Ni Messi, ni Ronaldo: Kolumbijski tenk rasturio prosinac

Foto: EPA-EFE

DUVAN ZAPATA glavna je faca u talijanskoj Serie A ovoga prosinca, a njegova dominacija Apeninima uzima sve više maha.

Zabio je u svim ligaškim utakmicama za Atalantu u prosincu, riječ je o devet golova u šest nastupa. U Ligama petica nitko nema takav učinak.

Zabio je i danas u uvjerljivoj pobjedi Atalante kod Sassuola 6:2, a prije je zabijao Napoliju, Udineseu, Laziju, Genoi i Juventusu, s tim da je Udineseu zabio tri komada, a Juventusu dva.

Ukupno ove sezone Zapata ima 12 golova u svim natjecanjima, deset u prvenstvu i predvodi statistički najbolji napad Serie A - osmoplasirana Atalanta zabila je najviše golova u Calciju, 39.

Senzacionalna forma učinila je tako Zapatu "vrućom robom", a pored spomenutog učinka, ističe se njegov način igre.

Nije to onaj klasični centarfor koji samo čeka šansu - on u svega nekoliko dodira sam iskreira priliku iz koje bude ubojit. Kao kad je u pretprošlom kolu doslovno otresao od sebe Juventusovog Leonarda Bonuccija i potom precizno zakucao loptu u mrežu talijanskog prvaka.

Zapata je spoj sjajnih fizičkih predispozicija i realizatorskih sposobnosti što ga u ovom trenutku čini jednim od najboljih europskih napadača.

"Činilo se da on uvijek ima sve osim prava učinka. Nemoguće mu je uzeti loptu, on je poput tenka kad krene naprijed, a tada redovno zabija. Budite spremni na veliki transfer, on je kao skrojen za Premiership", napisao je ESPN-ov analitičar Matteo Bonetti.

Carlo Garganese, još jedan talijanski ekspert, na tragu je Bonettijevog mišljenja.

"Zapata je strašno podcijenjen napadač. U njemu ima svega pomalo. Jak je kao stijena, sjajan je u skok igri, igra s obje noge jednako dobro... Definitivno ima kvalitetu za barem biti pričuva u nekom velikom svjetskom klubu. Pa danas je uništio Bonuccija", napisao je Garganese nakon remija Atalante i Juventusa (2:2) ove srijede.

Ovaj 27-godišnji napadač stigao je u talijanski nogomet 2013. iz Estudiantesa u Napoli, no na jugu Italije nije se najbolje snašao jer je uvijek bio u sjeni napadača poput Edinsona Cavanija i Gonzala Higuaina.

Morao se dokazivati na posudbama u Udineseu i Sampdoriji iz koje je ovoga ljeta stigao u Atalantu na posudbu kao veliko pojačanje.

Zanimljivo, 2013. je trebao iz Estudiantesa prijeći u West Ham, ali nije dobio radnu dozvolu. Londonski klub pokušavao je dokazati kako je riječ o posebno talentiranom igraču koji bi dobro došao engleskom nogometu, međutim, priča nije prošla.

Danas Zapata, kao ponajbolji napadač Serie A u kojoj je u 150 nastupa zabio 50 golova te kao kolumbijski reprezentativac, u ruci drži kartu za Premiership. U samo mjesec dana konkretnog nogometa uspio je karijeru izdići iz prosjeka...

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više