NIGERIJA - ARGENTINA 1:2 Branič golom spasio viceprvaka svijeta!

Foto: EPA

DRAMATIČNOM pobjedom 2:1 nad Nigerijom, izborenom pet minuta prije kraja utakmice zadnjeg kola grupne faze, Argentina je jedva prošla skupinu D na Svjetskom prvenstvu i tako se u osmini finala pridružila otprije sigurnoj Hrvatskoj.

Parovi osmine finala su: Argentina - Francuska u subotu od 16 sati, te Hrvatska - Danska dan kasnije od 20 sati.

Pet novih igrača i jedan stari koji se konačno pojavio. Ali kako!

Argentinski igrači, točnije Mascherano i Messi, koji su preuzeli momčad ogorčeni potpuno pogubljenim izbornikom Sampaolijem, napravili su pet izmjena u odnosu na sastav koji se osramotio protiv Hrvatske, te promjenu taktike. Najzvučnije su bile da je golman Armani debitirao kao zamjena za rupu Caballera, dok je umjesto Aguera u napadu bio Higuain. Najvažnije pak bile su što je u momčadi bio Banega i što je konačno (za)igrao Messi.

Argentina je povela u 15. minuti, krasnim golom Lionela Messija, koji se tako konačno "pojavio" na SP-u. Ali kako! Sjajnim primanjem, prijenosom i zakucavanjem. Messi je s dva dodira na desnoj strani odlično uzeo i produljio s loptom koju mu je po zraku poslao Banega. Prvim dodirom bedrom ju je primirio, zatim drugim s ljevicom prešao čuvara Omerua i onda, kada je ostao sam pred vratima, desnicom zakucao golmanu kroz uši.

Nigerija do pet minuta prije kraja slala Argentinu kući, a sebe u osminu finala

Nigerija je izjednačila u 51. minuti. Mascherano je u očekivanju ubačaja iz kornera pred argentinski gol prvo gurao, a zatim s obje ruke srušio Balogouna. Cakir pokazuje Argentincu žuti karton, te na penal za Nigeriju. Victor Moses je hladni egzekutor, jer čeka da Armani odabere desnu stranu i onda šalje loptu u njegovu lijevu. Ovim golom Nigerija je slala Argentinu kući, a sebe u osminu finala. 

Pored tri slavna napadača, golčinu spasa volejem vanjskom zabija branič, i to nogom koja mu služi samo za hodanje

I onda, četiri minute prije kraja, u jednom od argentinskih očajničkih napada, Mercado je prošao desnom stranom i centrirao, a na deset metara od gola, pored svih skupih argentinskih napadača i zvijezda - Higuaina, Messija, te Aguera koji je ušao pet minuta ranije - loptu sjajno u mrežu zakucava branič Marcos Rojo. U kaznenom prostoru bilo je više Nigerijaca, ali trojica su otišla na Aguera, pa je Rojo sjajno poentirao. Volejem vanjskom i to desnom nogom, "koja mu služi samo za hodanje". Ne zaboravimo da je Rojo namjestio i jedini argentinski gol u prve dvije utakmice.

Ključ argentinske pobjede spasa bili su Leo Messi i Ever Banega. Veznjak Seville sjajno je proigrao Messija za prvi gol, te Di Mariju, kada je ovaj srušen, a Messi iz slobodnjaka pogodio stativu.

Messi je konačno uz sebe imao kreativnog sekundanta

Messi je s kreativnim pomoćnikom iza sebe od prije početka utakmice bio potpuno drugačiji lik od onakvog koji je samo tijelom bio prisutan protiv Hrvatske. Prilikom intoniranja himne prije pet dana, Messi je bio namršten i pokrivao lice rukama, a danas se u istoj situaciji smijao i namigivao. 

U vrijeme idućeg SP- a Messi će imati 35 godina i očito je da se najbolji svjetski nogometaš od najvećeg nogometnog natjecanja nije htio oprostiti sramotno, kako su on i Argentina igrali do večeras.

