Njemačka legenda: Da se mene pitalo, ne bih Özila pustio u Njemačku

Foto: EPA, Screenshot: YouTube

MESUT ÖZIL (35) 2018. godine oprostio se od njemačke reprezentacije za koju je odigrao 92 utakmice, zabio 23 pogotka i s njom osvojio Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Cjelokupnu karijeru završio je u ožujku 2023. godine kao član turskog Basaksehira.

Kada je napustio reprezentaciju, među ostalim, rekao je: "Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj."

Njegov odlazak u reprezentativnu mirovinu ponovno je postao tema u Njemačkoj zbog izjave oca Mustafe Özila za SportBild. "Mesutova karijera nije trebala ovako završiti. Ni danas to ne prihvaćam. Tužan sam i razočaran, to me boli", izjavio je otac.

"Da se mene pitalo, Özila više ne bih pustio u Njemačku."

Rasprave o neslavnom odlasku Mesuta Özila iz reprezentacije ponovno su se zahuktale zahvaljujući izjavama njegova oca. “Mesutova karijera nije mogla ovako završiti. Još dandanas to ne prihvaćam. Tužan sam i razočaran. To me boli,” rekao je Mustafa Özil za SportBild.

Slučaj je komentirao Mario Basler (54), umirovljeni veznjak koji je s Njemačkom osvojio Europsko prvenstvo 1996. godine i za nju odigrao 30 utakmica te postigao dva gola. S Bayernom i Werderom uzeo je, pak, ukupno 12 trofeja.

"Özil si je priredio izuzetno težak odlazak. Po meni, imao je velik talent, ali nije bio tako velik igrač kako ga se predstavljalo. Naravno, postao je svjetski prvak, ali mi nismo bili svjetski prvaci zbog njega", rekao je Basler u emisiji televizije Sport1.

Basler smatra da je Özilova izjava o rasizmu u reprezentaciji "drska i vrlo nategnuta" te je dodao kako "nikada nije žalio Mesuta". Potom je dodao: "Da se mene pitalo, više ga ne bih pustio u Njemačku."

Pročitajte više