Nizozemci u očaju: Dramatično, katastrofalno, skandalozno...

Foto: De Telegraaf

NIZOZEMSKA prvi put nakon 1984. godine neće igrati na jednom Europskom prvenstvu. Nizozemci ovakav debakl ne pamte od vremena kada su dres Oranja nosili Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ronald Koeman... Opet, ista ta generacija koja se '84. nije kvalificirana na Euro u Francuskoj, četiri godine kasnije postala je prvak Europe. To je nada koja nizozemsku javnost u ovom trenutku može održati na životu.

> Povijest se ponavlja: Nizozemska ne ide na Euro u Francuskoj

"Nizozemska je postala Andora", posprdno je zaključio Gary Lineker, a s njegovim se mišljenjem slaže i dio nizozemskih novinara.

"Skandalozno. Nemam riječi. Naš nogomet je doživio kolaps", rekao je urednik Telegraaf Sporta Valentine Driessen.

Prije 15 mjeseci osvojili su broncu na SP-u

Ista novina nastavlja s riječima: "U ovim kvalifikacijama pobijedili smo samo Kazahstan i Latviju. Nije nam pomogla ni smjena Guusa Hiddinka. Uzeli smo još i bod protiv Turske, i to u posljednjim minutama utakmice. Svi ostali rezultati nisu vrijedni spomena, poraz za porazom, a govorimo o reprezentaciji koja je prije nepunih 15 mjeseci pod Louisom van Gaalom osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu".


AD donosi naslov "To bi bilo to", uz komentar: "Treća reprezentacija svijeta u 15 mjeseci pretvorena je u kašu. Treba vam vojska psihologa i znanstvenika koji bi vam mogli objasniti kako je do toga došlo".

Kako se ovo dogodilo?

Metro je sažeo nastup Nizozemske u ovim kvalifikacijama na tri riječi: "dramatično, katastrofalno, skandalozno", dok je De Volkskrant postavio pitanje: "Kako se ovo dogodilo?".

"Van Gaal je znao raditi s ovim igračima. Hiddink i Blind to nisu znali", stoji u tekstu.

De Telegraaf u zaključku piše: "Ovaj poraz je najveća sramota u povijesti nizozemskog nogometa. Boli činjenica što nećemo sudjelovati na Euru u Francuskoj".

 

Pročitajte više