Intervju: Mindaugas Nikoličius

Nikoličius: Ja sam predložio da Valdas dobije otkaz

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hajduka Lukša Jakobušić nedavno je ispratio četvrtog trenera u svojem mandatu. Nakon remija na Šubićevcu statistički i rezultatski najuspješniji trener Hajduka u posljednjih petnaestak godina, Valdas Dambrauskas, postao je bivši, a na njegovu poziciju sjeo je donedavni pomoćni trener Mislav Karoglan.

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius tako se rastao sa svojim dugogodišnjim suradnikom, s kojim je prije desetomjesečne suradnje u Hajduku uspješno radio u Žalgirisu i Gorici. U Intervjuu za Index Nikoličius se osvrnuo na smjenu Vladasa Dambrauskasa te recentnu formu ekipe i poteze Uprave Hajduka.

Opišite nam slijed događanja u Hajduku u posljednjem razdoblju iz svoje perspektive.

Želim prije svega zahvaliti Valdasu. Ostavio je trag u klubu. Napravio je jako dobre stvari prošle sezone, kada je stigao u Hajduk nakon Jensa Gustafssona. Cilj nam je bio boriti se za trofeje. Sada je došlo do raskida suradnje koji želim pojasniti. 

Valdas je na moj prijedlog doveden u klub, kao što je i na moj prijedlog s njim raskinuta suradnja. To je bila najteža odluka za mene, prije Hajduka smo surađivali u dva kluba i jako se dobro poznajemo. Da je on ostao, mogao sam se skrivati iza njega, ali želim naglasiti da su nam Hajduk i njegovi ciljevi na prvom mjestu. U tom kontekstu smo donijeli tu tešku odluku.

U subotu nakon utakmice sa Šibenikom imao sam sastanak s Lukšom Jakobušićem na kojem sam preuzeo odgovornost na sebe. Rekao sam mu da smatram da stvari ne idu u dobrom smjeru i dao svoj mandat na raspolaganje. Hijerarhija je kod nas jasno posložena i predsjednik je to odbio.

Vidim da puno ljudi zaziva kontinuitet. Ne želimo kontinuitet zbog kontinuiteta. U nogometu nekada treba donijeti teške odluke. Ova sezona nije bila kao prijašnja. Naša očekivanja nisu ispunjena i nismo vidjeli napredak. Predsjednik je također rekao da nije bilo energije i atmosfere u kojoj želimo vidjeti Hajduk. Od početka priprema stvari nisu izgledale dobro. 

Što vam je Jakobušić točno rekao na sastanku? 

Nakon što sam mu ponudio ostavku, rekao sam da sam spreman otići isti dan jer ne mislim da klub ide u dobrom smjeru. On je rekao da u tome ne vidi moju krivicu i da u mene ima povjerenja. Dok je tako, ja želim biti tu. Volim ovaj klub i ljude ovdje. Neupitno smo napredovali od trenutka kada sam došao. 

Što je s čestim trenerskim smjenama? 

Po mom mišljenju, Paolo Tramezzani je pun pogodak. Doveli smo ga kao kratkoročno rješenje i on je ispunio nemogući cilj. Zna se koliko smo bodova bili iza Gorice, ali ispunili smo Europu. Jens Gustafsson se tu jednostavno nije snašao.

Valdas je izborio ciljeve, najbolji plasman u prvenstvu nakon deset godina, osvojen Kup, ali mi želimo ići dalje. U nogometu je to normalan proces. Dinamo je promijenio dva trenera u zadnjoj sezoni. To je tako. Iznutra neke stvari vidiš bolje. 

Je li bilo razilaženja između Valdasa Dambrauskasa i Uprave po pitanju klupske strategije? 

Samo po pitanju mladih igrača.

S čime se točno nije slagao? Možda kvotom od dva juniora koja svake godine treba promovirati u prvu ekipu?

Ne želim ulaziti u interna pitanja kluba.

Hoće li Mislav Karoglan ostati trener ili imate drugo rješenje? 

Imam puno povjerenja u njega. Četiri godine je u klubu, a mojom odlukom je priključen stožeru Jensa Gustafssona kao jedan od najperspektivnijih mladih trenera u našem sustavu. Nakon Igora Tudora Hajduk nije izbacio nijednog. U ovom trenutku Karoglan je najbolji čovjek za nas.