Izvodio je piruete, driblao, odigravao duple paseve, ulazio prema golu sa svih strana, dijelio idealne lopte suigračima

Protiv Nigerije napokon smo gledali Messija kakvog znamo iz Barcelone. U 34. minuti odlično je pucao ljevicom iz slobodnjaka u golmanov desni kut, ali Uzoho sjajno reagira i uspijeva loptu skrenuti u stativu. Izvodio je piruete, driblao, odigravao duple paseve, ulazio prema golu sa svih strana, dijelio idealne lopte suigračima. Kao što je ona kada je u 27. minuti sjajno s desne strane odigrao iz prve prizemno u prostor za Higuaina. On utrčava i puca, ali nigerijski golman Uzoho odlično i požrtvovno brani bacanjem u noge argentinskom napadaču, koji je pri tome ozlijedio suparničkog vratara. Osim ovim potezom, Higuain se istaknuo kada je deset minuta prije kraja promašio veliku priliku. Rojo je prošao lijevom stranom i odlično odigrao povratno za Higuaina, Ali napadač od 95 milijuna eura na desetak metara od gola neometan šalje loptu daleko od gola. 

Izbornik Leo

Messi je zato i izvan terena pokazao koliko znači Argentini. Jasno je da je potpuno pogubljeni Jorge Sampaoli izbornik još samo formalno. Tko doista vodi momčad, pokazalo se i na poluvremenu. Messi je tada okupio igrače i nekoliko minuta im dijelio zadatke i objašnjavao što trebaju igrati.

Drugo poluvrijeme, u kojem je Argentina jako pala i Messija opet ostavila samog, pokazalo je ne toliko da ga suigrači nisu slušali, nego da Messi nema s kim igrati. 

Usprkos bajkovitom prolasku u nokaut fazu, teško će Argentina otići daleko

Zbog toga će Argentina, kojoj je daleko najveći balast potrošeni Mascherano, teško doći daleko na SP-u, ali za prvenstvo puno znači da su Messi i Argentina ostali tu, pa makar još samo par dana. 

Rezultati by SofaScore

Hrvatska golovima Badelja i Perišića srušila Island Predstavljamo hrvatskog protivnika u osmini finala Pogledajte kako se pijani turist obukao za utakmicu Hrvatske

NIGERIJA - ARGENTINA 1:2

Tijek utakmice:

86' Sada Argentina prolazi skupinu zajedno s Hrvatskom!

86. minuta: GOOOL za ARGENTINU! 1:2, strijelac MARCOS ROJO! Mercado je prošao desnom stranom i centrirao, a loptu na deset metara od gola, pored svih skupih argentinskih napadača i zvijezda, sjajno u mrežu zakucava branič Rojo.

82' Velika prilika za Nigeriju! Ighalo je ušao s lijeve strane u kazneni prostor, ostao sam pred Armanijem, ali debitant na argentinskom golu brani udarac iskusnog napadača.

81' Velika prilika za Argentinu i kakav promašaj Higuaina! Rojo je prošao lijevom stranom i odlično odigrao povratno za Higuaina, ali napadač od 95 milijuna eura na desetak metara od gola neometan šalje loptu daleko od gola. 

80' Zadnja zamjena kod Argentine i prelazak u potpunu ofenzivu: Braniča Tagliafica mijenja Aguero.

76' VAR provjera mogućeg penala za Nigeriju! Lopta pogađa Roja u ruku u skoku i Cakir traži provjeru kod video-asistenta. Pregledavanjem snimke odlučio je da neće dosuditi kazneni udarac. 

72' Di Maria je zamijenjen, u igri je Meza

71' Sjajna akcija Nigerije. Moses prolazi po lijevoj strani, dodaje Ighalu, koji pušta loptu kroz noge, a Ndidi snažno puca s 20 metara. Ali, iznad gola. 

66' Di Maria je očajan na SP-u. Pogrešnim dodavanjem i slanjem lopte u aut upropaštava dvije dobre akcije Argentine. 

65' Banega je drugi argentinski igrač sa žutim kartonom. 

64' Friški Pavon dva puta sjajno probija desnu stranu, ali nakon toga ne uspijeva poslužiti suigrače pred golom.

61' Prva zamjena kod Argentine: Pavon umjesto Pereza. 

55' Čeka nas jako zanimljivih i burnih 35 minuta. Kao što se Argentina digla nakon gola u prvom poluvremenu, sada je poletjela Nigerija. 

51' Prema trenutnim rezultatima, otprije sigurnoj Hrvatskoj, u osmini finala se ovim golom pridružuje Nigerija. Argentina, aktualni viceprvak svijeta, ide kući!

51. minuta: GOOOL za NIGERIJU! 1:1, strijelac VICTOR MOSES iz penala! Mascherano je u očekivanju ubačaja iz kornera pred argentinski gol prvo gurao, a zatim s obje ruke srušio Balogouna. Cakir pokazuje Argentincu žuti karton te na penal za Nigeriju. Moses je hladi egzekutor, čeka da Armani odabere desnu stranu i onda šalje loptu u njegovu lijevu!

