OI TOKIO

Njemačke gimnastičarke neobičnom odjećom poslale snažnu poruku

Foto: Guliver

NJEMAČKE gimnastičarke privukle su veliku pažnju na jučerašnjim treninzima uoči današnjih kvalifikacija jer su se pojavile u trikoima s dugim nogavicama. Time su poslale poruku protiv seksualizacije žena u sportu.

One su se odjenule i kombinaciju trikoa i tajica, odnosno bile prekrivene od vrata do gležnjeva.

Gimnastičarke redovito nastupaju u vrlo oskudnim kostimima, a njemačka gimnastičarka Sandra Voss (20) tvrdi da mnoge djevojčice shvaćaju problematiku takvih oprava kad uđu u pubertet.

Problemi nastaju kad se tijelo počne mijenjati

"Sve žene žele se dobro osjećati u vlastitoj koži. U gimnastici to postaje sve teže kako se tijelo mijenja. Kao djevojčica nisam mislila da su ovakvi kostimi problem, ali kad je počeo pubertet, kad sam počela dobivati mjesečnice, bilo mi je sve više nelagodno", objasnila je za ZDF Voss koja se nada da će i druge djevojke koje se slično osjećaju slijediti njihov primjer, posebno zato što se u pravilima nigdje izričito ne brani ovakva odjeća.

Njemice su ovaj izgled predstavile još u travnju na Europskom prvenstvu, ali tada nisu izazvale takvu globalnu pažnju jer to natjecanje nije ni izbliza globalno praćeno kao olimpijsko.

Već su tada na isti način upozorile na seksualizaciju u gimnastici, koja dovodi do seksualnog zlostavljanja u tom sportu, što se vidi po primjeru Larryja Nassara. Bivši liječnik američke reprezentacije desetljećima je zlostavljao gimnastičarke, za što je osuđen na 175 godina zatvora.

Njemice su istaknule da još nisu odlučile u čemu će se pojaviti na nedjeljnim kvalifikacijama, jer "to ovisi o raspoloženju u tom trenutku", ali ističu kako je važno da svaka natjecateljica ima pravo izbora, a ne da se mora osjećati nelagodno zbog tradicije koja čak nije propisana u pravilima.

Pročitajte više