Ima veliko poštovanje svlačionice, poznaje karakter igrača i može im biti lider. On ostaje naš trener do Svjetskog prvenstva. Vjerujemo, a onda, kada ćemo imati dva i pol mjeseca pauze, vidjet ćemo u kojem smjeru dalje želimo ići. Vidjet ćemo koja je situacija na tržištu, kakvo će biti Svjetsko prvenstvo. Želim istaknuti da nismo Valdasu dali otkaz u trenutku kada nemamo rješenje, vjerujemo Karoglanu.

Jeste li nakon odlaska Dambrauskasa razgovarali s nekim drugim trenerom?

Ne, zato što vjerujem u Karoglana. 

Je li pred njega stavljen neki konkretan rezultatski cilj do Svjetskog prvenstva ili u daljoj budućnosti?

Ne, idemo utakmicu po utakmicu, želimo se boriti, ostati konkurentni.

Jedino što je bolje od Dambrauskasovog rezultata je dupla kruna, smatrate li da to možda stavlja prevelik pritisak na Karoglana? 

Rekao sam vam da Valdas nije zamijenjen baš zbog rezultata ili određene utakmice. Naveo sam vam puno razloga zašto on više nije trener Hajduka.

Je li remi u Šibeniku ipak prelio čašu?

Nije. Ne donosimo tako brzoplete odluke. 

Jesu li krivi igrači? Govori se o padu energije, je li to trebalo predvidjeti?

Vjerujem u igrače i mislim da je ova momčad dobra. Vjerujemo u Lovru Kalinića i Marka Livaju, s njima smo potpisali nove ugovore. Momčad ima potencijal. Neću govoriti o imenima, ali neki moraju biti bolji. Ovo sve je poruka i njima, u smislu što očekujemo.

U javnosti se priča da je za odlazak Dambrauskasa odgovorna svlačionica.

Do mene su došle informacije da kolaju tračevi i glasine o nekakvim sukobima u svlačionici, o fizičkom napadu igrača na trenera. To nije istina. To odmah treba zaustaviti. Nikakvog fizičkog konflikta nije bilo. 

U tim tračevima se spominju određeni igrači. To je već izazvalo neugodnosti njima i njihovim obiteljima. Dobivali su poruke, svakakve neistinite gluposti se pišu po društvenim mrežama. To je nepravedno i to treba zaustaviti. Vjerojatno ste svi vidjeli i navodne WhatsApp poruke, sve to je izmišljeno.

Kako ocjenjujete ljetni prijelazni rok? 

Napravili smo ono što smo planirali, produljili ugovore s važnim igračima, doveli dva stopera, Anthonyja Kalika, potpisali ugovore s mladim igračima. Radimo u financijskim gabaritima i okvirima koje imamo. To trebamo slijediti. S druge strane, imamo momčad koja je izgledala dobro u proljeće. 

Možda je ovog ljeta došlo malo igrača, ali to je u neku ruku i naša prednost. Momčad treba biti uigrana, treba imati automatizme, napredovati, igrači se trebaju upoznati. Preuzimam potpunu odgovornost za sve igrače koje smo doveli. Imamo momčad koja je kapacitet za puno više.

Može li se boriti za naslov prvaka?

Uvijek. Nama to nije upitno. To je ono čemu težimo. Navijači i grad to zaslužuju.

Tko točno odlučuje koje igrače će Hajduk dovesti? Radi li se o vašoj odluci ili nekada na određenom igraču inzistiraju predsjednik ili trener?

Imamo hijerarhiju. Jak skautski odjel koji puno istražuje i pregledava. Sastavljaju liste po kojima pričamo o igračima, diskutiramo, predsjednik i svi. Trener je uvijek uključen. To je hijerarhijski proces. Nikad nismo doveli igrača kojeg trener neće, a predsjednik na kraju donese konačnu odluku postoje li financijske mogućnosti za određeni transfer. Svi odrade svoj dio posla.

Da se danas vratite u lipanj, biste li nešto napravili drugačije, je li Hajduku potreban još jedan veznjak? 

Valdas i ja mislimo da je Kalik veliko pojačanje i pravi igrač za Hajduk. Imamo gabarite i okvire u kojima radimo. Ne želim dovoditi igrače u koje potpuno ne vjerujem. Normalno je da javnost želi čim više pojačanja i što skuplje igrače, ali to nije uvijek moguće ni potrebno.

