Nizozemska unatoč prolasku u četvrtfinale opet ostavila blijed dojam

U DURBANU je u osmini finala Svjetskog prvenstva Nizozemska svladala Slovačku sa 2:1. Zabili su Robben i Sneijder, smanjio je Vittek u 90. minuti iz jedanaesterca. NIzozemska će u četvrtfinalu igrati s boljim iz dvoboja Brazil - Čile. Blijed dojam ostavili su Nizozemci unatoč pobjedi i nakon puno muke svladali Slovake. Tko zna kako bi završilo da Vittek na 0:1 nije promašio dvije mrtve prilike.



Na početku utakmice Nizozemska je imala dvije lijepe prilike, ali Van Persie glavom, a onda Sneijder nogom nisu pogodili. No, zato je Robben bio precizan u 18. minuti. Sneijder je lijepo progirao Robbena koji se s lijeve strane ubacio u sredinu, navukao na sebe tri Slovaka, a onda sa 20-ak metara pogodio donji lijevi kut Muchinog gola. Bio je ovo prvi put da ofenzivac Bayerna počinje susret od prve minute na SP-u. Nakon toga je uslijedilo pola sata dosade i do kraja poluvremena nije bilo ozbiljnijih prilika. Pokušavali su Van Persie i Robben, no nije bilo preciznosti.

Nizozemska je u drugi dio ušla sa željom da brzo zabije gol i riješi utakmicu. Robben je u 50. minuti odlično prošao po lijevoj strani i sve namjestio za Mathijsena koji je bio na par metara od gola u idealnoj situaciji. No, Mucha odlično brani i drži Slovake na životu.

Nakon toga je uslijedio crni period u igri Nizozemske, što Slovačka nije uspjela iskoristiti. Mrtvu je priliku propustio Vittek u 67. minuti. Nizozemska obrana ga je zaboravila, Vittek je primio loptu na vrhu šesnaesterca, imao jedan na jedan sa Stekelenburgom, no vratar Nizozemske mu brani. Desetak minuta kasnije ponovno je Vittek bio u odličnoj prilici, ali je previše oklijevao, što su iskoristili Nizozemci, zatvorili ga i na kraju je tukao preko gola.

Pitanje pobjednika riješeno je u 83. Kuyt je dobio visoku loptu, glavom prebacio Muchu i onda vratio povratnu za Sneijdera kojem nije problem plasirati loptu u praznu mrežu. Konačan rezultat postavio je Vittek s bijele točke u trećoj minuti sudačke nadoknade nakon što je prethodno Martina Jakubka u kaznenom prostoru oborio vratar Stekelenburg. Bio je to Vitteku četvrti gol u Južnoj Africi, čime se izjednačio s Gonzalom Higuainom kao najbolji strijelac SP-a. Nizozemska nas u ove četiri utakmice SP-a nije oduševila, a Slovaci, kojima je osmina finala ogroman uspjeh, vraćaju se kući pjevajući.

Nizozemci su ovom pobjedom izjednačili rekord Brazila od 12 uzastopnih pobjeda uzevši u obzir kvalifikacije za SP te sam nastup na Mundijalu. Brazilcima je to uspjelo 1970. godine, kada su spojili šest pobjeda u kvalifikacijama i potom osvojili naslov svjetskih prvaka na Mundijalu u Meksiku. Nizozemci su vezali osam pobjeda u kvalifikacijama za SP i sada ih upisali još četiri u Južnoafričkoj Republici, a za obaranje rekorda na putu će im stajati pobjednik dvoboja između Brazila i Čilea.

Nizozemska: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel, De Jong, Kuyt, Sneijder, Robben, Van Persie

Slovačka: Mucha, Pekarik, Škrtel, Durica, Zabavnik, Kučka, Weiss, Stoch, Hamšik, Jendrišek, Vittek

Sudac: Alberto Undiano (Španjolska)

Pročitajte više