Niko Kovač: Ova reprezentacija može dostići vatrene

POMALO opuštena atmosfera vlada u našem taboru uoči provjere protiv BiH. Reprezentativci znaju da ih očekuje itekako teška utakmica i pakao Koševa, ali su isto tako uvjereni u kvalitetu hrvatske reprezentacije i pozitivan rezultat.

Bilić je još jednom naglasio da njegovu momčad očekuje teška utakmica protiv momčadi koja i nakon 60% utakmica u kvalifikacijama ima realne šanse za odlazak na Euro 2008.

"Ponavljam, to je jedna utakmica koja će biti sve samo ne prijateljska. Ako bih trebao usporediti Bosnu sa nekom drugom reprezentacijom iz naše kvalifikacijske skupine, onda bih ju usporedio sa Makedonijom. Slično su čvrsti, ali možda ne toliko dobro organizirani kao Makedonci, ali sa jednom višom individualnom kvalitetom."

"Bosanci" su momčad koja često mijenja reprezentativce, pa je teško predvidjeti koja će momčad istrčati na Koševu. Bilić kaže da u momčadi imaju pregršt kvalitetnih individualaca, ali i da su se po pitanju organizacije poboljšali.

"Dosta mijenjaju. Od Norveške je u momčadi 6 novih imena, od kojih uvijek netko nov iskoči. Muslimović u napadu je iznimno čvrst i jak u zraku, a i dobro se otvara prema sredini. Pohvalio bih i našeg Hrgovića koji odlično igra."

Izbornik još uvijek ne zna koga će gurnuti od početka, a tko će ući na poluvremenu.

"Ima dosta igrača koji su načeti, koji su došli već pomalo ozlijeđeni, a i neki su umorni. Iako znate 90 % našeg standardnog sastava, ne mogu sa sigurnošću reći tko će sutra startati. Još je tu pitanje i mladog Rakitića i njegove dozvole."

Engleska reprezentacija koja također igra prijateljsku utakmicu protiv Njemačke, ima dosta problema sa ozljedama ključnih igrača. Bilić prati kako se razvija situacija, ali je realan i smatra da će sve ipak najviše ovisiti o njegovoj momčadi.

"Ne mogu reći da me se Engleska ne tiče, ali mi imamo svoj posao koji moramo napraviti. Ako ne pobijedimo kvalifikacijske utakmice koje nas očekuju u rujnu mi smo u banani, iako je sigurno specifično da se Engleskoj ozlijedilo toliko igrača."

N. Kovač: Ova reprezentacija može dostići vatrene

Niko Kovač sa optimizmom gleda na utakmicu i vjeruje da će Hrvatska doći do pobjede. Iako bi mogla biti čvrsta utakmica ne boji se mogućih grubosti i ozljeda.

"Bit će čvrsto, oni nas žele pobijediti, ali čisto sumnjam da će biti čvrstih startova. Sa naše strane neće sigurno, ali niti sa njihove ne očekujem neke grubosti."

O Rakitiću, Niko kao i ostali reprezentativci misli sve najbolje, iako  ga nije puno puta gledao.

"Ne znam previše o njemu, ali čim je prešao u Schalke za 5 mil. eura sigurno da je kvalitetan. Onaj gol koji je zabio Stuttgartu je uistinu odličan, još više ako se zna da ga je zabio mlad igrač. Jako smo ga dobro primili i mislim da se ne može žaliti."

Hrvatska reprezentacija niže dobre rezultate, trenutačno smo rangirani kao 7. reprezentacija na svijetu i neminovne su usporedbe sa legendarnim vatrenima i njihovom broncom na Svjetskom prvenstvu.

"Mi smo jedna čvrsta i dobra reprezentacija. Dovoljno govori podatak da je dosta prvotimaca jako mlado i da će sljedećih 10 godina nositi ovu momčad. Znate, lako je doći na vrh, ali je teško ostati na vrhu što mi uspijevamo. Imamo želju i volju postati ono što su bili i vatreni."

M.P.
Foto: H.P.

Pročitajte više