Niko: SP će biti dobar izlog za moj talent

NA SLUŽBENIM stranicama krovne svjetske nogometne organizacije, FIFA-e, objavljen je opširan intervju s playmakerom Hajduka i hrvatske reprezentacije, Nikom Kranjčarom. Izbornikov sin je u razgovoru za Fifa.com progovorio o kvalifikacijama na SP 2006, odnosu s ocem i izbornikom Zlatkom Kranjčarom, te o svom najdražem klubu, zagrebačkom Dinamu.

Fifa.com je Kranjčara juniora predstavila kao svojevrsnog nasljednika svog slavnog oca Zlatka, kojeg opisuje kao legendu zagrebačkog Dinama i aktualnog hrvatskog izbornika. Niko Kranjčar prošle je sezone osvojio naslov prvaka Hrvatske sa splitskim Hajdukom, a u reprezentaciji se istaknuo kao glavna pokretačka snaga u veznom redu, navodi se na stranicama FIFA-e.

Na novinarski upit koliko se u obiteljskom domu Kranjčarovih razgovara  nogometu, Niko je odgovorio: "Ne svađamo se oko sportskih tema, ali puno pričamo o njima, iako ne baš toliko koliko neki misle. S toliko treninga i utakmica, kad dođem doma ponekad želim sa svojim ocem razgovarati o nečem drugom."

Novinara Fifa.com-a zanimalo je kad je Kranjčar prvi put u životu udario nogometnu loptu, kao i detalji o njegovim prvim koracima u svijetu nogometa.

"Živio sam u Austriji dok je moj otac igrao za bečki Rapid. Jednom sa otišao s njim do stadiona i tada sam prvi put udario loptu. Odmah sam shvatio da mi je to druga priroda. Ubrzo su mi dozvolili da treniram s mladom momčadi. Otac me nikad nije silio na to, bila je to u potpunosti moja odluka. Na kraju sam postao profesionalac zbog svoje ljubavi prema nogometu." - ustvrdio je Niko Kranjčar.

Smatra li Niko da je činjenica da kao izbornikov sin igra u reprezentaciji prednost ili problem?

"Može biti oboje. Nekad zna biti problem jer ljudi uvijek govore da igram u reprezentaciji samo zato što sam izbornikov sin. To znači da moram pružiti fantastičnu partiju u svakoj utakmici kako bi moji kritičari utihnuli. S druge strane, vrlo dobro poznam svog oca. Mislim da je odličan trener i još bolji čovjek, tako da mogu reći da sam vrlo sretan što je upravo on izbornik." - odgovorio je veznjak Hajduka.

Upitan o svom odnosu s ocem Zlatkom, Niko je odgovorio: "Nas dvojica smo najbolji prijatelji. U vrijeme dok je još igrao nogomet sam provodio puno vremena s majkom i sestrom, pa sam se uvijek radovao ponovnom susretu s njim. Naš odnos postao je još bolji nakon što smo se preselili u Hrvatsku, budući da provodimo puno više vremena zajedno."

Niko je u razgovoru za službeni site FIFA-e ustvrdio da se s ocem slaže u 90 posto slučajeva, te kako je sam sebi najveći kritičar.

"Uvijek prihvatim očevu kritiku, ali mi je draže kad kaže nešto dobro o mojoj igri. No, nikad se nismo posvađali za ozbiljno." - kazao je Niko.

Novinar Fifa.com-a ustvrdio je da mnogi uspoređuju Niku s velikanima hrvatskog nogometa, Zvonimirom Bobanom i Robertom Prosinečkim. Koliko Kranjčara opterećuju takve usporedbe?

"Ako želite biti dobri kao Boban i Prosinečki, morate znati prihvatiti odgovornost koja dolazi s tim. No, čast mi je da me uspoređuju s njima. U hrvatskim okvirima, njih dvojica su moji nogometni idoli. Izvan Hrvatske sviđa mi se Francesco Totti. Rođen je i odrastao u Rimu, igra za Romu, a u očima navijača on je pravi rimski princ. Mislim da je fantastično da se toliko posvetio klubu kojeg on i njegova obitelj toliko vole." - ustvrdio je Kranjčar.

Uslijedilo je pitanje postoji li klub koji ima posebno mjesto u Kranjčarovom srcu, a Niko nije nimalo dvojio s odgovorom.

"To je Dinamo Zagreb, naravno. Bio sam kapetan Dinama sa 17 godina, a moj otac je još uvijek legenda kluba. No, prošle godine stvari su postale vrlo neugodne. Posvađao sam se s klubom i završio u redovima njihovog najžešćeg rivala, splitskog Hajduka. Bio je to najteži period u mom životu, ali osvajanje naslova prvaka s Hajdukom pomoglo mi je da se oporavim. Dinamo će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu, ali ne mogu isto reći za aktualnu Upravu kluba." - ustvrdio je Niko.

Upitan što očekuje od nastupa Hrvatske na SP-u u Njemačkoj, Niko je odgovorio: "Prvi cilj je proći skupinu, a nakon toga sve je lutrija. Možemo dobiti momčad koja je objektivno bolja od nas, ali zadnje Europsko prvenstvo pokazalo nam je da nema favorita na velikim natjecanjima. Upravo je u tome čar nogometa. Nadamo se da ćemo ponoviti uspjeh iz 1998, da ćemo se plasirati u polufinale. Mislim da bi četvrtfinale ili polufinale bio vrlo dobar rezultat." - kazao je Kranjčar.

Kraj intervjua bio je posvećen mogućnosti Nikinog transfera u neki od europskih klubova , pri čemu je naš reprezentativni veznjak ustvrdio kako bi Hajduk mogao napustiti već u siječnju.

"Mislim da ću uskoro otići iz Hajduka, možda čak u zimskom prijelaznom roku. Postoje kontakti s nekim klubovima, a ako ne odem u siječnju, Svjetsko prvenstvo poslužit će kao dobar izlog za moj talent." - zaključio je Kranjčar.

Pročitajte više