Nizozemska odradila posao i otišla dalje

NIZOZEMSKA je rasturila Latviju i zaslužila mjesto u četvrtfinalu.

Unatoč tome što su mislima bili na drugoj utakmici, Nizozemci su, daleko lakše od očekivanoga, svladali u Bragi Latviju sa 3:0 i zahvaljujući porazu Nijemaca ušli u četvrtfinale.

Za razliku od Nijemaca i Čeha, Nizozemci nisu imali problema sa latvijskim "bunkerom" jer se igralo cijelo vrijeme na baltičkoj polovici.

Nizozemcima je pomogao i danski sudac koji je u 26. minuti pad Edgara Davidsa okarakterizirao kao kazneni udarac koji je sigurno izveo Ruud van Nistelrooija.

Napadač Manchester Uniteda je sedam minuta kasnije bio strijelac drugoga pogotka kod kojega su dodavači bili Davids i Giovanni van Brockhorst, koji je glavom dodao do van Nistelrooija koji opet ne griješi.

Latvijci nisu u prvom dijelu izveli nijedan opasniji napad, a onda su prekod Rubinsa i Lobanovsa zaprijetili u prvoh pet minuta drugoga, a njihov vratar Kolinko je obranio udarce Andyja van der Meydea, Michaela Reizigera i Seedorfa.

U 84. minuti Robben je prošao nekoliko igrača, zavrnuo u sredinu do Roya Makaaya, čiji je udarac bio točan za konačnih 3:0.

STADION: Municipal, Braga

GLEDATELJA: 25000

SUDAC: Kim Milton Nielsen (Danska)


STATISTIKA
UDARCI: Nizozemska 28 (u okvir 16); Latvija 6 (u okvir 2)
KORNERI: Nizozemska 9; Latvija 3
PREKRŠAJI: Nizozemska 13; Latvija 17
POSJED LOPTE: Nizozemska 69%; Latvija 31%

ŽUTI KARTONI Lobanovs (Latvija)

Nizozemska
Van der Sar, Reiziger, Stam, De Boer, Van Bronckhorst, Seedorf, Cocu, Davids (od 77. Sneijder), Van der Meyde (od 63. Overmars), Van Nistelrooij (od 70. Makaay), Robben
Izbornik: D. Advocaat

Latvija
Kolinko, Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs, Blagonadezdins, Bleidelis (od 83. Štolcers), Prohorenkovs (od 74. Laizans), Astafjevs, Rubins, Lobanovs, Verpakovskis (od 62. Pahars) 
Izbornik: A. Starkovs

Izjave nakon utakmice

Dick Advocaat, nizozemski izbornik:
"Igrali smo disciplinirano u prvom poluvremenu, nismo im dali prostora i to je presudilo. Naravno da mi je laknulo kada sam čuo rezultat iz Lisabona, ipak smo mi i Česi najbolji iz ove skupine."

Philip Cocu:
"Velika hvala Česima, puno su nam pomogli. Čuli smo komešanje na tribinama potkraj susreta, rekli su nam da Česi vode i to nam je dalo još snage."

Aleksandrs Starkovs, latvijski izbornik:
"Zadovoljan sam sa našim prvim nastupom na ovako velikom natjecanju. Nizozemci su danas bili puno bolji, čak su i njihove pričuve velike zvijezde."

Pročitajte više