LIGA NACIJA

NJEMAČKA - NIZOZEMSKA 2:2 Nizozemci preokretom spasili Hrvatsku

Foto: EPA-EFE

NIZOZEMSKA je velikim preokretom u zadnjem kolu Lige nacija u Gelsenkirchenu odigrala 2:2 protiv Njemačke i osigurala sebi final four, a Hrvatskoj status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Rezultati by SofaScore

Njemačka sad ovisi o dvoboju Portugala i Poljske koji se igra u utorak. Ako Poljaci pobijede, Njemačka će biti u drugoj jakosnoj skupini u ždrijebu koji će se održati 2. prosinca u Dublinu.

Čitavih 85 minuta baš ništa nije odavalo da će Njemačka imati bilo kakvih problema protiv Nizozemske od koje se puno više očekivalo nakon uvjerljivih pobjeda baš protiv Njemačke i prošlog četvrtka Francuske. Preporođena momčad Ronalda Koemana, koja je oduševila protiv svjetskih prvaka, bila je potpuno nevidljiva i samo zahvaljujući velikoj nonšalanciji Nijemaca u završnici nije gubila većom razlikom do te 85. minute.

Već u 9. minuti Timo Werner je krasnim udarcem s nešto više od 20 metara pogodio sami kut Cillessenova gola, a deset minuta kasnije je Sane uz pomoć jednog nizozemskog braniča povisio na 2:0. Nizozemska se mučila sa spajanjem najosnovnijih dodavanja pa slaganje bilo kakvih smislenih akcija nije uopće dolazilo u obzir.

Nizozemci nisu mogli spojiti dva dodavanja

U 40. minuti Gnabryjev udarac glavom odlazi malo pokraj gola, a prvoj minuti nastavka Werner je pobjegao cijeloj gostujućoj obrani, ali otišao previše u stranu pa iz mrtvog kuta nije mogao zabiti. Nizozemci su prvi udarac u okvir gola upisali u 56. minuti, iako je Promes više dodao loptu Neueru u naručje nego što je to bio neki opasan pokušaj.

Nizozemska je sve više gubila dah, Löw je ubacio Marca Reusa koji je složio još dvije velike prilike za svoju momčad. U 72. minuti se odlično iz drugog plana ubacio iza nizozemske obrane i odigrao savršenu loptu za Sanea, ali je De Ligt uspio očistiti, a u 81. minuti je zakuhao akciju iz koje je Schulz raspalio iz voleja, ali se lopti na putu u gol ispriječio Tete.

Momčadi Ronalda Koemana trebao je bod za prvo mjesto i plasman na final four i po njega je, pomalo sramežljivo, krenula nakon te prilike Njemačke. Koeman je u napad poslao i Van Dijka koji je trebao spuštati duge lopte za svoje suigrače i tračak nade Nizozemskoj dao je Quincy Promes u 85. minuti. Goretzka je izgubio loptu na 20 metara od gola i ona nakon tri dodavanja dolazi do Promesa koji fantastičnim udarcem sa 16 metara pogađa sami kut za 2:1.

Ako ste mislili da je gol presjekao Njemačku, nije. Već u sljedećem napadu Reus je servirao mrtvu šansu Kehreru na drugoj stativi, ali je ovaj očajnim udarcem promašio cijeli gol. Kako to obično biva, kazna je stigla u 90. minuti. Odlični Vilhena je ubacio s desnog krila, Kimmich loše očistio loptu koja pada na nogu Van Dijku i Liverpoolov stoper je zakucava u gol za konačnih 2:2.

U čudu su se Nijemci gledali, bilo je i vikanja jednih na druge, ali u četiri minute sudačke nadoknade nisu uspjeli zabiti i treći gol. Tako je godina njemačke reprezentacije završila neuspjehom. Ispali su u niži rang Lige nacija, a o statusu u ždrijebu ovise o Portugalcima. Neće biti smak svijeta ako budu u drugoj jakosnoj skupini, jer su u 85 minuta ove utakmice pokazali da se ne moraju brinuti za budućnost, no mogla bi im se dogoditi vrlo nezgodna kvalifikacijska skupina.

Pročitajte više