Ni LeBron ni Curry: Prljavi Steven prva je priča play-offa

Foto: Guliver Image/Getty Images

DA U NBA ligi ne nastupa Australac Matthew Dellavedova, najprljaviji igrač u ligi bio bi Steven Adams, koji je u anonimnoj anketi među trenerima i košarkašima dobio šest glasova manje od Dellavedove koji se proslavio čuvanjem Stepha Curryja u prošlosezonskom finalu.
 
I ove sezone je Dellavedova blizu finala jer njegov Cleveland predvođen LeBronom Jamesom poigrava se s konkurencijom na Istoku, ali bi suparnik u finalu mogao biti drugačiji. Naime, Oklahoma je nakon izbacivanja San Antonija iznenadila i Golden State napravivši break u prvoj utakmici finala Zapada. 
 
Noćna mora za suparnike
 
A za Oklahomu, pored spektakularnog Russella Westbrooka i fantastičnog Kevina Duranta, igra i "prljavi Steve", koji je postao prva priča doigravanja nakon što je izdominirao visoke igrače San Antonija, a sinoć bio sjajan i protiv momčadi s najboljim omjerom u povijesti lige.
 
"Stvari koje on radi na parketu nisu kul. Udara laktovima, udara bez lopte, bezobrazan je, gura vas s leđa, pravi užasne prekršaje. Jednostavno, fizički je moćan, ali i prelazi granicu svojim ponašanjem", tako centra Oklahome opisuje suparnik koji je, nakon ovakvih riječi, naravno želio ostati anoniman kako bi pri sljedećem susretu izbjegao Adamsovu osvetu.
 
 
Ima 17-ero braće i sestara i nije najpoznatiji član obitelji
 
Steven je najmlađi od 18-ero djece Sida Adamsa, Engleza koji je ostao u Novom Zelandu nakon što je tamo služio u Kraljevskoj mornarici, a njegova majka, jedna od pet Sidovih žena, rođena je u otočnoj državi Tongi. Budući da je Sid, koji je preminuo 2006. godine, bio viši od dva metra, visoka su mu i sva djeca pa su Adamsova braća prosječno visoka 2.06 metara, a sestre 1,83 metra.
 
Iako nastupa u najjačoj ligi svijeta i u prvoj petorci jedne od najboljih momčadi na svijetu, Adams ipak nije najpoznatiji član svoje obitelji. Ta titula pripada njegovoj sestri Valeriji, kao i dvije titule olimpijske pobjednice u bacanju kugle. 
 
Za rodni grad kaže da smrdi poput prdeža, a nakon smrti oca okrenuo se ulici
 
Nova zvijezda Oklahome dolazi iz Rotorua, gradića u Novom Zelandu s 50 tisuća stanovnika, za kojeg sam kaže da "smrdi kao prdež u facu, ali da se s godinama naviknete da njegov smrad."
 
Smrt oca, koji je posljednje dijete dobio s više od 60 godina, žestoko je uzdrmala 13-godišnjeg Stevena. Prestao je ići u školu, okrenuo se uličnim tučnjavama i bandama, ali srećom jedan od njegove braće vidio je što se događa, nagovorio ga da se ozbiljnije posveti košarci i osigurao mu stipendiju u Wellingtonu. 
 
A tamo se Steven pojavio raščupane kose do pola leđa, prljave odjeće i gotovo nepismen. "Kolege su se tada pitale: Tko vam je ovaj ubojica?! Bilo mi je neugodno, ali sam preživio i postao jači." 
 
 
Od NBA igrača znao je za Stojakovića i Birda, a u prvoj sezoni je doveo do ludila pola lige
 
U najjaču ligu svijeta stigao je preko drafta na kojem je bio 12. izbor, iako o ligi gotovo ništa nije znao.  "Kod kuće sam imao jednu video igru, a u njoj je najbolji bio Peđa Stojaković. Pored njega sam ranije čuo još samo za Larryja Birda jer je brat imao njegov poster."
 
U prvoj sezoni je odmah suparnike razljutio grubom igrom pa su ga redom udarali Nate Robinson (u stomak), Vince Carter (u glavu), Jordan Hamilton (u rame), Larry Sanders (u vrat),Zach Randolph (u vilicu). Steven ne reagira na njihove udarce, ali zato ostali reagiraju na njegove provokacije.
 
 
S australskim Hrvatom vodi izravnu borbu za najboljeg košarkaša Oceanije
 
Protiv Golden State borbe vodi s australskim Hrvatom Andrewom Bogutom, koji se posljednje desetljeće vodi kao najbolji košarkaš Oceanije. Sada mu devet godina mlađi Adams u izravnom okršaju ima priliku uz tu titulu uzeti i plasman u veliko finale. Ako se pita njegovog suigrača Duranta, nema dvojbe tko je već sad vladar košarke u Oceaniji.
 
"Adams radi sve - završava na obruču, igra brutalnu obranu i sjajno skače", nahvalio je jedan od najboljih na svijetu Adamsa, kojem je ovo tek treća sezona u ligi.
 
Osvojio navijače, suigrače, novinare...
 
Na trening stiže prvi, a završava ga pola sata nakon ostalih jer ostaje vježbati najslabiji segment svoje igre - slobodna bacanja. To mu se već počelo isplaćivati jer je Golden State slomio upravo sa šest vezanih pogodaka sa crte slobodnih bacanja. 
 
A ide mu i izvan terena - navijače je osvojio pristupom utakmicama, suigrače ponašanjem i šalama u svlačionici, a novinare odnosom i susretljivošću. 
 
NBA postaje liga niskih igrača, ali za ovakve poput Adamsa će uvijek biti mjesta
 
Činilo se da za košarkaše poput Adamsa neće biti mjesta u NBA ligi, koja postaje liga nižih igrača i tricaških momčadi, ali ovosezonsko doigravanje samo je pokazalo zašto će Novozelanđanin na sljedećem ugovoru zaraditi više od 60 milijuna dolara. 
 

Pročitajte više