"Nećete vjerovati" koga je Guardian izabrao za nogometaša godine

Foto: Guliver Image/Getty Images

OBJAVLJENI su rezultati još jednog prestižnog izbora za najboljeg nogometaša u 2016.

Guardian je periodično objavljivao popis 100 najboljih koje su u godini na izmaku uvrstila njihova 122 glasača iz 45 zemalja.
 
Za kraj je ostavljeno deset najboljih, a na vrhu se i ovdje našao Cristiano Ronaldo, naravno ispred Lionela Messija, čime su njih dvojica zamijenili mjesta u odnosu na prošlu godinu.
 
Guardianovi glasači tako su se poveli za trendom, koji je prerastao u dogmu, da je Ronaldo bio najbolji nogometaš svijeta u 2016., iako u obrazloženju ističu da ova godina nije bila niti jedna od njegovih "boljih".
 
Evo uostalom što su napisali uz poziciju i ime dva najbolja nogometaša svijeta u 2016. po njihovom izboru:
 
"Messi je postavio ljestvicu tako visoko da je godina u kojoj je najviše golova zabio (58) i namjestio (34), te imao najviše driblinga i postao "Xavi i Messi u jednom", osvojio duplu krunu s Barcelonom te s Argentinom došao do trećeg finala zaredom, nekako ocijenjena razočaravajućom. I sam je tako mislio, jer nakon što je promašio penal u finalu Copa Americe, a njegova reprezentacija izgubila od Čilea, objavio je povlačanje iz nacionalne momčadi. Cijela nacija odahnula je kada se predomislio i viceprvake svijeta kojima i dalje visi plasman na SP, spasio s golom i dvije asistencije protiv Kolumbije. Sjajan tijekom cijele 2016., novu sezonu počeo je u veličanstvenoj formi i postao je kao Di Stefano, igra sve i svuda. Njegova dodavanja po cijelom terenu uvijek su bolja od ostalih, ali su sakriveni iza njegovih brojnih golova, asistencija i driblinga. Vjerojatno nikada više neće biti igrača koji je mogao napraviti tako puno kao on; najbolji broj 10, 7, 8, 11 i 4 u jednom."
 
"Ronaldova nevjerojatno stalna izvrsnost je takva da se godina u kojoj je s Realom osvojio Ligu prvaka prije nego što je Portugal vodio do europskog naslova, smatra skromnom po njegovim najvišim standardima. I dok njegova neutaživa glad da sve - od neformalnih momčadskih fotografija do sažetaka najvećih utakmica, napravi pozornicom na kojoj je u centru pažnje - iritira, teško je igrnorirati realnost, da najveći nogometni šoumen rijetko podbaci.. pa čaki u rijetkim prilikama kada to napravi. Nije uspio postići gol u finalu LP, ali je onda zabio odlučujući penal u raspucavanju. Nakon što je odšepao s terena u prvom poluvremenu finala Eura protiv Francuske, postavio se za izbornika koji je urlanjem, gestikulacijom i motivacijom vodio njegove manje talentirane suigrače do pobjede protiv domaćina. Prvom izboru za nešto više od pola naših izbornika ovo nije bila jedna od boljih godina, ali je i dalje u njoj uspio osvojiti četvrtu Zlatnu loptu, gotovo deset godina nakon što je uzeo prvu."
 

Pročitajte više