FANTASY

Norveški haker pronalazi i odaje tajne iz Premiershipa, klubovi bijesni

Foto: AP Photo/Guliver Image/Twitter

DRAMA u Premiershipu oko Fantasyja dosegnula je vrhunac. Britanski mediji su otkrili identitet hakera koji saznaje stanje pojedinih momčadi pa ih, za potrebe popularne igrice, odaje javnosti. Riječ je o 32-godišnjem navijaču Aston Ville iz Norveške Henningu.

Aston Villa je zabranila igricu zaposlenicima

Podsjetimo, sve je započelo s ozljedom Jacka Grealisha, najboljeg igrača Aston Ville i zvijezde Premiershipa. Na društvenim mrežama se proširila vijest da su tri igrača Aston Ville iz svojih Fantasy momčadi izbacili Grealisha, što je bio indikator da se ozlijedio iako Aston Villa nigdje nije objavila tu vijest. Tako je čitav svijet indirektno saznao klupsku tajnu, a Villa je zabranila svojim zaposlenicima i igračima da igraju Fantasy.

Uskoro su se za njihovim primjerom poveli i drugi klubovi u ligi, a BBC je objavio intervju s čovjekom koji je za sve kriv. "Razumijem frustraciju, ali nisam kriv. Ja samo postojeće informacije strukturiram i šaljem u obliku tvita. Igrači znaju da njihovi suparnici također igraju Fantasy i da prijavljuju igrače prije početka prve utakmice, vjerujem da svaki klub ima analitičara kojem su to već poznati podaci", rekao je Henning, tvorac algoritma za prepoznavanje "insajdera" i vlasnik Twitter profila "FPL Insider". Profil prati 36 tisuća ljudi, a Henning na njemu objavljuje vijesti o ozljedama prije nego što izađu u javnost kako bi igrači Fantasyja znali na koga mogu računati da će igrati u narednom kolu.

Henning je osmislio algoritam koji raspoznaje informacije "iznutra"

Opisao je kako izgleda taj proces. "Proveo sam jako puno vremena istražujući na Googleu, LinkedInu i najnovijem Football Manageru samo kako bih došao do informacija kojima mogu prepoznati tko su stvarni igrači iza Fantasy profila, oni koji imaju informacije prije ostalih. Bio je to jako težak zadatak jer neki klubovi, poput Wolverhamptona, igraju svoju Fantasy ligu. Pregledavao sam sve te podatke i osmislio algoritam koji će ključnu informaciju, koja po zadanim kriterijima dolazi 'iznutra', odmah objaviti na Twitteru." 

Da sustav funkcionira pokazalo je već nekoliko primjera. Tako su identificirani nadimci trojice igrača Ville koji su izvadili Grealisha iz momčadi - Matt Targett, Conor Hourihane i Neil Taylor te fizioterapeut Rob Marshall. Javnosti je već otprije poznato i da Nicolas Bendtner nosi nadimak "Draftlord" u Fantasyju i trenutno ima top 200 plasman u igrici koju igra više od sedam milijuna ljudi.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više