KORONAVIRUS I NOGOMET

Nizozemska liga službeno otkazana. Nema prvaka, nema ispadanja

Foto: EPA-EFE

NIZOZEMSKI nogometni savez danas je i službeno otkazao aktualnu nogometnu sezonu pa ove godine Eredivisie neće imati prvaka, nitko neće ispasti iz lige i nitko iz druge lige neće ući u prvu.

Savez je ponudio udruženju klubova prve i druge lige da glasaju o tome hoće li biti ispadanja, a 16 od 34 kluba je glasalo "za". No devet klubova je bilo protiv, a još devet suzdržano pa je odluka prebačena na savez koji je odlučio da se sezona prekida. Takva odluka donesena je nakon što je nizozemska vlada zbog krize s koronavirusom zabranila sva sportska natjecanja do rujna.

Do kraja sezone ostalo je još devet kola, a Ajax i AZ Alkmaar bili su izjednačeni na vrhu s 56 bodova, šest više od Feyenoorda i sedam od PSV-a. Prvi put u povijesti Nizozemska neće imati prvaka, a ovo je odlična vijest za ADO Den Haag i Waalwijk, koji bi se do kraja teško spasili od ispadanja jer su sedam, odnosno 11 bodova od zone spasa.

Što se plasmana u europska natjecanja tiče, savez je odlučio da će u Europu pet najbolje plasiranih momčadi, dvije u kvalifikacije za Ligu prvaka i tri u Europa ligu; jedna izravno u skupine, a dvije u kvalifikacije. U prijevodu, u Ligu prvaka idu Ajax i AZ, izravno u EL će Feyenoord, a u pretkola PSV i Willem II, koji je najugodnije iznenađenje sezone.

Ovakvom odlukom najtužniji će biti Cambuur iz Leeuwardena koji je imao uvjerljivih 11 bodova prednosti na vrhu tablice druge lige, ali to mu neće ništa značiti jer nema ispadanja iz liga i ulaska u viši rang.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više