Nikad bolniji ždrijeb Lige prvaka: "Prešišali" nas Izraelci i Mađari

IZMJENA sustava kvalifikacija u najprestižnijem nogometnom natjecanju na svijetu pokazala se uspješnom u vidu ciljeva kojima je tim izmjenama težio Michel Platini. Luksuzni nogomet doveo je u male, nimalo luksuzne sredine, ali nažalost ne i u Hrvatsku.

Zdravko Mamić trebao bi učiti od Izraelaca i Mađara. Rumunji već odavno spadaju u skupinu naprednih. Dinamo je porazom od Red Bulla dodatno pogurnuo Zuerich koji je u play offu imao status nositelja i lagano prošao Vetspils. Osim švicarskog kluba, Debrecena i Maccabija, među male možemo svrstati i Unireu i Rubin, rumunjskog i ruskog prvaka.

Svi će oni ove godine osjetiti slast igranja u skupinama Lige prvaka. I prije negoli odigraju prvu utakmicu u skupini, inkasirat će 10.1 milijun dolara, koliko je naime vrijedna participacija u Ligi prvaka. Svaka pobjeda u skupini honorira se s 1.14 milijuna dolara.  Uefa i klubovi sudionici Lige prvaka podijelit će ove sezone zaradu od marketinških i prava za televizijske prijenose u iznosu od 1.55 milijardi američkih dolara.

Pobjedniku u finalu na Santiago Bernabeu će pripasti dodatnih 12.8 milijuna dolara, a finalistu 7.4 milijuna dolara!

Dinamo godišnje raspolaže sa 100 milijuna kuna više od Debrecena

Dinamov direktor i uvaženi član Uefinih foruma Damir Vrbanović slikovito se izrazio o novom Dinamovom posrtaju: "Kao da mi je netko zabio nož u leđa, kada sam vidio ždrijeb za play off Lige prvaka."

Debrecen, koji je dohvatio Ligu prvaka, ima godišnji budžet od oko 43 milijuna kuna i svoje će utakmice igrati na stadionu u Budimpešti. Dinamo godišnje raspolaže sa 145 milijuna kuna.

Kada su se Modri ispromašivali na gostovanju kod za pora zrelog Werdera, činilo se da Dinamo nikada neće propustiti veću šansu za prolaz. No, ove sezone scenarij je bio zaista bolan. I zato Modre čak i žulja uvjerljiva pobjeda nad Heartsom, pa su s knedlom u grlu otputovali u Edinburgh završiti posao. Vrijedan "samo" Europske lige.

Sedam debitanata u Ligi prvaka

Večeras u 18 sati u dvorani Grimaldi u Monte Carlu održat će se ždrijeb skupina Lige prvaka. Za finale će se boriti 32 momčadi, raspoređene u osam skupina. U istoj skupini ne mogu biti klubovi iz istih zemalja.

Uoči ždrijeba skupina UEFA je odredila nositelje po skupinama, a najzanimljivija činjenica govori da je u prvoj skupini, primjerice, Sevilla, dok su u jednom bubnju ispod giganti poput Intera, Real Madrida, Juventusa ili Lyona. Ekipe su razvrstane prema koeficijentu, pa je vodeća Barcelona zajedno sa svojim sedam sljedbenika u bubnju 1. Prve utakmice u skupinama odigrat će se 15/16 rujna, a uzvrati 29/30 rujna. 18. prosinca održat će se ždrijeb za nokaut-fazu.

Svoj debitantski nastup u Ligi prvaka imat će Wolfsburg, Rubin Kazan, AZ Alkmaar, R. Standard de Liège, AFC Unirea Urziceni, Debrecen, APOEL FC i Zürich.

bubanj 1: Barcelona (Špa), Liverpool (Eng), Chelsea (Eng), Manchester United (Eng), Milan (Ita), Arsenal (Eng), Sevilla (Špa), Bayern (Njem)

bubanj 2: Lyon (Fra), Inter (Ita), Real Madrid (Špa), CSKA Moskva (Rus), Porto (Por), AZ Alkmaar (Niz), Juventus (Ita), Glasgow Rangers (Ško)

bubanj 3: Olympiakos (Grč), Marseille (Fra), Dinamo Kijev (Ukr), Stuttgart (Njem), Fiorentina (Ita), Atletico Madrid (Špa), Bordeaux (Fra), Beşiktaş (Tur)

bubanj 4: Wolfsburg (Njem), Standard (Bel), Maccabi Haifa (Izr), Zürich (Švi), Rubin Kazan (Rus), Unirea (Rum), APOEL Nikozija (Cip), Debrecen (Mađ)

Pročitajte više