Nogomet: Nijemci priželjkuju talijanski skalp

OVE SRIJEDE njemačka reprezentacija igra prijateljsku međunarodnu utakmicu s najboljom talijanskom vrstom. To je sraz trostrukih svjetskih prvaka, Nijemaca koji su bili najbolji na svijetu 1954, 1974. i 1990. godine, te Talijana koji su naslov osvajali 1934, 1938 i 1982. godine.

U ovom trenutku Nijemcima je pobjeda mnogo važnija nego Talijanima, jer su svjesni da - iako su na World Cupu 2002. osvojili srebrnu kolajnu - već gotovo pune tri godine nisu pobijedili neku momčad koju krasi epitet svjetske nogometne velesile.

Naime, od listopada 2000. kad je svladao Englesku u Londonu (1:0), "Elf" nije zabilježio "pravu pobjedu", a u međuvremenu je ponižavjuće poražen od Engleske u uzvratnom kvalifikacijskom susretu za SP (1:5) i još je nanizao neuspjehe u okršajima s Argentinom (0:1), Brazilom (0:2 u finalu World Cupa) te sa Španjolskom (1:2) u veljači ove godine.

Njemačkom izborniku Rudiju Voelleru utakmica s Talijanima pada u nezgodan trenutak, jer mu je čak 9 igrača s popisa kandidata za nastup ozlijeđeno pa neće zaigrati protiv Azzurra. Najgore je što su među tom devetoricom i dva njegova najjača aduta, Michael Ballack i Sebastian Deisler, glavni kreatori igre njemačke reprezentacije.

Giovanni Trapattoni dovodi u Njemačku vrlo jaku momčad na čelu s Alessandrom Del Pierom, Francescom Tottijem i Christianom Vierijem, dok će u Voellerovoj momčadi uz veterane Olivera Kahna, Christiana Woernsa, Carstena Ramelowa, Jensa Jeremiesa, Olivera Neuvillea i Fredija Bobica zaigrati "žutokljunci" poput Andreasa hinkela, Paula Freiera i Tobiasa Raua.

Pročitajte više