Nijemci se dokopali četvrtfinala teškom i minimalnom pobjedom protiv Austrijanaca

NJEMAČKA reprezentacije je golom Michaela Ballacka došla do vrijedne pobjede (1:0) koja im je donijela četvrtfinale Europskog prvenstva.

>Iz minute u minutu: Austrija -  Njemačka 0:1

Nijemci su ipak, očekivano pobijedili domaćina Austriju i pridružili se Hrvatskoj kao druga momčad skupine B u četvrtfinalu Europskog prvenstva. No, daleko od toga da je Loewova momčad lagano došla do trijumfa na Ernst Happel stadionu. Austrija je ponudila još jednu kvalitetnu predstavu, no kao i protiv Hrvatske, a posebno protiv Poljske, i ovaj puta nedostajala je konačna realizacija, odnosno gol. S druge strane Njemci su vanserijskim potezom kapetana Ballacka iz slobodnog udarca došli do pogotka i na koncu se pokazalo prolaska u drugi krug.

Najveći promašaj Eura u režiji Gomeza

Loeweova momčad od samog je početka krenula furiozno stisnuvši vidljivo impresionirane Austrijance. U prvih 10 ak minuta Elf je nadirao probijavši mekane austrijske bokove. Na desnoj strani nezaustavljivo je prolazio Klose dok je preko lijeve strane prijetio Podolski. I upravo se nakon Kloseovog prodora u 4. minuti Gomez upisao u u rubriku najvećih promašaja Eura. Savršeno poslužen Stuttgartov je napadač uspio promašiti prazna vrata s doslovce jednog metra izazvavši podsmjeh prepunog Happela.

Isključena oba izbornika

Austrijanci su se tek oko 20. minute uspjeli osloboditi početnog pritiska i uspostaviti ravnotežu na sredini terena. Uslijedilo je nekoliko izglednih situacija u režiji Hoffera, ali je i ovaj puta izostala prava prijetnja po Lehmannova vrata. Do kraja poluvremena Loewova je momčad ponovno uspostavila kontrolu, a najzanimljiviji trenutak bilo je isključenje oba trenera. Nakon međusobne čavge i izlaska iz svog prostora, sudac Manuel Mejuto González poslao je i Loewa i Hickersbergera na tribine.

Euro gol Ballacka

Tek što je započelo drugo poluvrijeme uslijedio je njemački šah-mat u režiji Chelseajevog veznjaka Michaela Ballacka. Lahm je izborio slobodni udarac na 20-tak metara od austrijskog gola, a njemački je kapetan doslovce rasparao Machovu mrežu topovski pogodivši rašlje na strani koju je branio austrijski vratar. Elf je u tom razdoblju imao još nekoliko vrlo izglednih prilika, ali se niti Hickersbergova momčad nije predavala. Nakon kraćeg zatišja, redale su se prilike na obje strane, Austrijanci su izveli sve tri zamjene u prvih dvadesetak minuta nastavka, neko vrijeme imali i terensku inicijativu, no nisu je znali konkretizirati.

S tri boda u džepu i čekiranom kartom za četvrtfinale Nijemci su Austriji prepustili nadmoć na terenu, pa je po završetku utakmice posjed lopte bio gotovo izjednačen (52 posto Njemačka, 48 Austrija), no nekoliko upućenih lopti prema Jensu Lehmannu poslužile su tek toliko da se njemački vratar održi budnim. 

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Portugala.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više