Nova generacija položila ispit: Hrvatska pregazila Finsku

SLABAŠNI Finci poslužili su kao idealan protivnik na startu kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo. Hrvatska je s drugom momčadi u odlično popunjenoj Ledenoj dvorani Doma sportova pregazila Finsku sa 39:20. Najefikasniji u hrvatskim redovima bili su Domagoj Duvnjak s devet golova i Drago Vuković sa šest. Kod gostiju Karlsson je bio najefikasniji s pet.

Zagrebačka publika željna Paklenih

Iako su Finci daleko od gornjeg doma euro rukometa, dugih pet godina koliko zagrebačka publika nije imala priliku vidjeti Paklene privuklo je neobično velik broj gledatelja za sport koji se ne zove nogomet. Uništena ozljedama, Hrvatska je zaigrala bez većine prvotimaca, a da stvar bude gora odmah na početku ozlijedio se i Petar Metličić pa je jedino Igor Vori bio član idealne šestorke.

Igru je organizirao Domagoj Duvnjak, na pucačkim pozicijama zaigrali su Buntić i Vuković, a na krilima mladi Manuel Štrlek i povratnik Vedran Zrnić. Lijepo je ponovno bilo vidjeti u akciji i Denisa Špoljarića koji je ozljedom Dominikovića ponovno postao Červarov omiljeni čovjek za obrambene zadatke.

Odlični Štrlek

Finci su poveli iz prvog napada, no pokazalo se da je to bilo i jedino vodstvo omalenih gostiju koji su pored Červarovih izabranika izgledali doslovno kao patuljci. Do sredine prvog poluvremena već je bilo +6 za naše, a u tom je periodu posebno impresivno izgledao Manuel Štlek koji je do kraja utakmice pet puta tresao finsku mrežu. Duvnjak je odlično surađivao s raspoloženim Vorijem (4 gola), a vrata je potpuno zaključao Mario Kelentrić koji je branio prvih 30 minuta.

Problemi su se pojavili kada je Červar odlučio odmoriti Duvnjaka, a organizaciju je preuzeo Vuković. Buntić i Bičanić zaredali su s nekoliko promašenih šuteva i Finci su se u 20. minuti uspjeli vratiti na samo četiri pogotka zaostatka. No, povratkom Duvnjaka hrvatska je igra ponovno dobila glavu i rep pa je prednost vrlo brzo otišla na osam, a zatim i na deset golova (20:10) s čim se i otišlo na odmor.

Červar je na poluvremenu odlučio izmiksati krila, pa je Štrleka zamijenio Zlatko Horvat odigravši jednako kvalitetno (5 golova) dok je umjesto Zrnića ušao Goran Šprem. Na oduševljenje zagrebačke publike na između vratnica je stao Mirko Alilović. Nakon sporijeg starta, slično kao i u prvom dijelu, prednost je ponovno počela rasti, pa je Červarova momčad u 45. minuti imala već velikih 30:17 (+13).
Priliku je dobio, i odlično je iskoristio i Dalibor Anušić fino odmorivši Igora Vorija. Hrvatska je na kraju uvjerljivo slavila 39:20. Červara i društvo u nedjelju očekuje puno teži ispit - gostovanje u uvijek neugodnoj Mađarskoj.

Červar: Iskazali smo se pristupom i kvalitetom

Nakon utakmice izbornik Červar bio je zadovoljan onim što su njegovi igrači prikazali pred domaćom publikom.

"Čestitam reprezentaciji Finske za fer i korektnu igru. Mislim da je naša reprezentacija zaslužila također čestitke zbog pristupa prema igre. Igrali smo s pomlađenom reprezentacijom koja se iskazala. Bilo je padova, no možemo zaključiti da smo bili svjedoci dobre predstave mlade reprezentacija", rekao je izbornik i dodao:

"U početku smo ušli suzdržano,a nakon toga smo se oslobodili od grča, razvili smo svoju igru. Bilo je pogrešaka, no sve u svemu mogu biti zadovoljan. Ne bih nikoga istaknuo jer je najbolji igrač cijeli tim. Pero je dobio udarac odmah na početku i nismo htjeli ništa riskirati. Očekujem da će biti na raspolaganju u Mađarskoj."

Kauko Kelkka: Hrvatska je jedna od najboljih momčadi na svijetu

Gostujući izbornik Kauko Kelkka priznao je kako nitko od njegovih igrača nije očekivao pobjedu.

"Rezultat je pokazao kolika je zapravo razlika u kvaliteti. Hrvatska je jedna od najboljih momčadi na svijetu i nismo očekivali pobjedu. Očekivali smo samo dobar rezultat. Hrvatska je odigrala jako dobro i nismo imali šanse. 60 minuta smo se trudili no reprezentacija Hrvatske bila je bolja."

Vuković: U Mađarskoj idemo na pobjedu

Drago Vuković nada se da će se do subote i Mađarske oporaviti neki od ozlijeđenih igrača.

"Svaka utakmica je novi izazov za mlade dečke. Vidjet ćemo u nedjelju. Danas je sve dobro izgledalo. Sve skupa neće biti problema. Nadam se da će se Tonči vratiti. Trebamo se boriti u Mađarskoj i ići na pobjedu", rekao je nakon Finske.

Skupina 1:

Poljska – Crna Gora 30:20

Skupina 2:

Farski otoci - Srbija 20:41

Rusija – Bosna i Hercegovina 37:25

Skupina 3:

Estonija – Norveška 25:33

Island – Belgija 40:21

Skupina 4:

Grčka – Mađarska 21:27

Hrvatska – Finska 39:20

Skupina 5:

Izrael – Slovenija 28:36

Njemačka – Bugarska 42:11

Skupina 6:

Latvija – Češka 31:34

Skupina 7:

Španjolska – Cipar 32:20

Marko Petrak
Foto: Goran Perešin

Pročitajte više