TRANSFERI

Nova era Atletica: Klub je konačno počeo ulagati u Simeonea

Foto: EPA

PRIJELAZNI rok u punom je jeku, mnogi klubovi već zbrajaju bilance i razmišljaju o zaključavanju blagajne, a jedan od onih kojemu to ne pada na pamet svakako je Atletico Madrid. Drugi klub Madrida zasad dominira prijelaznim rokom u Španjolskoj i ne izgleda kao da misli stati. 

Atletico u posljednjih nekoliko godina nije bio među jačim igračima na tržištu kada su u pitanju velika ulaganja. Dijelom su za to bile odgovorne sankcije FIFA-e koja im je nekoliko puta branila dovođenje igrača, ali glavni razlog bila je politika poslovanja.

Uspjeh kluba temeljio se više na Simeoneovim trenerskim sposobnostima da od kadra koji ima izvuče najviše, a manje na skupim pojačanjima i velikim imenima. Ove sezone Atletico je malo promijenio priču, doveli su Joaa Felixa za 126 milijuna eura iz Benfice, a još 70 milijuna eura istresli su za Marcola Llorentea iz Reala, Felipea iz Porta i Renana iz Athletico Paranaensea. Ipak, ono što se posebno ističe u ovom prijelaznom roku nema veze s dolascima, već s odlascima. 

Velike promjene u poslovanju dokazuju i promjenu ideje

Uoči ovog prijelaznog roka klub su kao slobodni igrači napustili Diego Godin, Juanfran i Filipe Luis, a prodani su još Lucas Hernandez i Rodri na kojima je Atletico zaradio 150 milijuna eura, ali i ostao s velikim rupama u ekipi jer su klub napustili i Gelson Martins, Luciano Vietto i Bernard Mensah od kojih je utrženo 40-ak milijuna eura. 

Nakon tih brojnih odlazaka stigao je Felix koji će sigurno i ostati najveća Atleticova investicija ovog ljeta, a klub je napustio Griezmann. Njegovim odlaskom Atletico se popeo na ukupno zarađenih 311 milijuna eura u ovom prijelaznog roku. 

Naravno, treba uzeti u obzir i da je na dolaske potrošeno gotovo 200 milijuna eura, ali jasno je da je ovo sezona u kojoj je Atletico shvatio dvije stvari. Prvo, da im treba remont i drugo, da remonta, a posljedično ni utrke s najboljima, nema bez ozbiljnih ulaganja. 

Ovim prijelaznim rokom Atletico je zagazio u novu eru, onu u kojoj Diego Simeone neće biti prepušten samom sebi u nastojanju da od nepoznatih ili neprofiliranih igrača stvara šampione. Već sada Simeone u rukama ima skupu igračku koja će do kraja ovog prijelaznog roka, a i u nekoliko sljedećih, sigurno postati još skuplja.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više