Nogometni stručnjaci jednoglasno: Hrvatski kvalifikacijski put završava u Skopju

JEDAN od najbližih suradnika Slavena Bilića na jutrošnjoj konferenciji za novinare u Čatežu zvučao je odlučno i samouvjereno. Nikola Jurčević od samog početka intenzivno je uključen u rad reprezentacije i više je nego dobro svjestan mogućnosti ove reprezentacije. Europsko prvenstvo je imperativ, a poslije toga, samo je nebo granica.

A taj će put na Euro, opće je javno mijenje, biti izboren već ovu subotu. Makedonci su protivnik kojeg moramo respektirati, ali ničim nas ne mogu iznenaditi.

"Spremni smo na sve zamke koje nam Makedonci mogu pripremiti. Radi se o agresivnoj momčadi koja će svoje šanse tražiti preko dugih lopti u napadu. Imaju stasite i visoke skakače, općenito su jaki u ofenzivnom skoku. Na to smo obratili posebnu pozornost", izreferirao je Jurčević.

Otkad su Bilić i njegovi suradnici preuzeli kormilo nacionalne selekcije na licima hrvatskih nogometnih poklonika blista neizbrisiv osmijeh. Nakon svega što je učinjeno u ovih godinu i pol dana, razloga za strah nema.

"Svjesni smo da nas čeka težak posao. Ali sjetite se koliko smo toga dobrog donijeli hrvatskom nogometu, sjetite se atmosfere koja je vladala nakon SP-a u Njemačkoj. Imamo iskustva s neugodnim gostovanjima. Od samog starta smo uspjeli; Rusija u Moskvi, pa Tallin i Tel Aviv, a ako hoćete i škakljiva putovanja na prijateljske oglede u Livorno i Sarajevo. Čeka nas još jedno u nizu neugodnih putovanja, ali sam siguran da ćemo u  Skoplju okončati kvalifikacije na lijep način", zaključio je Jurčević.

Elvis Scoria: Makedonci nemaju jaku motivaciju kao mi

Jedan od naših najcjenjenijih mladih trenera, a ove godine iznenađujuće trener drugoligaša Istra 1961, smatra kako Hrvatska u Makedoniji ne treba ništa forsirati imperativ nisu sva tri boda, nego odigrati mirnu, staloženu utakmicu. Naš plasman na Euro Elvis Scoria ne dovodi u pitanje, jer sigurno je da će hrvatski nogometaši u subotu ako treba i poginuti na terenu. Makedonci nemaju takvu motivaciju.

"Ulozi u Skopju za nas će biti puno veći nego njima. Mi igramo za prolaz na Euro, treba nam taj bod. Makedonci će braniti nacionalni ponos, ali jedina im je zadovoljština pobijediti Hrvatsku, što nije ni izblizu tako jaka motivacija kao naša", smatra Scoria.

Kvalitetom se Makedonci s nama ne mogu nositi, napominje pulski stručnjak, posebno nakon što je s Katanecovog popisa otpao Goran Pandev. "Po kvaliteti su Makedonci daleko od nas. Oni ne mogu jurišati, napasti. Ukoliko nešto žele napraviti morat će igrati polako, što duže držati nulu i pokušati iznenaditi nekim pogotkom. Ako nam zabiju gol, onda mogu postati jako opasni. Ali mislim da im previše nedostaje Pandev. To je velik igrač, pogledajte njegove predstave u Italiji; svaka utakmica je ili asistencija ili gol. Bez njega nemaju tu kvalitetu da nas stisnu i ravnopravno nam se suprotstave", kazao nam je Scoria.

"Poznavajući Kataneca, Makedonci neće napasti"

Zanimljivo je da se Scorijino mišljenje znatno razlikuje od komentara koje makedonski reprezentativci plasiraju svojim medijima. Iz Skopja danas stižu najave otvorene i agresivne utakmice od samog početka. Iako svi vole gledati lepršav, napadački nogomet, Scoria će ipak reći da je to vjerojatno pila naopako.

