovaca, on je krenuo sam i izborio samo korner. Korner izvodi Modrić, Sammir pokušava pucati, ali opet izbijaju gosti. Drugi korner opet izvodi Modrić, no lopta ostaje Werderu.

Gol za Dinamo! U 21. Vukojević je s ruba 16-erca opalio i prevario Werderovog vratara Wisea.

Nakon pogotka Dinamo nastavlja igrati napadački.

Oštar start Pasanena na Sammiru. Sudac ga upozorava, ali nema kartona

Prilika za Dinamo. Schultz je faulirao Mandžukića, slobodan udarac za Dinamo s desne strane. Modrić je ubacio, gužva pred Wieseom, Balaban puca i fenomenalno brani Wiese u 28. minuti.

Modri i dalje pritšću, Etto je sjajno prošao po desnoj strani, ubacio, ali malo je prekratak bio Mandžukić na drugoj strani. Werder pokušava krenuti u napad, ali Modri opet dolaze do lopte i ponovo je korner, no od svega ništa.

Prilika za Dinamo. Balabana zaista neće gol, u 33. minuti pogodio je gredu iako je bio sam pred Wieseom!

Gol za Werder! Nakon dobre Dinamove akcije obranili su se Nijemci i krenuli u brzu kontru. Koch je obranio prvi udarac Almeide, ali Sanogo, kojega su Dinamovci pustili samoga, je na mjestu i neometan zabija za 2:1.

Jedanaesterac za Dinamo. Goooool! Sammir je dodao za Balabana, kojeg Schultz ruši u šesnaestercu. Luka Modrić pogađa iz jedanaesterca za 2:2. u 42. minuti.

Samo minutu nakon što je zabio, Modrić je dobio žuti karton zbog uklizavanja u Mertesachera.

Almeida šutira iz daljine, ali lako hvata Koch minutu prije kraja prvog poluvremena.

Još jedna vrlo čudan procjena suca, Schultz člini oštar prekršaj na Ettou. Tek na intervenciju pomoćnika sudi ga glavni sudac. Balaban izvodi slobodnjak s oko 25 metara od gola i šalje loptu daleko iznad gola.

Posljednji napad u prvom poluvremenu imali su Modri. Balaban i Mandžukić još su pokušali sagraditi napad, ali gube loptu i sudac signalizira kraj poluvremena.

Drugo poluvrijeme

Navijači Werder pozdravljaju zvižducima.

Dinamo ima težak posao u drugom dijelu, mora zabiti dva gola, ali bolja igra Zagrepčana razlog je što su navijači na tribinama još optimistični.

Almeida i Sanogo izvode loptu s centra i počinje drugo poluvrijeme.

Sammir se odlučio na šut iz daljine u 46. minuti, ali lopta odlazi daleko iznad vratiju Wiesea.

Prilika za Dinamo. Modrić fenomenalno prolazi po lijevoj strani, vraća loptu u sredinu, propušta ju Balaban za Sammira koji puca, no korner je za Dinamo. Nakon kornera Werder kreće u napad.

U 51. minuti Modrić opet ostavlja trojicu iza sebe na lijevoj strani i dodaje u for Mandžukiću u šesnaestercu, ali brži je Wiese.

Dugo Dinamovcima treba da izbace loptu iz svog šesnaesterca. Kombinirali su Werderovci, ali ipak nekako uzimaju loptu domaći

U 55.minuti Schildenfeld je pokušao dugom loptom uposliti Balabana, a sudac pokazuje da je Balaban u zaleđu, iako je izgledalo da je Bole u dozvoljenoj poziciji.

U idućoj akciji Modrić sjajnom dugom loptom pronalazi Mandžukića na desnom boku, a njega vrlo oštrim uklizavanjem faulira Schulz koji dobiva žuti karton.

U 59. minuti Pokrivač je pokušao šutirati s više od 25 metara, ali slab i neprecizan bio je njegov udarac.

Navijači cijelo vrijeme ne prestaju navijati za Dinamo, no Modri iako stalno u napadu ne uspijevaju zabiti. Još je svega pola sata igre ostalo Dinamu da zabije dva gola, a navijanje ne prestaje, atmosfera je i dalje na sjajna na Maksimiru, iako je igra u drugom dijelu nešto lošija

U 62. minuti Davor Vugrinec mijenja Pokrivača. Još ofenzivniji bit će Dinamo u posljednjih tridesetak minuta.

Dvije minute kasnije Diego prolazi dvojicu naših igrača, ali zaustavlja ga Schildenfeld.

Žuti karton za Vukojevića zbog faula na Diegu u 65. minuti.

Jedanaesterac i gol za Werder. Etto je srušio Diega. Mandžukić prigovara, iako ovaj put za to zaista nema razloga i dobiva žuti karton. Diego je opet izvođač s bijele točke puca u desne rašlje, bilo je to neobranjivo.

Samo dvadeset minuta ostalo je do kraja utakmice, a Dinamu sada trebaju tri gola za Ligu prvaka

"Mamiću cigane" čuje se od 75. minute s tribina. Ivanković mijenja u istoj minuti, izlazi Sammir, ulazi Mikić.

U 78. minuti Ivanković vadi Ettoa, u igru ubacuje Guella. Prije toga izmjenu je načinio Schaaf, Rosenberg ulazi umjesto Sanoga.

Dinamo očajnički pokušava zabiti, no sve odlazi pored gola.

Posljednja izmjena i za Werder u 81. minuti. Duško Tošić ulazi u igru umjesto Schulza. Dočekuju ga zvižduci s tribina

Koch brani udarac s gotovo četrdeset metara.

Modrić nabacuje s lijeve strane, Wieseu ispada lopta, ali iz drugog pokušaja je ipak hvata.

Tri minute prije kraja utakmice Mandžukić je dugo držao loptu na lijevoj strani, morao vratiti Modriću, koji šutira iznad gola.

Dinamo napada i napada, ali od svega ništa.

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

Diego šutira s desetak metara, brani Koch. Lopta se odbija po Dinamovom šesnaestercu, a teškom mukom je izbacuju plavi braniči

30-ak sekundi prije kraja utakmice, dobru loptu Balabana dobio je Guella, napravio je nekolio metera, i opalio prema golu, ali lopta je na milimetar prošla pored gola.

A.H.
Foto: I.L./H.P.

Pročitajte više