hrvatska - japan

Nikada u povijesti nisam vidio da netko ovo radi Hrvatskoj

Foto: HRS

HRVATSKA rukometna reprezentacija je na otvaranju SP-a u Egiptu u prvom kolu skupine C neočekivano remizirala (29:29) s Japanom, posljednjeplasiranom reprezentacijom s rukometnog Mundijala prije dvije godine. Za Index Sport o debiju Hrvatske u Egiptu piše bivši reprezentativac, a danas trener u Rukometnoj akademiji Balića i Metličića u Splitu. 

Jako je teško biti pametan nakon ovakve utakmice. Igrali smo jako loše, posebno u prvom poluvremenu, kada baš ništa ni u jednom segmentu igre nije bilo kako treba. Na kraju možemo biti prezadovoljni osvojenim bodom. Japan me ugodno iznenadio. Sigurdsson je pokazao da je fantastičan trener i taktički ih je savršeno pripremio za dvoboj s Hrvatskom. Ovo je jedina utakmica Hrvatske koju pamtim u kojoj se protivnik tako savršeno snašao i odigrao na našu 5-1 obranu i totalno je neutralizirao. Nominalno puno jače ekipe od Japana protiv takve obrane nemaju rješenja, a Japan je demonstrirao kako se to treba igrati. Domagoj Duvnjak nije bio pravi, to je svima jasno, ali prije turnira imao je velikih problema i tu možda leži odgovor zašto obrana nije funkcionirala. 

Ovo se u vrhunskom sportu mora kazniti 

Napad je također bio jako loš. U prvih 30 minuta imali smo previše loših, isforsiranih šuteva i velika je sreća da smo se uopće znali vratiti iz ponora. Jer, kako je izgledalo, Japan je bio puno bliže pobjedi. Prva je utakmica i ne treba sve ovo shvaćati tragično. Možda je floskula, ali ova reprezentacija je puno puta do sada pokazala karakter i tako će biti i u Egiptu. Međutim, bilo bi dobro da Japan bude velika opomena iz koje ćemo nešto naučiti. Ne tvrdim da momci nisu željeli pobjedu, da je nedostajalo volje, ali evidentno je da nisu bili maksimalno koncentrirani. Takav se pristup u sportu na vrhunskoj razini ne tolerira. Ako nisi na 100 posto, čekaju te veliki problemi. Protiv svake ekipe na svijetu.

Teško mi je reći je li Červar podbacio u skautiranju Japanaca

Sigurdsson je bio veliki igrač, a s Njemačkom je prije pet godina osvojio Euro i pokazao je da je genijalan trener. Fantastično nas je skautirao i izgledalo je da Japan ima rješenje za svaki naš potez. Je li Červar tu podbacio? Teško mi je ulaziti u to. Poznavajući ga kao trenera, ne vjerujem da se nije pripremio za Japan. Vodio me u reprezentaciji i znam kako se studiozno priprema za svakog protivnika. Smatram da smo bili previše opušteni, dok su Japanci ušli u susret maksimalno i nisu imali što izgubiti. U sportu se događaju i takve stvari. Naši golmani nisu mogli ništa skinuti jer je svaki napad Japana bio zicer. To znači da obrana nije pomagala vratarima. Treba vjerovati da je ovo bio samo jedan loš dan.

Zamislite da smo izgubili, a da je Martinović igrao do kraja i da je on bio krivac

Što se tiče zamjena, njih je teško komentirati ako nisi unutra, u reprezentaciji. Lako je iz udobnosti svog kauča govoriti zašto je ovako ili onako na terenu. Nemamo pojma što se događalo na klupi, u kakvom su mentalnom i fizičkom stanju bili pojedinci. Već vidim kako će se svi pitati zašto je Lino iz igre izvadio mladog Ivana Martinovića, od kojeg se puno očekuje. Nakon što je u prvom poluvremenu pokazao zašto od 22-godišnjaka imamo takva očekivanja, ipak nije realno da od njega očekujemo da nosi Hrvatsku. Razmislite što bi se dogodilo da je ostao u igri, a da smo na kraju izgubili od Japana, i to zbog neke njegove greške. Bilo bi to pogubno za njegovo samopouzdanje i mislim da Lino nije pogriješio što ga je izvukao. To je, uostalom, Lino točno tako objasnio nakon utakmice.

Šteta je što nismo pobijedili, ali moramo shvatiti igrače. Oni nisu roboti, samo su ljudi. Nema dileme da ova reprezentacije može i mora bolje. Mi smo Hrvatska. Zna se što to znači.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više