Nogometni svijet o Modriću: "On je dirigent i dostojanstvo nogometa"

Foto: Getty Images / Guliver Image

LUKA MODRIĆ igrač je o kojem se posljednjih mjeseci ponajviše priča u nogometnom svijetu. A kako i ne bi. Osvojio je tri uzastopne Lige prvaka s Realom (ukupno četiri), povijesno srebro na Svjetskom prvenstvu s Hrvatskom kao kapetan, proglašen je najboljim igračem u Rusiji, a potom je dobio i priznanje UEFA-e za najboljeg veznjaka i igrača u Europi. Još su preostale dvije nagrade - ona FIFA-ina za najboljeg na svijetu i Zlatna lopta. 

Ako osvoji posljednje priznanje, postat će prvi nogometaš koji je prekinuo dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija, s obzirom na to da su Portugalac i Argentinac Zlatnu loptu osvajali od 2008. godine. 

Stoga ne čudi što cijeli svijet priča o tom malenom Hrvatu, velikom šampionu na travnjaku. Zato je FIFA u sklopu nagrade The Best, za koju Modrić konkurira, izdvojila što o njemu kažu ljudi iz svijeta nogometa.

"Moja mjera za nogometaša su Zico sa SP-a 1982. i Diego Maradona četiri godine kasnije. Zato su moja očekivanja uvijek visoka, ali Modrić je na visokoj razini. Diktirao je igru Reala u Ligi prvaka protiv Liverpoola u finalu, vodio Hrvatsku do finala SP-a i igrač je koji ima nevjerojatne sposobnosti. Ima tehniku, inteligenciju, borben je i nikad ne odustaje", naglasio je bivši engleski nogometaš Stan Collymore nakon pobjede Hrvatske nad Engleskom u polufinalu SP-a.

"Modrić je jedan od rijetkih igrača na svijetu koji vas može pomiriti s nogometom. Modrić je Iniesta od prije osam godina u Južnoafričkoj Republici - dostojanstvo nogometa", poručio je legendarni Jorge Valdano u razgovoru za radio Onda Cero. 

"Modrić je na istoj razini na kojoj je bio i Zidane, koji je jedan od najboljih igrača svih vremena. Zidane je vidio stvari koje drugi ne vide, a ista je stvar s Lukom", istaknuo je njegov suigrač iz Reala Casemiro. 

"Modrić je, kao i Iniesta, s drugog planeta. Došao je igrati nogomet s nama smrtnicima i nema dvojbe da je među najboljima na svijetu", u svom je stilu poručio Ivan Rakitić.

"Ne postoji parametar po kojem Luka ne zaslužuje titulu najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti", riječi su neponovljivog Roberta Prosinečkog. 

"Zaboravimo na trenutak Real Madrid i cijelu momčad. Što je s Modrićevim nastupom večeras? On je najbolji u ovom trenutku. Večeras je bio zapanjujući, miran, hladan pod pritiskom. Bilo je prekrasno gledati ga kako igra", izjavila je legenda Liverpoola Steven Gerrard nakon pobjede nad Redsima u finalu Lige prvaka.

"Modrić zaslužuje osvojiti nagradu The Best za najboljeg na svijetu. To bi bilo jako zasluženo i ja bih bio sretan kao da sam je ja dobio", priznao je kapetan Reala i Lukin veliki prijatelj Sergio Ramos. 

"Modrić je bio najbolji ove godine. Od Lige prvaka do Svjetskog prvenstva bio je savršen. Ima sve što jedan veznjak treba imati, čak i više od toga. Njegova najveća sposobnost je izvući se s loptom iz nemogućih situacija", konstatirao je gore spomenuti Zico. 

"Luka je odigrao nevjerojatno Svjetsko prvenstvo. Igrao je sjajno, zabijao golove, stvarao prilike, borio se i bio pravi kapetan", naglasio je Peter Schmeichel, čiju je Dansku baš Hrvatska eliminirala u osmini finala nakon penala. 

"Nogomet uopće nije lako igrati. No, Luka nam pokazuje da je to lako kada si igrač takvog kalibra, što je dokazao i na velikom natjecanju kakvo je Svjetsko prvenstvo", jasan je čuveni Brazilac Kaka. 

"Uvijek me je frustriralo koliko je Modrić podcijenjen. On je igrač koji izađe na teren i sam pobijedi Argentinu. Koji je uvijek spreman primiti loptu, zadržati je i pronaći rješenje. On je hrabar igrač. Jednostavno, najbolji veznjak na svijetu", istaknuo je Jamie Redknapp. 

"Ništa se ne može dogoditi bez Modrića. On je za mene veliki maestro svjetskog nogometa. U Realu nosi broj 10, u Hrvatskoj je kapetan i u obje momčadi je on dirigent. Morao je dokazati klasu na Svjetskom prvenstvu i to je učinio. Fantastičan je", zaključio je Brazilac Walter Casagrande

Pročitajte više