Nogometna groznica potresa Milano

OVU NEDJELJU sve će oči nogometnog svijeta biti uprte prema San Siru koji će još jednom ugostiti najveći gradski derbi koji postoji. Jedno je sigurno, kad Inter i Milan istrče na travnjak pred prepunim tribinama najslavnijeg talijanskog stadiona, sve je moguće.

Sigurno je da nas čeka neizvjesna i vatrena utakmica, iz nekoliko razloga. Prvi njihov susret ove sezone završio je pobjedom Intera 4-3, a Milan će se sigurno htjeti za to osvetiti. Nadalje, u ovaj susret obje momčadi ulaze u sjeni Lige prvaka, iz koje je, suprotno očekivanjima, Inter ispao, a Milan je protiv Celtica izborio prolaz tek u produžetcima.

Treba vidjeti i kako će se igrači Intera nositi sa sramotnom tučnjavom koja je obilježila njihovu utakmicu protiv Valencije na Mestalli, a kojom su Talijani još jednom pokazali kako nisu nimalo dobri gubitnici. Pitanje je kako će disciplinska istraga koju UEFA provodi protiv Intera utjecati na njihovu formu i raspoloženje u susretu protiv najvećih rivala.

Bez obzira na sve, Inter će sigurno htjeti još jednom dokazati da su najbolji u Italiji, i da će osvajanje Scudetta, koje je već gotovo osigurano, biti više nego zasluženo. A vjerojatno će se htjeti i malo ispuhati nakon ispadanja iz Lige prvaka, a tko je za to najprikladniji nego najveći rival.

Ali neće ni Milan tako lako pokleknuti. Rossoneri su vjerojatno dobili potreban moralni podstrek pobjedom nad Celticom i prolazom među najbolji osam u najjačem klupskom natjecanju na svijetu. No treba uzeti u obzir da ni za njih bodovi u ovom susretu nisu nebitni, iako nemaju više šanse za naslov, ali još trebaju osigurati mjesto u Ligi prvaka iduće godine. A tu je naravno i ono posebno zadovoljstvo pobjede nad najvećim suparnikom koji je još uz to i u favoriziranom položaju, da im pruži dodatan motiv.

Najzanimljiviji detalj ove utakmice za navijače, kako Milana, tako i Intera, će vjerojatno biti nastup Ronalda, brazilskog reprezentativca kojeg je povratak u Italiju preporodio. Ronaldo je nekad davno, dok je još zasluženo nosio nadimak "Il Fenomeno", bio najbolji igrač i glavna uzdanica Intera, a navijači Nerazzurra su ga doslovno obožavali. Ronaldo će sutra još jednom nastupiti na San Siru pred Interovim navijačima, ali ovaj će put nositi crveno-crne boje ljutog im neprijatelja.

Hoće li Ronaldo dobiti jednak doček kakav je svojevremeno dobio Figo kad se na Nou Camp vratio u dresu Reala? Vrlo vjerojatno. Ali ako u ionako potresenoj Italiji ponovno izbiju neredi, pitanje je kako će njihov nogometni savez reagirati ovaj put i kakve će sankcije čekati one koji u njih budu upleteni. Gledat ćemo utakmicu visokog rizika u svakom smislu riječi, kako na terenu, tako i oko njega. Neka najbolji Milanez pobjedi.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više