NIKO KOVAČ

Niko Kovač: Prvo ću nazvati Dadu Pršu

Foto: screenshot

NIKO KOVAČ postao je novi trener Monaca.

Više od sat vremena trajala je press-konferencija na kojoj je nekadašnji hrvatski izbornik i bivši trener Bayerna predstavljen kao novi čovjek na klupi kluba iz Kneževine.

VIDEO Predstavljanje Nike Kovača kao novog trenera Monaca

Kovač je na početku pozdravio prisutne na francuskom i kratko rekao da će ga pokušati što prije naučiti. Zatim je nastavio na engleskom, a zbog stalnog prevođenja press-konferencija se otegnula na više od sat vremena.

"Poziv me iznenadio, sve se odvilo brzo i to je razlog zašto govorim na engleskom. Razlog je jednostavan - Monaco je velik klub s velikom tradicijom. Posljednje godine nisu bile tako uspješne, a naš je cilj vratiti klub na vrh lige", rekao je u uvodu.

Kako ćete poboljšati momčad i što joj treba dodati?

"Svaki trener ima svoju filozofiju, a u prošlosti sam igrao i radio u klubovima poput Eintrachta i Bayerna koji su vrlo različiti po stilu. Moramo se prilagoditi, vidjeti igrače koje imamo, a onda se odlučiti za pravu taktiku koja može pomoći momčadi."

Koliko poznajete francusku ligu?

"Francuski nogomet vrlo je uspješan, pogotovo reprezentacija. Neki od najboljih svjetskih igrača igraju ili su igrali u ovoj ligi. Moram poboljšati znanje o svim klubovima, ali prije svega gledati na svoju momčad."

Kako je prošao prvi kontakt s igračima?

"Prvi kontakt je bio vrlo, vrlo dobar. Prvi trening je bio vrlo intenzivan, i jučer i danas smo sjajno radili. Trebat će vremena, imamo pet tjedana da se popravimo i siguran sam da ćemo pronaći prava rješenja da poboljšamo momčad."

Klub je promijenio četiri trenera u 18 mjeseci. Bojite li se zbog toga?

"Ne."

Tko će biti u Vašem stručnom stožeru?

"U stručnom stožeru bit će moj brat Robert, bivši igrač svjetske klase, jer trebam blisku osobu kojoj vjerujem. Goran Lacković je Hrvat s kojim sam radio u mladoj i seniorskoj reprezentaciji Hrvatske te Austrijanac Walter Greffer odgovoran za snagu i kondiciju. Stožer je mali, ali snažan i dobro se poznaje, vjerujem da će biti značajan alat za ovu momčad."

Jeste li se čuli s Danijelom Subašićem?

"Znam Subu, igrao je tu mislim sedam godina i odradio sjajan posao. Mislim da je počeo u drugoj ligi i odmah u prvoj sezoni su osigurali promociju. Nismo se čuli, mislim da je u Hrvatskoj i priprema se za novi posao. Zvat ću njega, ali prvo Dadu Pršu, s kojim sam igrao, sjajna je osoba i živi blizu Monaca."

Kako vam izgleda trening-centar? Imate li kakvih zahtjeva?

"Vrlo sam sretan jer ovaj trening-centar miriše na naporan rad. Tako je kako je i sviđa mi se. Odmah u nedjelju smo ga posjetili i rekao sam da mi se jako sviđa jer nije glamurozan, nego malen, ali sjajan za rad. Za mene je to najbolja atmosfera koju možemo imati."

Pročitajte više