ATP

Nisu nositelji, ali ih nitko ne želi za protivnike na Australian Openu

Foto: EPA

SVAKO veliko sportsko natjecanje, pa i tenisko, donosi uži i širi krug favorita za osvajanje trofeja. Međutim, uvijek postoji šansa da netko iznenadi. U tenisu, to su već činili Pat Cash, Goran Ivanišević, Boris Becker, Andre Agassi i mnogi drugi. Događalo se ranije, a može li se na ovogodišnjem Australian Openu dogoditi ponovno?

Tennishead.net je naveo neke od najopasnijih tenisača koji se nisu našli među nositeljima pred ovogodišnji ždrijeb, a sveukupno su do sada osvojili čak 10 Grand Slamova.

Caroline Wozniacki

Danska tenisačica najavila je povlačenje iz tenisa nakon Australian Opena i ovaj će turnir za nju i njene navijače biti posebno emotivan. Otkako joj je u listopadu 2018. godine dijagnosticiran reumatoidni artritis, 29-godišnja tenisačica nije uspjela osvojiti nijednu titulu i karijera joj je u padu.

Međutim, bivša najbolja tenisačica svijeta stigla je do polufinala Aucklanda prošli tjedan, a kao pobjednica Australian Opena iz 2018. godine osjećat će se kao kod kuće u Melbourneu, na turniru na kojem nema što izgubiti.

Maria Sharapova

Od povratka na teren nakon suspenzije iz 2016. godine, Maria Sharapova ne igra ni približno kvalitetno kao nekada. Ne samo da je njena karijera izgubila inerciju, već joj i uporna ozljeda ramena otežava da da ono najbolje od sebe.

Ruskinja je od povratka na teren stigla samo do jednog četvrtfinala Grand Slama, a prošla godina bila je jako loša i rezultirala je velikim padom na WTA listi te Sharapova sada zauzima tek 145. mjesto.

Nije, međutim, mudro podcijeniti peterostruku osvajačicu Grand Slamova. Na prošlom Australian Openu, Sharapova je igrala dosta dobro i u četvrtom je kolu eliminirala aktualnu pobjednicu Carolinu Wozniacki.

Kevin Anderson

Nikada o ovom igraču iz Južne Afrike ne pišu previše afirmativni tekstovi uoči velikih natjecanja. Nikada se ne nalazi u krugu favorita, a često ih je itekako uspijevao iznenaditi.

Anderson je 2017. godine stigao do finala US Opena, a eliminirao je Rogera Federera 2018. na Wimbledonu. Međutim, nakon toga je uslijedio manje zapažen dio karijere. Anderson se prošlog rujna podvrgao operaciji desnog koljena koje ga je mučilo tijekom cijele godine zbog čega je nastupio na samo pet turnira.

Međutim, prošlog je tjedna protiv Novaka Đokovića u ATP Cupu pokazao da se vraća u formu i da na njega i dalje treba računati.

Garbine Muguruza

Iznenađujuće je to da Muguruza, kao jedna od najboljih igračica novije generacije, ne samo da se ne nalazi među favoritima, nego nije ni među nositeljima.

Niz eliminacija već u prvim kolima turnira učinili su da padne na WTA listi, ali ne toliko drastično, tako da joj je uloga nositeljice izmakla za dlaku.

Ipak, 26-godišnjakinja je u stanju odigrati jako dobar turnir kada uđe u formu, što je i dokazala ranije osvojivši dvije Grand Slam titule, a podloga u Australiji odgovara njenom agresivnom stilu tenisa.

Marin Čilić

Čilić je prije dvije godine stigao do finala Australian Opena, ali u posljednje vrijeme bilježi loše rezultate. Ovo je prvi Grand Slam nakon puno vremena u kojem Čilić nije među nositeljima.

Međutim, nekadašnji pobjednik US Opena uvijek predstavlja prijetnju na tvrdim podlogama i kada igra svoj najbolji tenis, u stanju je pobijediti svakoga. Hrvat posjeduje nužno oružje da se suprotstavi bilo kome – kada je u formi, njegov servis i ubitačan forehand predstavljaju veliki problem za svakog protivnika.

Štoviše, Čilić ima dosta iskustva - više puta je stizao do završnih kola Grand Slamova i jedan je od tenisača koji je najčešće igrao protiv najvećih tenisača današnjice.

Julia Görges

Iako još od 2016. godine nije bila slabije plasirana nego što je danas, njemačka tenisačica u posljednje vrijeme doživljava bolje dane.

Pet od njenih sedam WTA titula osvojila je nakon 2016. godine, a Australian Open je jedino veliko natjecanje na kojem je uvijek uspijevala doći barem do četvrtog kola. Njen servis i forehand mogu svakoga staviti na ozbiljna iskušenja.

Ako u dobroj formi zakorači u Melbourne, mogla bi stići do završne faze, kao 2018. godine kada se plasirala u polufinale Wimbledona – i nijedna od nositeljica neće željeti vidjeti njeno ime kao protivnicu.

Miloš Raonić

Pošteno je reći da Kanađanin ne uspijeva dostići formu koja ga je 2016. godine dovela do finala Wimbledona. Prošle je godine u Melbourneu stigao do četvrtfinala, pobijedivši neka velika teniska imena poput Nicka Kyrgiosa, Stanislasa Wawrinke i Alexandera Zvereva, ali nakon toga se mučio pronaći bilo kakvu konstantnost.

Ozljede su mu vjerojatno najviše odmogle, a fizičke posljedice opterećenja koje sa sobom donosi vrhunski tenis kao da osjeća sve više.

Međutim, njegovo najveće oružje – servis, ne smije se zanemariti i, kada je Raonić u elementu, na svijetu vjerojatno nema boljeg servera od njega.

Jelena Ostapenko

Letonska tenisačica poznata je po svojim usponima i padovima u igri, ali već je dokazala da je vrijedna pažnje i da zna prirediti velika iznenađenja na Grand Slamovima.

Ako u Melbourneu bude u dobroj formi, mogao bi se ponoviti Roland Garros iz 2017. godine kada je stigla do titule.

Ostapenko na Australian Open dolazi bez ikakvog pritiska, a kako se Marion Bartoli priključila njenom stručnom timu, mogla bi demonstrirati i neke nove elemente u svojoj igri.

Pročitajte više