Hajduk ima momčad, još treba promovirati par mladih igrača. Pitate me za veznjaka, imamo Ivana Ćubelića, Ivana Krolu, Rokasa Pukštasa, ako dovedemo nekoga, to će štetiti njihovoj minutaži. Onda biste me pitali "gdje su naša dica".

Na početku sezone ste rekli da mislite da Hajduk ima kostur ekipe. Je li taj kostur ipak malo krhak s obzirom na to da stoperi Toni Borevković i Chidozie Awaziem nisu igrači Hajduka? Što ako se ponovi slučaj Nikole Katića i Ferra, koje klub nije mogao otkupiti?

To je normalno i praksa je i na većem nivou zato što ima klubova koji ne mogu imati takve igrače pod ugovorom, ali je mogućnost dovesti ih na posudbu koja ti daje rezultat. Nije tu cilj imati svih 11 igrača koje možete prodati i da budu svi tvoji igrači. Sjetit ćete se primjera Thibauta Courtoisa, koji je bio u Atleticu na posudbi tri godine i donosio klubu rezultat, ili Alvara Morate. 

Niz je takvih primjera, a ja bi htio tako imati i Awaziema u momčadi kao igrača Hajduka. S jedne strane je to jako teško, ali s druge ovako imamo jednog od najboljih igrača u HNL-u. Njegovi kapaciteti su za top lige. Moje mišljenje je da je on igrač za Ligu prvaka, a takve igrače nije lako dovesti u Hajduk. Znate gdje je klub bio zadnjih 16-17 godina i kad dovedete igrača koji igra za reprezentaciju Nigerije, znate koliko je to teško. Hajduk dugo nije igrao grupnu fazu europskih natjecanja, a uspjeli smo takvog igrača dovesti koji je igrao španjolsku i francusku ligu. 

On ima 25 godina, u najboljim je godinama, pa možete pretpostavljati koliko je onda imao ponuda. Kad sam ga primjerice pokazao prvi put Valdasu, on je rekao da je nemoguće dovesti ga. Da će to biti ravno čudu. Sretan sam i zadovoljan što je tu, a ima li šansu ostati, to je drugo pitanje na koje ne mogu više hipotetski odgovoriti.

Kako to izvesti da se ne dogodi slučaj kao i s Ferrom?

Ferro nije loš slučaj. Gledam to na drugačiji način. Donio nam je Kup, pomogao nam je osvojiti što smo željeli, napravili smo neki iskorak i neki mladi igrači su od njega učili. Meni je cilj da Prpić zaigra za prvu momčad, kao i Luka Vušković. Oni sad mogu učiti od najboljih igrača koji su tu.

Kolika je Awaziemova otkupna klauzula?

To vam mogu odgovoriti u travnju ili svibnju. Kad svakog igrača dovodimo, uvijek razmišljamo o više faktora. To je naravno igrač koji ima neupitnu kvalitetu za Hajduk. Mi imamo neku shemu koju smo napravili u ovom slučaju, a igrač treba još toga pokazati. Vidjet ćemo pred kraj sezone, kad više toga budemo znali, na čemu smo.

Ima li Hajduk ravnopravan status u HNL-u i uzimate li to u obzir kao faktor u toj borbi za prvo mjesto? Drugim riječima, treba li biti bolji od ovog sad?

Bilo bi nekorektno s moje strane kao sportskog direktora pričati o suđenju. Osobno razmišljam što ja mogu dati više i bolje Hajduku da bismo bili bolji. Ne mogu utjecati na nešto što ne mogu. Stvarno tako mislim. Razmišljam kako možemo pobijediti na Rujevici iduću utakmicu, kako pomoći Mislavu da se momčad pripremi što bolje za tu utakmicu.

Mi sad idemo četiri dana na trening-kamp u Bašku Vodu pa ćemo dva dana prije u Rijeku. Gledam kako pomoći našim igračima da budu spremni što više za pobjedu na Rujevici. To su stvari koje mogu sad sa svoje strane dati. Radim i na tome da dovedemo neke igrače na zimu. Imam, na primjer, plan koji igrači trebaju doći na ljeto.