46' Počeo je drugi dio s promjenom u napadu Nigerije: Nevidljivog Iheanacha mijenja Ighalo. 

Kraj poluvremena. 

39' Messi se vratio u velikom stilu! Sada je minijaturom prešao dva suparnika, odigrao dupli pas s Higuainom i onda poslužio Di Mariju. 

34' Velika prilika za Argentinu, stativa! Messi je odlično pucao ljevicom iz slobodnjaka u golmanov desni kut, ali Uzoho opet sjajno reagira i uspijeva loptu skrenuti u stativu.

32' Nigerijski stoper Balogun prvi je igrač sa žutim kartonom. Srušio je Di Mariju u kontri, na 18 metara od gola. Važno je naglasiti da je i ovo sjajno proigravanje Banegino djelo. 

30' Za sada ovo izgleda kao utakmica Hrvatske i Nigerije. Argentina ima loptu i inicijativu iako ne igra bajno. Ali vodi na iskustvo i individualnu kvalitetu. Ipak, za razliku od meča s Hrvatskom, kada su nigerijski igrači grizli na samom kraju iako je bilo jasno da uvjerljivo gube, sada kao da su se predali. Argentincima puštaju previše vremena i prostora s loptom. 

27' Velika prilika za Argentinu! Messi sjajno s desne strane odigrava iz prve prizemno u prostor za Higuaina. On utrčava i puca, ali nigerijski golman Uzoho odlično i požrtvovno brani bacanjem u noge argentinskom napadaču, koji je pri tome ozlijedio suparničkog vratara. 

25' Argentini je gol dao impuls i nakon vodstva dominira: Nigerija još nije napravila ništa. 

17' Prema trenutnim rezultatima zadnjeg kola skupine D, u osmini finala igraju Hrvatska - Danska i Argentina - Francuska!

15. minuta: GOOOL za ARGENTINU! 0:1, strijelac LIONEL MESSI! Sjajno primanje, prijenos i zakucavanje! Messi je s dva dodira na desnoj strani odlično smirio loptu koju mu je po zraku poslao Banega. Prvim dodirom bedrom ju je primirio, zatim drugim s ljevicom prešao čuvara, i onda kada je ostao sam pred vratima, desnicom zakucao golmanu kroz uši. Messi se službeno pojavio na SP-u! Jest da je to napravio tek u trećoj utakmici, ali trenutno spašava Argentini prolazak u nokaut fazu.

10' Akcija koja najbolje pokazuje kako je Messiju: Probio se od sredine terena do kaznenog prostora, ali od tamo ga je izguralo šest suparnika. 

9' Prva prijetnja Nigerije. Musa puca s ruba kaznenog prostora, ali visoko preko gola. 

8' Messi je odličnim slalomom s centra nanizao nekoliko suparnika prije nego li je srušen. Lopta zatim dolazi do Tagliafica, koji loše puca. 

5' Nigerija s tri stopera protiv argentinske napadačke trojke; Messi s desna, Higuain na sredini i Di Maria lijevo. Nigerijci za sada rade isto što su radili i Argentinci, kada Messi ima loptu, na njega navaljuje po nekoliko igrača. 

1' Turski sudac Cuneyt Cakir označio je početak utakmice. 

Nigerija će proći u nokaut fazu ako pobijedi, a bod će joj biti dosta ako u isto vrijeme Island ne pobijedi rasterećenu i rezervnu Hrvatsku. 

Argentina mora pobijediti ako želi imati ikakve šanse za prolazak skupine. Ali samo to nije joj dovoljno. Uz pobjedu, proći će dalje ako i Island ne uspije pobijediti Hrvatsku. Ako Island pobijedi Hrvatsku, Argentina se i dalje može kvalificirati ako pobijedi Nigeriju s dva gola više nego što Island slavi kontra Hrvatske. 

Ako Argentina ne prođe skupinu, ovo je vrlo vjerojatno zadnji nastup Lionela Messija za reprezentaciju

Nigerijski sastav isti je onaj koji je izborio pobjedu protiv Islanda.

Argentinski igrači, koji su preuzeli momčad ogorčeni potpuno pogubljenim izbornikom Sampaolijem, napravili su pet izmjena u odnosu na sastav koji se osramotio protiv Hrvatske, te promjenu taktike. Najvažnije je naglasiti da golman Armani debitira kao zamjena za rupu Caballera, dok je Aguera u napadu zamijenio Higuain. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više