Njemački tisak: Hrvati u finalu nisu izgubili glavu

NJEMAČKI elektronski i tiskovni mediji danas su puni hvale za igru svoje i hrvatske reprezentacije u finalnom susretu 18. svjetskog rukometnog prvenstva u Portugalu..

Najčitaniji dnevni list, hamburški ´Bild´ pod naslovom ´Šteta, svejedno ste junaci´ u opsežnom članku donosi opis događaja u finalnom susretu i navodi da bi finalni dvoboj vjerojatno završio i drugačije da su za njemačku mogli igrati Stefan Kretzschmar i Volker Zerbe:

´Unatoč tom hendikepu, naši dečki prikazali su dobru igru sve do tri minute prije kraja susreta kada je kod rezultata 29-31 Jan-Olaf Immel bio sam pred sjajnim vratarom vatrene kose Vladom Šolom, koji mu je na čudesan način obranio ´zicer´´, stoji u ´Bildu´.

´U 19.35 sati igrači obiju momčadi bili u zagrljaju i plakali kao mala djeca. Hrvati od radosti, a naši dečki od razočarenja, ali nemaju previše razloga za žaljenje jer su prikazali dobru igru i izborili plasman na Olimpijske igre´, zaključujue najtiražniji njemački dnevnik.

Njemačka novinska agencija DPA također donosi opširan izvještaj s finalne utakmice, ali i interesantna zapažanja roditelja najpopularnijeg njemačkog rukometaša Stefana Kretzschmara.

´Njemačka reprezentacija je igrala najbolje što je mogla i ono što smo pokazali na ovom prvenstvu je najbolja reklama za naš rukomet´, izjavio je predsjednik Njemačkog rukometnog saveza Ulrich Strombach, koji je priznao da je iznenađen silinom i raznovrsnošću igre hrvatskih reprezentativaca.

Majka Stefana Kretzschmara, poznata bivša rukometašica Istočne Njemačke, Waltraud, koja je s reprezetacijom DDR-a bila svjetska prvakinja 1971., 1975. i 1978. godine, izjavila je da ne zna ´bi li Njemačka pobijedila da je nastupio moj Stefan, ali da je Hrvatska igrala sjajno i u napadu i u obrani, a posebno sam impresionirana činjenicom da su imali realizaciju napada od 80 posto´.

´Još je nešto važno u finalnom susretu, a to je činjenica da Hrvati nisu u odlučujućim trenucima izgbili glavu kao Jugoslaveni protiv kojih smo igrali u natjecanju u skupini´, rekla je Waltraud Kretzschmar.

Otac Stefana Kretzschmara, Peter, trener rukometašica DDR-a iz 70-tih godina, je rekao:

´Za ovo drugo mjesto velike zasluge ima i izbornik Heiner Brand. Momčad je imala veliku šansu i za naslov, ali u završnici utakmice mladi igrači nisu uspjeli izdržati pritisak´.

Pročitajte više