Tako se to radi, ali isto tako predsjednik ima moj mandat na raspolaganju i može reći "Niko, ti si bivši". Ne želim razmišljati o tome na što negdje netko drugi može utjecati. Vjerujem u ove momke i momčad, koji imaju kapacitet za pružiti puno više.

Jeste li zadovoljni Biukovim razvojem?

O njemu pričamo jako puno zato što znamo kakav je dragulj u našem klubu te kako igra i koliko ponuda ima. Naravno, to je tema koju ne možemo izbjeći. Ovo ljeto smo imali puno ponuda za njega, ali morate skužiti da svaki transfer, a posebno za Biuka, bitno je igraču u kakvu sredinu želi ići. 

S jedne strane igrački ne može pogriješiti jer mora ići u klub koji će mu dati mogućnost daljeg razvoja. Rekao bih da sad ne može otići u neku top momčad jer bi to značilo brojne posudbe. Ne treba na njega stavljati prevelik teret jer je mladi igrač koji samo treba dalje napredovati. No kad igraš u momčadi kao što je Hajduk i hvataš rezultat, očekuju se od njega golovi i asistencije te da radi razliku. 

Ovu sezonu vidim kod njega napredak, ali očekujem da bude toga još više. Imam nadu da s Mislavom napreduje još, koji ga jako dobro poznaje i zna njegove sve nedostatke. Da mu vrati još samopouzdanje koje mu je nedostajalo i više vjere u njega. U narednim utakmicama mislim da ćemo vidjeti još bolje verzije Biuka.

Kako gledate na zvižduke nakon Istre 1961?

Pozitivno! To znači da ljudi žele više i znaju da možemo više. To nam je u konačnici i cilj. Dosad smo bili u komfor-zoni. Znamo kakva je ovo sredina i koliko ljudi vole klub. Možemo se skrivati iza alibija, ali mi imamo vjeru da se možemo boriti za prvaka. Naravno da sad Dinamo dobro izgleda i skuplja bodove, ali moramo gledati i sebe. Jesmo li napravili sve što je do nas? Mislim da neki igrači daju sve od sebe u datom trenutku. Ipak ima i onih koji mogu više.

Kako komentirate slučaj u mladoj reprezentaciji da Ljubičić nije ni pozvan, a Biuk nije u prvoj postavi?

To pitanje trebate postaviti gospodinu Pletikosi. On je direktor za reprezentaciju, čovjek je iz Splita, bio je jučer tu pa ste ga mogli pitati. Jako dobro pitanje na koje bih i ja volio znati odgovor.

Karoglan je ukupno četiri godine u klubu. Vjerojatno najbolje poznaje cijelu situaciju u klubu, a i te mlade igrače koji dolaze. Jeste li s njim u nekoj projekciji vidjeli tko može biti taj sljedeći Biuk ili Ljubičić?

Trebamo mu dati još malo vremena. Uskočio je ove dvije utakmice. Naravno da smo već s njim pričali i ima plan i ideju kako će neke stvari izgledati. On sigurno vidi neke igrače i na njemu je da procijeni. On se i složio s tim da prihvati odluku da preuzme klupu sad do zime.

Vraćanje Pukštasa iz Solina je jedna od tih prvih procjena. Poznaje ga jako dobro, radio je s njim ranije u kadetima. Pukštas ima taj mentalitet koji Hajduku treba. To je igrač koji ima veliku mogućnost uspjeti u Hajduku.

Spomenuli ste da Kalik i Pukštas imaju karakter za Hajduk, a zanimljivo je da obojica dolaze iz drugih država. Znači li to da se domaći momci malo teže nose s težinom dresa Hajduka?

Neki igrač ima svoje okruženje koje mu nekad može biti od pomoći, a nekad na teret. Naravno da to ne znači da oni ne žele uspjeti. Ljubičić je možda primjer koji je i sam rekao to kad je otišao u LASK.

Je li vam možda iz ove perspektive žao otkupne klauzule koju ima Ljubičić? Je li ju bilo moguće izbjeći i je li mogla biti viša?

Ne želim sad ulaziti u špekulacije. To je bio takav trenutak kad smo donijeli tu odluku. Ne možeš to procijeniti sad i tad. Drugačija je situacija bila. Meni je prvenstveno drago jer igra u LASK-u i jer igra dobro.

Pročitajte više