Nismo glupi da riskiramo: Na Poljake bez četvorice standardnih

SLAVEN BILIĆ opušten je uoči posljednje utakmice u skupini. Dakako, nema niti razloga za drugačije raspoloženje. Glavo pitanje s kojim izbornik razbija glavu u biti je trivijalno; ostaje vidjeti s kakvom će postavom napasti momčad Poljske.

Naš će protivnik biti motiviran, napaljen, jer još uvijek ima šanse za prolaz. No, Hrvatska želi okončati nastup u skupini s devet bodova, bez obzira na odmaranje ključnih pojedinaca. Bilić je istaknuo da utakmicu gotovo sigurno neće odraditi igrači s već zarađenim žutim kartonima. Svi, osim Jerka Leke, koji bi ipak mogao zaigrati u veznom redu. Dakle, s klupe će bodriti uža obrana Kovač i Šimunić, zatim Luka Modrić, te Darijo Srna koji je ionako na poštedi zbog udarca koji je zaradio u utakmici s Njemačkom. Srna, Budan i Olić zbog predostrožnosti će propustiti i današnji trening, posljednji prije puta za Klagenfurt.

4-4-2 formacija za Poljake



Prema informacijama iz stožera reprezentacije očekuje se da će hrvatska zaigrati u sastavu: Pletikosa - Šimić, Vejić, Knežević, Pranjić - Leko, Vukojević, Niko Kovač, Rakitić - Petrić, Klasnić.

Jutros je Bilić zajedno sa svojim suradnicima pregledao snimke poljskih utakmica.

"Gledali samo Poljsku, njihove obje utakmice i analizirali. Sastav još ne mogu reći, na današnjem treningu vidjet ćemo kako reagiraju tijela naših igrača 48 sati nakon teške utakmice. Sutra ćemo biti puno pametniji. Što se Poljaka tiče, ustanovili smo njihove prednosti, stvari gdje su ranjivi, kao i stvari u kojima ih možemo uhvatiti.  Prošli su tešku kvalifikacijsku skupinu, jednako tešku kao što je bila i naša. Prošli su je suvereno, fenomenalno. Imali su dosta nesreće, ozlijedio im se Blaszczykowski prije početka turnira, a potom i kapetan Zurawski prije druge utakmice. To je veliki gubitak, posebno za tako organiziranu momčad. Ali Poljaci su ostali vjerni svom rasporedu. Fizički su jaka momčad, tvrda ekipa, fenomenalno organizirana. Nijemci im osim one dvije situacije za gol nisu napravili ništa. Imaju ogroman motiv jer, još su unutra. Mi očekujemo pravu utakmicu, izuzetno tešku. Ali i naš je motiv ogroman, svaki nam je detalj bitan jer samo na Europskom prvenstvu. Pritisak je tu i ostaje maksimalan jer igramo za Hrvatsku, za našu zemlju. Želimo ostati pošteni i nastaviti naš uspješan niz.", rekao nam je Bilić.

Galinović neće na centarfora

Komforna situacija na ljestvici, utjecala je i na izbornika, koji više nema razloga skrivati sastav, kao što je bio slučaj uoči taktičkog nadmetanja s Joachimom Loewom. U kojem je Bilić odnio uvjerljivu pobjedu.

"Igrači koji imaju žute kartone gotovo sigurno neće igrati. Mi ćemo odigrati kako znamo, igramo za sebe, baš kao i na Wembleyju. No, nismo ludi da riskiramo, što ne umanjuje naš motiv. Uvijek želimo pobjedu, uvijek želimo odigrati najbolje što znamo. Ali to ponekad ne ovisi samo o nama, već i našim protivnicima. Ne razmišljamo o četvrtfinalu, već samo o utakmici s Poljskom. Zbog odmaranja i čuvanja određenih igrača neću staviti Galinovića na centarfora. Odigrat će ekipa koja može zajedno igrati u bilo kojoj situaciji na Euru."

Bilić zajedno sa svojom delegacijom u Austriji živi u napornom ritmu. Između utakmica četiri su slobodna dana, ali nema puno vremena za odmor. Troši se na putovanja, analize, obveze prema medijima....

"Jedva nađem vremena za teretanu. Sin mi je tu, praktički ga ne vidim. Sreća da je tu njegov djed i Aljošin sin..."

Dvije utakmice do finala

Spomenuo je Ćiru Blaževića, nekoliko puta tijekom neobaveznog razgovora. Mada situacija u kojoj se nalazimo, ni približno ne nalikuje situaciji iz Engleske 1996. godine.

"Ćiro je ostavio veliki trag, na mene osobno i na našu momčad. Sjetimo se nekih njegovih poteza u ekstremnim situacijama u kojima smo mi u 90 posto slučajeva. Kada se vidimo, porazgovaramo, Bože moj, dobri smo. Ali ne zivkamo se telefonom. Neke njegove metode koristimo, a neke ne."

Vjerojatno je Bilić u vidu negacije pomislio na proslavljenu Ćirinu taktiku, kada je na EP-u u Engleskoj prije utakmice s Portugalom zamijenio ček sedam igrača iz prve postave.

"Bilića možemo pobijediti ako u napadu zaigra njegova punica"

Biliću, velikom anglofilu koji ne skriva svoje emocije prema svemu otočkom, laskaju pohvale koje nižu engleski mediji i različiti nogometni autoriteti.

"Dakako da mi to laska, jer je to potvrda da radimo dobre stvari. Ali to što nas engleski mediji ističu kao jedne pod favorita za naslov, što to uopće znači? Sve ekipe u četvrtfinalu razmišljaju na način da do finala moraju preživjeti još samo dvije utakmice. Koga bih želio u polufinalu? Ne razmišljam niti o četvrtfinalu, niti u polufinalu. Tko god da dođe, mi ćemo biti spremni. Ali sada je na redu utakmica s Poljskom."

Odletio je Bilić na trenutak mislima prema Bad Waltersdorfu, gdje Leo Beenhakker priprema taktiku za nadolazeći susret. Najjači poljski adut nije Poljak, već Nizozemac, sjajni strateg kojem uslijed limitiranosti njegove ekipe ostaje prostora sa psihološke manevre.

"Bilića možemo pobijediti samo ako on u napad stavi svoju punicu", prenio je Beenhakkerove riječi poljski kolega.

"On je sjajan trener, vrhunski zapravo. Naravno da igra igrice, ali već sam istaknuo da je reprezentacija Poljske u rangu Njemačke. Stvaraju šanse, protiv Austrije nisu imali sreće u drugom poluvremenu."

Pročitajte više