"Nova otkrića kladioničarske afere zatrest će svijet. Zvijezde više neće zaigrati"

Sandro Tonali i Nicolo Zaniolo u duelu kao igrači Milana i Rome. Foto: Profimedia

TALIJANSKI nogomet potresa kladioničarska afera. Juventusov Nicolo Fagioli početkom tjedna priznao je istražiteljima da je radio ono što je zabranjeno - kladio se na nogometne utakmice, a zatim su se pojavile iste indikacije vezane za imena poznatija od 22-godišnjeg veznjaka Juvea.

Radi se o Sandru Tonaliju (23) i Nicolu Zaniolu (24), članovima talijanske reprezentacije i igračima engleskih klubova Newcastlea i Aston Ville. Sportašima u Italiji zabranjeno je kladiti se na utakmice pod organizacijom Talijanskog nogometnog saveza, UEFA-e i FIFA-e i zabranjeno im je izravno ili indirektno uplaćivati oklade, a onima koji pravilo prekrše prijete novčana kazna ne manja od 25.000 eura i zabrana igranja do tri godine.

Talijani se kladili, ali Poljak rođen u Italiji je otišao korak dalje

Prema talijanskim medijima, istražitelji su u posjedu audiosnimaka koje dokazuju umiješanost dvojice igrača te da se Zaniolo dok je bio igrač Rome kladio na utakmicu talijanskog kupa u kojoj je sjedio na klupi. No, Nicola Zalewski, mladi (21) igrač Rome i reprezentativac Poljske, otišao je korak dalje. La Repubblica piše da se u svibnju ove godine kladio da će dobiti žuti karton na utakmici protiv Salernitane. Zanimljivo, Zalewski je to uspio, i to u 94. minuti, kako svjedoči snimka: 

Dok su talijanski igrači napustili pripreme reprezentacije zbog šokantnih optužbi, Zalewski je i dalje s reprezentacijom Poljske. Dijete poljskih roditelja rođeno u Italiji tvrdi da se nije kladilo. Glasnogovornik Poljskog nogometnog saveza dodaje: "U stalnom smo kontaktu s Talijanskim nogometnim savezom i Romom, ali oni još nisu dobili ništa službeno o Zalewskom."

Napustili kamp reprezentacije

Što se tiče Tonalija i Zaniola, državno tužiteljstvo u Torinu pokrenulo je istragu, a dva igrača napustila su kamp reprezentacije u Covercianu kako bi otišla razgovarati s policijom. Nisu više dio ekipe izbornika Luciana Spallettija za utakmice kvalifikacija za Euro s Maltom i Engleskom, nego su se vratili na Otok, u Newcastle i Birmingham. 

Fagioli je izgubio milijun. Onda je navukao Tonalija i Zaniola

Talijanski mediji danas otkrivaju nove detalje kladioničarske afere. Prvi se na klađenje putem ilegalnih sajtova navukao Fagioli. La Repubblica piše da je za samo par mjeseci prokockao preko milijun eura ili godišnju plaću. On naime u Juventusu zarađuje 1.8 milijuna eura bruto, ali bez poreza je to otprilike iznos koji je spržio za svega nekoliko mjeseci. Spomenuti izvor piše da je zatim, nakon što se zbližio s kladioničarima, u ovisničku priču uključio prijatelje i kolege Tonalija i Zaniola. Povezao ih je s kladioničarskim agentima. Tako nazivaju one koji u ime nogometaša polažu ogromne iznose na spomenute ilegalne online kladionice. 

"Svaki od trojice nogometaša spržio je barem po milijun eura na oklade"

Corriere dello Sport citira izvor iz tužiteljstva, koje teško tereti Fagiolija, Tonalija i Zaniola. Navodi da su počeli s online casinom i pokerom, ali da su ubrzo prešli na klađenje na nogometne utakmice: "Svaki od njih spržio je po milijun eura na klađenje na utakmice Serie A i Lige prvaka. Neki od njih su se čak kladili i na rezultate svojih klubova, utakmice koje su igrali", piše CDS i dodaje: "Fagioli je spreman pregovarati s tužiteljima, a čini se i Tonali, koji je nakon nekoliko besanih noći i mora isplakanih suza zatražio saslušanje s istražiteljima Talijanskog nogometnog saveza. Samo Zaniolo ustraje na priči da njegovo klađenje ne utječe na njegove igre. Međutim, državno odvjetništvo od jučer i nakon navedenih otkrića tu tezu smatra neosnovanom.

Postoji osnovana sumnja da su se nogometaši kladili na utakmice svojih momčadi

Ono što su saznali tijekom istrage će zatresti nogometni svijet. Naime, postoje dokazi kako se svaki od trojice nogometaša kladio za ogromne količine novca. Prema rekonstrukciji istrage, više od milijun eura svaki, na utakmice spomenutih natjecanja. U barem nekoliko slučajeva uplaćivanja oklada postoji osnovana sumnja da su se nogometaši kladili na utakmice svojih momčadi."

Više ne vrijedi kazna trogodišnjom, nego minimalno četverogodišnjom suspenzijom

CDS ističe zašto je to bitno: "Uzimajući sve ovo u obzir, jasno je da je budućnost ovih mladića u sportu krajnje upitna. Zato što u ovakvim slučajevima ne važi kazna trogodišnjom suspenzijom. Kada se sportaš kladi na utakmicu u kojoj se bori njegova momčad i tako utječe na rezultat kako bi se ostvarilo ono na što je tipovao, kazna je minimalno četiri godine suspenzije bez obzira na to je li se igrač na utakmici svog kluba kladio na rezultat, broj golova ili kornera."

Fagioli je u najboljoj poziciji

CDS dodaje da se Fagioli požurio nagoditi s tužiteljima i priznati da se kladio, ali ne na utakmice Juventusa, kako bi dobio kraću suspenziju, godinu dana. Po njenom isteku bi se s obzirom na mladost mogao vratiti nogometu. Fagioliju u pregovorima koristi što je on temelj istrage, ali istražitelji raspolažu brojnim e-mailovima i dokumentima koji teško terete i ostale.

Je li mladi as Juventusa spasio sebe tako što je utopio ostalu dvojicu, ali i tko zna koliko još nogometaša?

Sutra će biti saslušan Tonali, ali online, jer se bivši igrač Milana vratio u Newcastle. Zatim je na redu Zaniolo, koji će se također videom javiti iz Birminghama. No, izvjesno je kako ova trojica nisu jedini: "Istražitelji trenutno slažu sve komadiće slagalice, prikupljaju svjedočenja. Talijanski novinari opet tu navode Fagiolija: "Kada je Pandorina kutija otvorena, on se sigurno osjećao kao jedina žrtva i krivac u velikoj igri u kojoj su sudjelovali njegovi brojni kolege. Tako je možda potaknut time detaljno rekonstruirao imena i situacije."

Pročitajte više