"Makedonci nas jednostavno ne mogu napasti. Za agresivno početi utakmicu i napasti protivnika od prve minute morate imati kvalitetu više od protivnika. Oni to, u ovom slučaju, nemaju i poznavajući Katanca, jako su male šanse da će nas napasti u startu", govori Scoria, te dodaje kako ni Hrvatska ne bi trebala ništa forsirati jer će i bod sasvim zadovoljiti naše ambicije. "Čim nam odgovaraju dva rezultata, pritisak je nešto manji. Ne smijemo ništa siliti, treba odigrati mirno, čekati svoju priliku bez nekontroliranog srljanja prema naprijed."

Robert Jarni: Na Euro ćemo se plasirati u Makedoniju, a zatim biti bolja momčad na Wembleyju

Robert Jarni u razgovoru za Index nije bio od velikih riječi, ali je jasno dao do znanja kako ni najmanje ne sumnja u Hrvatsku pobjedu u Skopju, dok o Englezima i njihovim mukama, kaže, nije uopće razmišljao.

"Ma naša pobjeda je sigurna. Mislim da ćemo u Makedoniji dobiti bod koji nam treba i nakon toga u Englesku idemo odigrati
jednu odličnu utakmicu. Smatram da ćemo u takvoj situaciji, kad je naš plasman već osiguran, a njihov vjerojatno propao, biti bolji protivnik od Engleza. Čak i na Wembleyju", optimističan je Hajdukov trener.

Robertu Jarniju i njegovoj generaciji Vatrenih Makedonija nije ostala u lijepom sjećanju. Ali ovo danas su neki novi klinci, koji tom prošlošću ne mogu, i ne moraju biti opterećeni. "Makedonce nikako ne pamtim po dobrom, ipak smo odigrali neriješeno s njima što nas je kasnije koštalo plasmana na Euro. No, ipak mislim da ćemo mi pobijediti. Ova je reprezentacija znatno različita s obzirom na onu koja je igrala u Njemačkoj. Drugačiji su igrači, svaki igrač u momčad unosi nešto novo. Ja ne volim raditi usporedbe, ali svakako je veliki plus za Slavena Bilića što je unio neke nove aspekte u igru momčadi", komentira Jarni.

Hajdukov novi trener nije ni u jednom trenutku, kaže, posvetio pozornost Gordom Albionu i mukama na kojima se nalazi engleski izbornik Steve McClaren. "Da budem iskren, o Englezima uopće ne razmišljam. Bitno je samo da se mi plasiramo na to Europsko prvenstvo", zaključio je Jarni.

Zlatko Dalić: Bilić dobro zna da je ulog jako velik

"Makedonci su teret favorita prebacili na nas, ali jasno je da Hrvatska u ovoj utakmici i mora biti favorit jer smo puno kvalitetnija momčad. Treba nam samo taj jedan bod i mislim da njega možemo uzeti i tako osigurati plasman na Euro. Usprkos problemima u sastavu, kojih uvijek ima, ne sumnjam da će Bilić složiti kvalitetnu momčad, kao uostalom i dosad", otpočeo je razgovor trener Rijeke Zlatko Dalić.

Makedonci najavljuju da će protiv Hrvatske igrati agresivno i borbeno jer se žele dokazati protiv jedne od trenutno najjačih reprezentacija u Europi, a Dalić u njihove motive nimalo ne sumnja.

"Sigurno je da će nas željeti dobiti. Njihov je motiv jak, žele se dokazati pred svojom publikom i pokazati da mogu pobijediti jaku momčad poput Hrvatske. Našim dečkima sigurno neće olakšati ni ogroman pritisak kojem će biti izloženi s tribina", kaže Dalić.

No, naš je motiv ipak znatno veći... "Jest, i upravo to treba biti misao vodilja u subotnjoj utakmici. U susret treba krenuti ozbiljno, sa puno želje i htijenja. Ulog je jako velik, a Slaven Bilić i njegovi momci to sigurno dobro znaju. Mi već u subotu imamo priliku sve riješiti i to mora presuditi", prokomentirao je Dalić, ali zatim i dodao: "Ne smijemo tu utakmicu shvatiti kao sudbonosnu, nabijati si prevelik pritisak. Čak i ako izgubimo, imat ćemo još jednu šansu protiv Engleza". Uz obaveznu napomenu kako je on "ipak uvjeren da će sve biti riješeno već nakon utakmice u Skopju." 

P.V./D.R.
Foto: Index

Pročitajte više