NOGOMET JE OTIŠAO KVRAGU Chelsea dao 80 milijuna za "golgetera" koji je u pet godina zabio 40 golova

Foto: Getty Images / Guliver Image

ODLIČAN je nogometaš, ali nipošto nije golgeter vrijedan 80 milijuna eura i laskavog naslova "najskuplji španjolski nogometaš u povijesti."

Alvaro Morata u listopadu navršava 25 godina. Profesionalni nogometaš je sedam godina, ali u prvoj momčadi Reala priliku je dobio prije pet. Otada do danas, igrao je još za Juventus i postigao samo 40 prvenstvenih golova. Premalo za napadača koji transferom u Chelsea ruši rekord Fernanda Torresa, čiji je prelazak također u Chelasea iz Liverpoola bio vrijedan 59 milijuna eura.
 
Uostalom, kako je to lijepo primijetio jedan tviteraš, Harry Kane je od veljače prošle godine do sada postigao više prvenstvenih golova (42) nego Morata tijekom cijele karijere.
Morata je dijete Reala, koje je matični klub dva puta odbacio. U ljeto 2014. za 20 milijuna eura prodan je Juventusu. Tamo je igrao tako dobro da je Real prošlog ljeta iskoristio klauzulu iz prodajnog ugovora i otkupio ga za 30 milijuna eura. 
 
Iako mu je Zidane tijekom prošle sezone dao tek 1872 minute razlomljene na 43 utakmice, Morata je malo vremena na terenu iskoristio sjajno i zabio 20 golova, uz šest asistencija. Bez obzira na to što je tako postao Realov igrač s najboljim golgeterskim skorom od jednog zgoditka svake 93 minute, to mu nije bilo dovoljno da ugrozi Benzemu. 
Koliko ga je Zidane malo cijenio, svjedoči to što mu nije dao ni minute ni u jednom El Clasicu ili prvenstvenom derbiju, dok mu je od četvrtfinala Lige prvaka pa do finala udijelio svega par minuta. Ali Morata je već pokazao da se na njega može računati u najvećim utakmicama, kao prije dvije godine kada je igrajući za Juventus golovima u objema utakmicama polufinala LP-a eliminirao njegov Real, a zatim je zabio i Barceloni u finalu.

Chelsea dakle plaća čak 80 milijuna eura za napadača koji ni u jednom klubu nije bio nezamjenjivi prvotimac i za kojeg je pitanje hoće li sjajan učinak super-zamjene pretočiti u jednako takav golgeterski skor kada postane prva zvijezda i onaj kojeg pritišću očekivanja velikog kluba i ništa manje cijene. 
 
I to u Engleskoj, gdje do sada nije igrao, te u Chelseaju, s kojim ga veže obostrano neželjeni brak kojim su i klub i igrač pristali na rezervnu opciju. Chelsea ga je kupio u panici, samo zato što je Conte otpisao Diega Costu, a nije se ostvario očekivani transfer Lukakua, odnosno zato što se njihov bivši napadač odlučio za Manchester, koji je pak zbog toga odustao od Morate. 

Pročitajte više