Njemački tragičar postao heroj: "Skrivio sam gol, ali moraš imati muda nakon toga odigrati ovo"

Screenshot

TONI KROOS u točno 63 minute prešao je put od krivca za ispadanje branitelja naslova svjetskog prvaka čak kolo prije kraja skupine, do junaka koji na kraju duge sudačke nadoknade maestralno zabija za preokret i pobjedu njegove momčadi s igračem manje.

Jedan od najboljih i najpouzdanijih veznjaka svijeta u 32. minuti utakmice Njemačke i Švedske čak dva puta u samo par sekundi napravio je ono što se od njega nikako ne očekuje - teško pogriješio i tako omogućio suparniku da zabije gol.

Prvo je pogrešnim dodavanjem na centru dao loptu Švedskoj, a zatim kao neiskusni i nekvalitetni naivac samo gledao dok Claesson nakon ovakvog Kroosovog dara koristi i onaj drugi, što ga pušta da kreće prema golu.

Već u idućem potezu lopta dolazi do švedskog napadača Toivonena, koji krasnim lobom savladava Neuera i aktualni prvak svijeta, koji je prvu utakmicu skupine izgubio (0:1) od Meksika, u drugoj gubi istim rezultatom, te se nalazi na rubu ispadanja sa SP-a.

I tako je bilo sve do pete minute sudačke nadoknade, do kada je Njemačka stalno napadala, ali uspjela tek izjednačiti, da bi onda ostala i s igračem manje nakon što je isključen Boateng. 

Na samom kraju utakmice i još jednog očajničkog napada Njemačke, Durmaz iskosa s desne strane ruši Wernera i to je slobodan udarac za Elf.

Pozicija je za centaršut, nikako za udarac na gol. Ali Kroos odigrava kratko s Reusom, pa onda desnicom s lijeve strane neobranjivo gađa u suprotnu malu mrežu nemoćnog švedskog vratara Olsena.

Najkasniji gol koji je Njemačka postigla na SP-ima (izuzimajući zgoditke u produžecima), Kroos je proslavio burno likujući pred navijačima, koji su već naveliko tugovali zbog ispadanja sa SP-a.

Ali ovaj jedan Kroosov majstorski šut ih je iz bezizlazne situacije doveo u odličnu: u zadnjem kolu skupine Nijemci igraju s Južnom Korejom, najgorom momčadi u grupi. Njemačka ni očekivanom pobjedom nije sigurna u prolazak. Ali zahvaljujući Kroosu sada je u neusporedivo boljoj situaciji nego što je ona u kojoj je bila do njegove majstorije. 

Kroos se nakon velikog duplog kiksa za švedski gol svim silama trudio ispraviti greške, a do kraja utakmice imao je čak 144 dodira s loptom, što je rekord za njemačkog igrača na SP-u još od 1966.

Poslije infarktne završnice i velikog trijumfa koji je donio Elfu, Kroos je na terenu izjavio: "Naravno da sam ja krivac za gol koji smo primili, to je neupitno. Ali onda za odigrati ovakvo drugo poluvrijeme moraš imati muda."

Kroos je pokazao da su njegova do poda. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više