NJEMAČKE LEGENDE O KOVAČU "Karizma, strast, znanje"

Foto: Guliver Image/Getty Images

MATTHIAS SAMMER i Lothar Matthaus legende su ne samo njemačkog, već i svjetskog nogometa. Sammer je bio europski prvak s Elfom 1996., Matthaus svjetski 1990. Matthias je Zlatnu loptu osvojio 1996., Lothar 1990. U karijeri su osvojili puno toga, u svojim vitrinama imaju nepregledan niz trofeja, kako onih momčadskih, tako i individualnih priznanja.
 
Obojica su usko vezani i za Bayern. Matthaus je bio igračka legenda Bavaraca, Sammer je obnašao funkciju sportskog direktora u Bayernu do 2016. Ako nekoga možemo nazvati legendama nogometa, onda su to njih dvojica. 
 
Jedan i drugi biranim su riječima komentirali izbor Nike Kovača za novog trenera bavarskog giganta.
 
''Niko Kovač je bio predodređen da jednom u karijeri sjedne na klupu Bayerna. Mlad je, možda nema puno iskustva na klupi vrhunskog kluba, a Bayern to jest, ali rijetko tko tako dobro poznaje Bayern kao Niko. Na koncu, odnekud se mora i početi. S te strane mislim da je uprava donijela odličnu i sasvim logičnu odluku'', za Eurosport komentirao je njihov stručni analitičar Matthias Sammer.
 
Za Sammera, Kovačev rad u Eintrachtu posebno je impresivan.
 
''Niko je divna osoba i vrhunski je profesionalac. Mogu reći da smo imali sreću da ove sezone iz prve ruke pratimo Nikin fantastičan napredak. Ono što je napravio ove sezone u Frankfurtu čudesno je. Lani ih je spasio od ispadanja, a danas su na korak do Lige prvaka. To je Nikina zasluga, njegov potpis. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti što će braća Kovač napraviti u Munchenu'', nastavio je slavni Nijemac.
 
Kovača je nahvalio i Matthaus.
 
''Kovač ima iskustvo, bio je odličan igrač i kapetan hrvatske nacionalne momčadi. Bayern je htio trenera iz njemačkog govornog područja, a Niko je u zadnje dvije i pol godine napravio odličan posao u Eintrachtu. Izgradio je tu momčad, doveo je od pozicija ispadanja iz lige do onih koje vode u Ligu prvaka'', rekao je kapetan svjetskih prvaka iz 1990., pa je nastavio:
 
''Niko ima karizmu, strast i zna sve o nogometu. Bio je vođa kao igrač, a to pokazuje i kao trener.''
 

Pročitajte više