NJEMAČKA - ŠVEDSKA 2:1 Kroos u 95. minuti spasio svjetske prvake

Foto: Screenshot

NJEMAČKA je u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u dramatičnoj utakmici u Sočiju pobijedila Švedsku 2:1 i zadržala realne izglede za plasman u osminu finala.

Šveđani su poveli u 32. minuti golom Toivonena, ali su svjetski prvaci izjednačili u 48. preko Reusa, a onda su s deset igrača do prevažne pobjede došli fantastičnim golom Tonija Kroosa u petoj minuti sudačke nadoknade.

Nijemcima u zadnjem kolu treba bilo kakva pobjeda i sigurno će proći u nokaut fazu jer u tom slučaju ne mogu ispasti čak ni ako se zatvori trokut momčadi sa šest bodova.

Rezultati by SofaScore

A do 95. minute bili su u praktički bezizlaznoj situaciji. S bodom ne bi odlučivali sami o sebi, a Meksikanci i Šveđani bi remijem u zadnjem kolu elegantno zajedno prošli dalje. Da je bilo koja druga momčad bila u njihovoj situaciji, gol ne bi zabila. Samo što ovo nije bilo koja druga momčad. Ovo je, jebiga, Njemačka.

U očajničkom napadu, s deset igrača, Julian Brandt je izborio slobodan udarac na rubu kaznenog prostora iskosa s lijeve strane. Kroos je namjestio loptu i odigrao kratak pas od pola metra s Reusom. Taman koliko mu je trebalo da otvori putanju lopti i fantastičnim udarcem pogodi malu mrežicu za golemo slavlje Nijemaca. Možda je Olsen mogao i bolje reagirati, a Njemačka ispasti sa Svjetskog prvenstva. Samo možda.

Njemačka se izvukla, na mali korak je od osmine finala i baš nitko protiv nje ne želi igrati u nokaut fazi SP-a. A bili su blizu ispadanja. Jako blizu. 

Iako su strašno stisnuli Šveđane od prve minute i dopustili im samo 6 (šest) točnih dodavanja u prvih 11 minuta, Nijemci nisu uspijevali probiti Olsena. Najbliže je bio Draxler već u 3. minuti, ali je s pet metara neshvatljivo pogodio Granqvista u nogu. Šest minuta kasnije Lindelöf je u zadnji trenutak očistio ispred Wernera. Činilo se da će se Löwova momčad poigrati sa Švedskom, ali svjetski prvaci su u tom trenutku - stali. 

Imali su loptu, ali su počeli igrati previše u širinu i dopustili Šveđanima da dođu do daha. U 13. minuti Berg je pobjegao njemačkoj obrani i krenuo prema Neueru, Boateng ga je sustigao i omeo pri udarcu koji je Neuer obranio. Sudac Marciniak samo je odmahnuo rukom, a ni VAR nije vidio ništa sporno, iako se na usporenoj snimci vidjelo da je bilo kontakta. Boateng ipak nije ispao tragičar. Još.

No u 32. minuti Šveđani nisu propustili kazniti novi kiks Njemačke. Kroos je neshvatljivo izgubio loptu na centru, Claesson povukao s krila i ubacio u kazneni prostor, a tamo je Toivonen uz pomoć Rüdigerove noge savršenim lukom prebacio Neuera.

Bila je to slika i prilika činjenice da u Njemačkoj nešto ne funkcionira. Izbornik ne zove Leroya Sanea na prvenstvo, u 1. kolu izgube od Meksika, Gündogan se slika s Erdoganom, Kroos gubi lopte na centru, Neuer potpuno pogrešno istrčava s gola, a gol im zabija igrač koji u 29 utakmica u francuskom prvenstvu ove sezone nije zabio nijedan jedini gol.

Tko zna što bi bilo da je Claesson u 44. minuti umjesto da radi lažnjak pucao iz čiste situacije ili da minutu kasnije Neuer fantastičnom obranom nije skinuo Bergov udarac glavom. Ovako je već u trećoj minuti nastavka Werner ubacio s krila, Reus natrčao na povratnu loptu i zabio za 1:1. 

Nijemci su postavili kamp na polovicu Šveđana, dovezli su i topove oko njihovog bloka od deset igrača na 20 metara, a povremeno su tražili i zračnu podršku. Werner i Kimmich su probijali bokove, ali je prvo Hector u 56. minuti iz dobre situacije pucao ravno u golmana, a pet minuta kasnije Reus išao petom na ubačaj Kimmicha umjesto da zabije gol.

Kroos tuče u 63., pa u 65., potom minutu kasnije nitko ne prati Kimmichov ubačaj, a u 71. minuti Boateng u jedinom prelasku Švedske preko centra ruši Forsberga za žuti karton. Deset minuta kasnije bacio je svoju momčad u očaj nakon što je krvnički udario Berga po stajnoj nozi i Marciniak mu je nakon kratkog razmišljanja pokazao drugi žuti karton.

Samo dvije minute kasnije Neuer je odličnom reakcijom odbio Granqvistov udarac u korner, a onda su Nijemci krenuli u završnu ofenzivu. U 88. minuti Olsen je čudesno izvadio Gomezov udarac ispod prečke, a nakon što je u 92. minuti Brandt topovskim udarcem pogodio stativu činilo se da će Tvrđava Švedska izdržati, a Njemačka se u zadnjem kolu uzdati u Meksikance.

No Toni Kroos je imao drukčije planove... 

Pročitajte više