Nogometni boem i idol Torcide otvorio dušu: "Sve sam spiskao, no ne žalim ni za čim"

Foto: Instagram, Hina

ARTEM MILEVSKI, Bjelorus s ukrajinskom putovnicom bio je velika nada ukrajinskog nogometa i kijevskog Dinama. Od 2003. do 2012. je igrao za Dinamo i u 178 nastupa zabio je 57 golova. Za reprezentaciju Ukrajine prvi je put zaigrao 2006., a u 50 nastupa zabio je 8 golova.
 
Milevski je kao klinac puno obećavao, pred njim je bila velika karijera, no nažalost, ona nikada do kraja nije bila realizirana. Razlog je neuredan i nesportski način života, a tražeći neke podatke o njegovoj karijeri, uoči dolaska u Hajduk u srpnju 2014., naišli smo na zanimljiv članak u kojem je njegovo ime na vječnoj listi najvećih alkoholičara u povijesti nogometne igre. 
 
Zločesti dečko ukrajinskog nogometa, koji je prije dvije sezone posrnulu karijeru pokušao oživjeti u Hajduku i Splitu, nažalost neuspješno, priznao je kako je od svega što je u životu zaradio ostao na samo milijun eura.
 
"U Dinamu sam zarađivao dva milijuna eura po sezoni, a od svega toga ostao mi je samo jedan milijun. Sve ostalo sam spiskao", priznao je Milevski te je dodao: 
 
"Na četiri automobila sam potrošio pola milijuna, a nijedan od njih više nije u životu. Ne žalim ni za čim što sam napravio u životu, mada mi je karijera ipak mogla biti i malo bolja". 
 
U prošlom deseteljeću jedan od najboljih ukrajinskih nogometaša, Milevski je posljednjih godina teren sve češće mijenjao šankom, a loptu bocom, ali bez obzira na takvu reputaciju (ili možda baš zbog nje), prije dva ljeta, kada je potpisao za Hajduk, među navijačima Bilih dočekan je poput Mesije. "Arteme povedi nas" klicali su hajdukovci, iako ih je on mogao voditi jedino u provode, a ne u pobjede, jer legendarne su postale priče i urbane legende o Artemovim noćnim tulumima po splitskim birtijama i kafićima.
 
 
Jer i u Splitu (i okolici) Milevski je nastavio tamo gdje je počeo ranije u Ukrajini, Turskoj i Kazahstanu. Iako im je na Poljudu trebalo dugo da priznaju kako su teško i skupo pogriješili, konačno su početkom rujna prošle godine, nakon 13 mjeseci raskinuli ugovor s umjetnikom kojem su se klanjali, ali od kojeg su dobili tek razočaranje. 
 
Međutim, rastanak s Poljudom i Bilim dresom nije značio kraj splitske avanture za ukrajinskog nogometnog boema. Tek što je raskinuo ugovor sa Hajdukom, Milevski je na preporuku bivšeg suigrača u Kijevu, a tada trenera RNK Split, Gorana Sablića potpisao za Crvene s Parka Mladeži. No, za divno čudo, tamo se zadržao samo mjesec dana.
 
"Znamo da je Artem bećar, ali mene to ne smeta. Treba biti strpljiv, vjerujem da će nam uzvratiti na terenu", govorio je predsjednik Splita, Slaven Žužul kad je dovodio Milevskog. Ipak, Žužul očito nije bio svjestan koga je doveo u klub. Prema neslužbenim informacijama, Milevski se pijan vozio po Kaštelima, a u trenutku kada ga je policija zaustavila napuhao je dva promila.
 
"Izigrao je povjerenje Uprave, trenera i suigrača. Žao nam je što je ovako završilo jer smo imali drugačije planove. Bio sam uvjeren da neće izigrati moje povjerenje, odnosno da će prihvatiti ruku koju smo mu ponudili. Na žalost, nije se držao kodeksa i našeg osobnog dogovora, zato smo raskinuli ugovor", poručio je Sablić u studenom 2015., i tako je stavio točku na i Artemovoj epizodi u Dalmaciji.
 
Nakon neslavne epizode u Splitu Milevski je lani igrao za rumunjski klub Concordia Chiajna, a od ove sezone član je ruskog Tosna, međutim za novi klub nije još zaigrao.
 

Pročitajte više